Havmølle ved Samsø havareret
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Havmølle ved Samsø havareret

Mølle syv smed møllerhat og vinger lørdag morgen omkring kl. 9.40. Illustration: Jens Øster-Mortensen.

Tidligt lørdag knækkede hele toppen med vinger af én af Samsøs ti havvindmøller og styrtede i havet syd for øen.

Ifølge direktør Søren Hermansen fra Samsø Energiakademi, som er andelshaver i havmølleparken, Paludans Flak, er bruddet sket på selve ståltårnet, således at det er hele møllehatten med vinger og krøjeleje, som er knækket af.

»Alle vindmøllerne er nu stoppet, og den døde mølle er koblet fra ,« forklarer han.

Søren Hermansen tilføjer, at det blæste godt, da havariet skete, men at det var inden stormen rigtig satte ind.

»Teknikere er nu ude at hente computeren i vindmøller, der opsamler alle måledata fra vindmøllen. Først da kan man begynde at finde en årsag til havariet, og senere kan man så finder ud af, hvem der har ansvaret for det«, siger han.

De ti havvindmøller er på hver 2,3 MW, opstillet i 2003 og leveret af Siemens Wind Power. Ligeledes er det Siemens, der står for vedligeholdelse og service på vindmøllerne.

Siemens Wind Power har ingen kommentarer til havariet, før man har fundet årsagen, men lover at melde ud, så snart den er fundet.

Ifølge formand for driftsselskabet, Jørgen Tranberg, er Siemens nu ude at tjekke de øvrige ni vindmøller, før de beslutter, om de atter kan sættes i drift.

»Og så skal vi snarest muligt finde en stor kran, der kan hejse de 170 ton møllehat og -vinger op af havet,« siger han.

Ifølge Samsø-posten ejer Samsø Kommune fem af parkens ti vindmøller, mens tre er privatejede, og de sidste to er andelsmøller, hvor investeringsselskabet Difko ejer den ene og Paludan Flak I/S den anden.

Selskabet Samsø Havvind er i øvrigt i gang med at sælge vindmølleparken, og derfor kommer uheldet ikke særlig belejligt.