Havvind og batterier integreres i britisk møllepark

Den britiske havmøllepark ved Burbo Bank skal bliver den første af Dongs parker til at installere et kombineret vindkraft- og batterianlæg, som skal sikre frekvensstabilitet. Illustration: Dong Energy

Alt lige fra håndmikseren til computeren har brug for strøm leveret med ved en given frekvens. Derfor vil det ofte være nødvendigt at stabilisere strømmen, inden den sendes ud på elnettet.

Det vil Dong Energy nu sikre ved at introducere et kombineret vindkraft- og batterianlæg, som præsenteres på en energikonferencen 'Offshore Wind Energy 2017' i dag. Med batteriløsningen kan man nemlig stabilisere frekvensen på den vindproducerede strøm ved hjælp af frekvensrespons, og det vil Dong Energy udnytte i det nye hybridanlæg, lyder det i en pressemeddelelse.

Dong Energy vil med et nyt hybridanlæg integrere vindkraft og batteri for at sikre en stabil frekvens. Illustration: Dong Energy

Anlægget skal opføres ved den britiske havmøllepark Burbo Bank og kommer til at føje yderligere 2 MW til parkens eksisterende 90 MW.

Med hybriden vil Dong Energy kunne levere strøm med en frekvens på 50 Hz, som det er ønsket i det britiske net, og samtidig præsentere den første integrerede løsning med vindkraft og batterier til responsfrekvens.

Kan give lavere el-regning

Normalt er det den britiske systemoperatør National Grid, som benytter sig af frekvensrespons til at stabilisere elnettet, hvis der er udsving i netfrekvensen.

Men ved at integrere et batteri direkte ved vindkraftanlægget kan Dong Energy aflaste systemoperatørerne i denne arbejdsopgave. Og det kan ifølge Dong Energy give en lavere elregning, da det med kombinationen af vindmøllepark og batteri vil være hurtigere og billigere at opnå frekvensstøtte.

Dong Energy håber at komme demonstrere gode resultater med batteriløsningen ved Burbo Bank, så lignende teknologier kan udbredes til nogle af virksomhedens andre havmølleparker i Storbritannien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Frekvensstyring er første trin i grid services, da det drejer sig om milisekunder eller tiendedele sekunder. Derfor kan anlægget nøjes med 2 MW til udjævne de 90 MW - energien er forholdsvis lav.

Efterhånden som lagerpris falder, kan flere services tilføjes, fx udbygning af effektelektronikkens reaktive effekt (er i forvejen i møllestyringen), sekundudjævning af strømmen uanset om møllen kører eller ej osv. Ved større anlæg kan det være mere gavnligt at placere lageret i nettets knudepunkter fremfor mølletilslutningen, som dog ved større parker ofte er i netop nettets knudepunkter.

  • 6
  • 0

"britiske havmøllepark" I England kan vind have politiske konsekvenser : http://www.independent.co.uk/news/uk/home-... ;-D

Den britiske finansieringsmodel for el-anlæg synes at koste mere end den kontinentaleuropæiske, dog er der transmissionsudgiften til forskel. Efterhånden som Nordsø-gassen rinder ud kan England måske sætte selvforsyningsønsket højt nok til at udskifte husenes gasvarme med fjernvarme.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten