Havvandet skal opvarme Sønderborgs forskerpark

9. juli 2009 kl. 12:595
Energistyrelsen har bevilget en halv million kroner, så Alsion-komplekset i Sønderjylland kan undersøge, om det kan betale sig at udnytte vandet fra Alssund til opvarmning om vinteren og køling om sommeren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den 30.000 kvadratmeter store Alsion-bygning i Sønderborg, som huser både universitet, forskerpark og koncertsal, skal måske opvarmes ved hjælp af havvandet fra Alssund.

Køleklyngen, som er en sammenslutning af 27 virksomheder og universiteter, vil omdanne varmen fra Alssund til termisk energi og bruge den til opvarmning om vinteren. Havvandet skal også bruges til køling om vinteren.

I dag bliver bygningen opvarmet ved hjælp af fjernvarme og nedkølet af 12 strømslugende køleanlæg, som står på taget.

Ifølge direktøren for Køleklyngen, Hans A. Pedersen, giver havvandet en bedre energiomsætning, end traditionelle luft-varmepumper kan præstere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Du skal bruge mere luft for at få den samme mængde varme som fra vandet - også selv om luften i nogle perioder er varmere end vandet. Det betyder, at du skal bruge mere strøm for at trække luften ind,« forklarer han.

Alsion-komplekset blev bygget i 2006 og bruger ifølge Hans A. Pedersen 1,8 millioner kWh om året alene til opvarmning. Forbruget til køling er ved at blive undersøgt.

Under byggeriet af Alsion fik man idéen til at forsøge at bruge havvandet til 'et eller andet'. Derfor blev der etableret to rør fra sundet op til bygningen. De ligger klar til at begynde at suge det friske saltvand ind i bygningen.

Princippet er det samme som ved grundvandskøling. Men i et byggeri, der ligger lige ned til vandet, er det nemmere bare at bruge havvandet. Ved brug af grundvandet er der en masse miljøhensyn. For eksempel skal vandet have samme temperatur, som da det blev hevet op, når det bliver pumpet ned i undergrunden igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kræver grundvandskøling miljøgodkendelse fra kommunen, og man skal være sikker på, at man ikke kommer til at bruge grundvand, som kunne bruges til drikkevand i stedet.

I øjeblikket er en forundersøgelse sat i gang. Den skal afdække muligheder og risici ved at omdanne havvand til termisk energi og i sidste ende munde ud i en rapport, som Energistyrelsen har bevilget en halv million kroner til.

Men mulighederne burde ifølge Hans A. Pedersen være gode.

»Den 27. august får vi resultatet af forundersøgelsen, og så er der grundlag for endelig beslutning om etablering. Men det ser rigtig interessant ud,« siger han.

Længere ude i fremtiden håber Køleklyngen at kunne bruge solenergi til at drive de varmepumper, som skal trække varmen ud af havvandet.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. juli 2009 kl. 12:02

Jeg er, som vi tidligere har konstateret, ikke enig med dig Boe.

Et større elforbrug giver anledning til at der skal produceres mere el og dette sker primært som kulkondens med et stort CO2 udslip til følge.

Der produceres ikke en eneste vindkraft KWh ekstra blot fordi vi bruger en kwh mere. Det sker kun ved flere vindmøller.

I Sønderborgs tilfælde kommer hovedparten af varmen fra affaldsforbrænding. En indviduel varmepumpeløsning vil således føre til øget bortkøling af varme derfra, hvilket jeg mener er uholdbart.

3
12. juli 2009 kl. 21:11

Jeg synes havvandskøling er en helt opalgt god ide, men hvorfor ikke beholde fjernvarmeforsyningen, frem for at introducere et nyt elforbrug med de CO2 udslip som det medfører. Et CO2 udslip som måske er større end det fra fjernvarmeforsynignen ?

Fordi vi skal have indpasset en hulens masse vind-el i det danske elforbrug, og fordi vi skal bort fra afbrænding for at skaffe varme.

2
12. juli 2009 kl. 20:59

Jeg synes havvandskøling er en helt opalgt god ide, men hvorfor ikke beholde fjernvarmeforsyningen, frem for at introducere et nyt elforbrug med de CO2 udslip som det medfører. Et CO2 udslip som måske er større end det fra fjernvarmeforsynignen ?

1
9. juli 2009 kl. 18:11

kender en del til et eksisterende havvands anlæg som desværre ikke er særligt driftsikkert ,grundet alle de levende organismer som elsker strømmende vand.r.b.abc-facaded@hotmail.com