Havvand skal køle Københavns Universitet
Billigere drift, mere plads til laboratorier og undervisningslokaler og en halvering af CO2-udslippet. Det er de fordele, der har fået Københavns Universitet til at indgå en aftale om fjernkøling med Københavns Energi (KE).
Det fremgår af et aktstykke, der blev godkendt i Folketingets finansudvalg i sidste uge.
Fjernkøling er en kølemetode, hvor der pumpes koldt vand frem til kølekundernes anlæg. I København bruger man koldt havvand fra havnen til at køle om vinteren, mens man om sommeren, hvor havvandet er varmere, også bruger overskudsvarme fra kraftværkerne i absorptionsvarmepumper og i spidsbelastninger store eldrevne kølekompressorer. Størstedelen af kølebehovet bliver dog dækket af havvand og overskudsvarme.
Tilslutning koster knap 100 mio. kr.
Tilslutningen vil koste Københavns Universitet 99,9 mio. kr og medføre driftsudgifter over 20 år på 91,3 mio. kr, men besparelserne vil alligevel være større end udgifterne.
For de fire eksisterende bygninger - gammel Panum, gammel Pharma, Biocenteret og H. C. Ørsted - vil fjernkøling først og fremmest medføre, at universitetet sparer på driften, fordi fjernkølingkomponenter som varmevekslere og pumper er meget simplere at vedligeholde end traditionelle køleanlæg. Desuden forventes komponenternes levetid at være betragteligt længere end de 20 år, som man regner med, at et traditionelt køleanlæg kan holde.
For de tre kommende byggerier, udvidelsen af Panum-komplekset, Pharma Science Center og Niels Bohr Science Park vil fjernkøling også frigive en del areal, fordi fjernkølinganlæg ikke kræver så meget plads i bygningerne.
Fjernkøleledning på plads
Aftalen har været længe undervejs, så Københavns Energi har allerede ført deres fjernkølingsledning frem til krydset Blegdamsvej/Tagensvej. Nu skal den bare forlænges til Nørre Campus. KE håber, at Rigshospitalet også vil benytte sig af fjernkøling, når hospitalet udvides om få år.
Ud over Nørre Campus/Rigshospitalet har Københavns Energi udpeget seks andre områder i deres forsyningsområde, der er oplagte at lave fjernkøling til. Frederiksberg Forsyning har ligeledes investeret i fjernkøling, blandt andet til Frederiksberg Centret.
Dokumentation
