Havfruen er den nye dataforbindelse mellem USA og Esbjerg

Illustration: Aqua Comms

Et nyt transatlantisk, undersøisk fiberkabel på over 7.000 kilometer skal forbinde Esbjerg med New Jersey på USA's østkyst.

Det oplyser Aqua Comms, der skal etablere kablet i et konsortium med navnet Havfrue, der blandt andet består af Bulk Infrastructure og Facebook.

Den nye direkte dataforbindelse vil følge den irske operatør Aqua Comms fordoble den nuværende datakapacitet mellem Danmark og USA.

»Aqua Comms er glade for som en del af konsortiet at investere i Havfrue-kabelsystemet, der forbinder USA, Irland og Danmark. Behovet for hyperskala-kapacitet og en forbindelse mellem Nordamerika og Nordeuropa kan ikke overdrives, og kombinationen af de undersøiske kabelsystemer AEC-1 og AEC-2 vil skabe pålidelighed og robusthed i en tid, hvor den digitale økonomi vokser med meteorfart i Skandinavien,« siger Nigel Bayliff, Chief Executive Officer i Aqua Comms.

Det undersøiske kabel er en del af AEConnect Cable System, som AquaComms allerede har bygget første del af, nemlig AE Connect-1, der går mellem New York via Killala i Irland til Dublin og London. AE Connect-1 blev sat i drift i januar 2016.

Næste fase bliver det nye undersøiske kabel, som har fået navnet Havfrue ligesom konsortiet.

Det er TE SubCom, der skal lægge det nye undersøiske kabel på tværs af Atlanterhavet.

Invest in Denmark, en sektion under Eksportrådet, der arbejder med at tiltrække udenlandske investeringer til Danmark, er meget positive over for det nye kabel til Danmark.

»Invest in Denmark er stolte over at byde Aqua Comms og resten af konsortievirksomhederne velkommen til landet med denne fantastiske tilføjelse til vores internet-infrastruktur, som vil være til gavn for både forbrugere og virksomheder. At lande et helt nyt fiberkabel på vestkysten i Jylland cementerer yderligere Danmarks forbindelse til Nordamerika og styrker de digitale vækstmuligheder for danske virksomheder og udenlandske investorer i Danmark. Denne investering i kritisk digital infrastruktur understreger værdien af de seneste investeringer i hyperskala-datacentre i Danmark,« siger Steen Hommel, direktør i Invest in Denmark.

108 terabits pr. sekund

Forbindelsen forventes at være i drift ved udgangen af 2019 og vil ifølge TE Subcomm blive det første nye undersøiske kabelsystem i knap to årtier, der forbinder USA direkte med Nordeuropa.

Det er forventningen, at det nye Havfrue-kabel kommer til at forbinde de store datacenter-hubs i USA og Irland med Skandinavien.

Havfrue-kabelforbindelsen får en kabelkapacitet på 108 terabits pr. sekund (Tbps), og løsningen vil være skalerbar til endnu højere kapacitet ved brug af næste generations SLTE-teknologi.

Til sammenligning har Microsoft og Facebook i 2017 trukket et transatlantisk kabel fra Virginia i USA til Bilbao i Spanien med en kapacitet på 160 terabits pr. sekund, hvilket i Microsofts beregning svarer til 71 millioner videostrømme i høj opløsning (ved 2254 kilobit pr. sekund).

Læs også: It-kæmper trækker transatlantisk 160 terabit-kabel i land

Sideløbende med Havfrue-projektet arbejder et norsk selskab på at etablere en lignende forbindelse fra Esbjerg til Virginia Beach under navnet Midgardsormen.

Danmark bliver mere interessant for datacentre

»Den nye forbindelse vil ifølge operatøren mere end fordoble datakapaciteten mellem Danmark og USA. Det vil uden tvivl styrke vores nuværende position som et attraktivt sted at investere i nye datacentre,« siger Henrik Hansen, direktør for Datacenter Industrien.

Han fortæller, at Danmark i forvejen står stærkt på parametre som stabil elforsyning med en høj andel af vedvarende energi, stabile natur- og samfundsforhold, god infrastruktur, veluddannet befolkning, et relativt køligt klima samt et unikt fjernvarmesystem, der kan udnytte overskudsvarmen fra de store datacentre.

Lige nu er der bekræftet tre nye hyperdatacentre i Danmark til Apple og Facebook samt salg af to store grunde til Google, som endnu ikke har truffet endelig beslutning om at bygge

Leverandøren SubCom vil inkorporere deres Wavelength Selective Switching Reconfigurable Optical Add Drop Multiplexer (WSS-ROADM) for at gøre operatøren bedre i stand til at matche databehovet med den rigtige bølgelængde.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

, eller rettere, opløsningen kan sagtens være høj, men kvaliteten er ringe.

Det kan være godt nok til videokonference, men videostreaming skal ca. en faktor 10 længere op, før det er relevant i fremtiden (4K, HDR, evt. HFR).

Nuvel, den slags video sendes sjældent så langt, men via lokale servere (f.eks. hos TDC) for at begrænse den 'dyre' transmission via transatlantiske kabler.

 • 1
 • 2

Artiklen er stort set en ordret afskrift af den pressemeddelelse det irske selskab har udsendt. Jeg savner en kvalificeret vinkel. Det oplyses dog at der er et andet parallelt projekt kørende i Nordnorge. De næsten et år gamle norske artikel fortæller om et lokalt firma der med finansiel backing fra Facebook vil lægge et kabel mellem Virginia Beach og Blaabjerg i Vestjylland. Kan det virkelig passe at Facebook således nu er mæcen bag to tilsyneladende parallelle projekter der hver koster et par milliarder kroner?

 • 2
 • 0

De næsten et år gamle norske artikel fortæller om et lokalt firma der med finansiel backing fra Facebook vil lægge et kabel mellem Virginia Beach og Blaabjerg i Vestjylland. Kan det virkelig passe at Facebook således nu er mæcen bag to tilsyneladende parallelle projekter der hver koster et par milliarder kroner

Når du læser de forskellige artikler på nettet, så virker det som om at det er ét om samme kabel, hvor den del der tager turen nord om England/Skotland, har en breakout til Norge og en breakout til Danmark.

Det spændende er, hvor på den danske vestkyst det nye kabel går i land. Pt. er der ved Esbjerg 3 forskellige steder der går kabel i land. Det ene er i Nørre Nebel, det andet i Blåbjergstrand ved Blåvand og det sidste i Måde i Esbjerg....

 • 0
 • 0

Det norske projekt som Erik Jespersen omtaler hedder Midgårdsormen, og er planlagt til Q2 i 2019.

 • 0
 • 0

Nu er kortet kun en skitse, men jeg håber da de laver en behørig s-sløjfe på kablet over den sprednings- eller forkastningszone der går ned gennem Atlanterhavet :-) Om der kommer et gevaldigt ryk om 1-, 10- eller 100 år aner ingen, men at det kommer - det er sikkert som et udtryk der ofte bruges i kirken.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten