Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Havfruekablets fibre vil nå helt til København

Illustration: Aqua Comms

Havfruekablet, også kendt som AEC-2 er et nyt transatlantisk, undersøisk fiberkabel på over 7.000 kilometer. Det skal skal lande i Esbjerg og forbinde byen med den amerikanske østkyst, men nu er planen udvidet. En del af kablet kobles fortsat til Esbjerg, men en anden del kommer også til at fortsætte til Ballerup ved København.

Læs også: Den jyske vestkyst kan blive knudepunkt for internettet i Norden

Den del af kablet, som skal fortsætte til Ballerup er ejet af virksomheden Aqua Comms. Den er en del at det Havfrue-konsortiet, der står bag kablet. Konsortiet består også af Bulk Infrastructure, Google og Facebook.

»Dette her kabel er endnu en del i den infrastruktur, der muliggør alt digitalisering, online medier, streaming og cloudløsninger. Under det hele ligger der en masse platforme, og derfor er det attraktivt med en direkte forbindelse til USA,« siger Peter Bank, direktør for Interxion, der kommer til at stå for kablets forbindelse til øvrige teleudbydere.

Derfra vil forbindelsen give lavere forsinkelse og større kapacitet, særligt til Norden, men også til Nordtyskland, lyder planerne.

»Vi håber selvfølgelig, at denne her forbindelse kan tiltrække nye kunder, for det er attraktivt med hurtig en forbindelse over Atlanten. Så det kommer helt sikkert til at spille ind på det knudepunkt, vi har her i København,« siger han.

Esbjerg får stadig del i kablet

»Hovedparten af kablet sidder Google og Facebook suverænt på, men de resterende dele ejes af Aqua Comms og Bulk Infrastructure og de har andre målsætninger,« siger Karsten Rieder fra Business Esbjerg, som er en selvstændig interesseorganisation delvist finansieret af det private erhvervsliv i Esbjerg og Esbjerg Kommune. De samarbejder desuden med Invest in Denmark og er første kontaktled til de udenlandske aktører.

»Det afgørende for Esbjerg er, at det lykkes os at skabe det her transatlantiske knudepunkt, og der er det vi arbejder på at skabe – for et stærkt knudepunkt i København og et stærkt knudepunkt i Esbjerg vil begge gavne Danmark,« siger han.

Aqua Comms del af kablet kommer til at fortsætte til Ballerup, men Bulk Infrastructure vil fortsat anvende deres del af forbindelsen i Esbjerg

»Vi skal være klar i oktober med vores Datacenter, og vi har lige fået en kontrakt med Amazon Web services og har også en del andre kunder, så Esbjerg vil fortsat blive en attraktiv destination. Vi kommer også tilbyde datacenterkapacitet, så vi kan levere hele den digitale infrastruktur – en 'one stop shop' som man siger,« Peder Nærbø, direktør i Bulk Infrastructure.

»Vi kommer også til at trække et kabel til Norge, så der vil vores knudepunkt også have en virkelig stærk forbindelse. Derudover kommer vi også til at skabe forbindelse til København,« siger han

Også Esbjergs Borgmester understreger, at man stadig har store håb for den del af kablet, der tilkobles i Esbjerg.

»Behovet for Datacentre er stadig enormt, så vi skal nok få mere til Esbjerg. Det er mange vigtige parametre der spiller ind; fiber, strøm, og udnyttelse af overskudsvarme – alt sammen noget man kan her,« siger Jesper Frost (V), Borgmester i Esbjerg.

»Det lander ikke i Esbjerg det hele, men det er ikke noget problem for os – og det er klart, at København også er et knudepunkt,« uddyber han

Emner : Datacentre
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Korrekt geografi Havfruen går i land på p-pladsen ved Nymindegab Strand, og Havhingsten på p-pladsen ved Gammelgab Strand. (og samles på en station i Nr. Nebel?)

  • 1
  • 1

Vil trafik til andre søgemaskiner og konkurende produkter til Google og FB blive diregeret over til forbindelser med højere forsinkelse?

  • 0
  • 0

Nu skal jeg ikke kunne sige hvordan Google og Facebook vil bruge kablet, men langt det meste trafik bliver håndteret af lokale servere. De sender således ikke dine søgning til USA men udføre den på en server i Europa. Når de nye datacentre er klar i Danmark, så er det sandsynligvis der det sker.

  • 4
  • 0

"Vi kommer også til at trække et kabel til Norge, så der vil vores knudepunkt også have en virkelig stærk forbindelse" Gad vide om netop det havde indflydelse på at Apple droppede sit datacenter ved Kassø? Med en stærk fiber mellem USA og Norge var der kun netstabiliteten og nærhed til trafo tilbage som grund til at vælge Danmark. Øvrige parametre som elpris, miljøvenlighed og køling er som regel bedre i Norge. Hvilke kriterier er vigtigst for datacentre?

  • 0
  • 0

Google har meddelt at de bygger nyt DC i Holland. De har pt. 2 byggegrunde i Danmark, én ved Fredericia og én ved Kassø (Haderslev), hvor Apple har droppet planerne.

Tror ikke at forbindelsen til Norge er årsagen. Man har hele tiden vidst at Havfrue går i land i Norge, og søkabler mellem DK og NO har også været på plakaten længe...

http://skagenfiber.no/

  • 0
  • 0

Det er korrekt at det ikke er i Esbjerg at kablet går i land. Det er i Nr. Nebel, da forholdene her er perfekte til formålet. Flad sandbund langt ud i Nordsøen.

Der går der i øvrigt en hel del andre kabler i land: TAT-14 (https://en.wikipedia.org/wiki/TAT-14) DanIce/FarIce/Greenland Connect (https://en.wikipedia.org/wiki/Danice) Og nu også Havfrue kablet.

TAT-14 kan man læse om her: https://www.berlingske.dk/samfund/huset-me... https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/...

Kablets levetid er i øvrigt ovre om ca. 5-6 år. Så er teknologien forældet. Selve fiberen er fint brugbar, men forstærkerne på havbunden, som bliver drevet ved at man sender 5000 volt igennem kablet, er forældede. Det vil være ligeså dyrt at installere nye, som at lægge et helt nyt kabel.

Lige syd for Esbjerg går det nye CobraCable i land, det ender i Endrup, hvor EnergiNet har en stor transformerstation. Den modsatte ende havner det i Holland. CobraCable er et strømkabel, men det har indbygget fiberkabel: https://en.energinet.dk/Infrastructure-Pro...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten