Havet stod 40 meter højere sidst CO2-indholdet var som i dag

Det er nødvendigt at gå 14-20 millioner år tilbage for at kunne måle CO2-mængder, der svarer til dem, der er i atmosfæren i dag. Dengang var vandstanden vel at mærke 25-40 meter højere, end den er i dag. Det viser ny forskning, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science, skriver BBC News.

Hidtil har det kun været muligt at skaffe nogenlunde præcise klimadata for de sidste 800.000 år ved at bore ned i isen ved Antarktis og kigge på de kemiske spor, atmosfæren har afsat i isen gennem årene. Men nu er det lykkedes for blandt andet forskningsleder Aradhna Tripati fra University of California at aflure CO2-indholdet i atmosfæren helt tilbage til den miocæne tidsperiode, som strækker sig fra 23,03 til 5,33 millioner år tilbage.

I stedet for at kigge på is har forskerne bag de nye resultater kigget på skaller fra små havorganismer fremboret fra bunden af Stillehavet. Skallernes indhold af grundstofferne Bor og Calcium gør det muligt at regne sig frem til havets ph-værdi for mere end 20 millioner år siden. Og via ph-værdien kan forskerne afgøre atmosfærens CO2-indhold i den fjerne fortid.

Ifølge de nye måleresultater, som skulle være et præcist blik tilbage i datidens klima sammenholdt med, hvad der tidligere har været muligt, så var indholdet af CO2 i atmosfæren dengang 400 dele per million (ppm), hvilket formodes at hænge sammen med vulkansk aktivitet.

Samtidig var vandstanden i Verdenshavene, dengang hvor iskapperne ved Arktis og Antarktis ikke eksisterede, 25-40 meter højere. Iskappernes dannelse startede senere, da CO2-niveauet begyndte at falde for omkring 14 millioner år.

Mennesket har fordoblet CO2-indholdet i atmosfæren

Mens atmosfærens CO2-indhold de sidste par millioner år har ligget et sted mellem 180 ppm og 280 ppm, så har CO2-niveauet de senere år nærmet sig 400 ppm i takt med den menneskelige udledning af drivhusgasser.

450 ppm florerer internationalt som et niveau, der ville være et realistisk leje for atmosfærens CO2-indhold at stabilisere sig ved. Eksempelvis vurderer det Internationale Energi Argentur ifølge BBC, at på vej til at takle klimaudfordringen vil CO2-niveauet ryge op på 510 ppm for derefter at stabilisere sig på 450 ppm. Også i det amerikanske senat florerer tallet 450 ppm som det, der kunne være et stabilt CO2-niveau.

Men blot fordi vandstanden dengang var væsentligt højere end i dag, er de nye måleresultater ikke ensbetydende med, at et atmosfærisk CO2-indhold svarende til det, der var gældende i miocæne-perioden også bevirker, at polernes iskapper smelter, siger Aradhna Tripati.

»Det er ikke muligt at drage direkte paralleller mellem fortiden og klimaforandringer i dag eller i fremtiden. Vi kan sige, at vi har identificeret tidligere vendepunkter for iskappernes stabilitet - den viden vi har fra isboringer om de fysiske egenskaber, der styrer iskapperne, strækker sig nu endnu længere tilbage. Jeg mener, vi bør bruge vores viden om klimaforandringer i fortiden til at forberede os på fremtiden,« siger hun til BBC News.

Klimaforsker: Vi leger med ilden

Ifølge klimaforsker Jonathan Overpeck, der har været med-forfatter på den sidste store rapport fra FN's klimapanel IPCC, er de nye målinger en stærk indikator på, at der er en sammenhæng mellem CO2-niveauet i atmosfæren og klimaforandringer.

Han stiller desuden spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er forsvarligt først at lade ppm-niveauet ryge et godt stykke over 450 ppm - eksempelvis 510 - for derefter at lade det stabilisere sig ved 450 ppm.

»Problemet er, at vi ikke ved, hvor den kritiske CO2- eller temperaturtærskel ligger i forhold til, hvornår iskappernes kollaps er uundgåeligt,« siger Overpeck til BBC News og tilføjer:

»Det kunne være under 450 ppm, men det er sandsynligvis højere - ikke nødvendigvis meget højere end 450ppm. Men dette nye arbejde tyder på, at man i bestræbelserne på at stabilisere sig på 450 ppm bør undgå at gå over dette niveau forud for stabiliseringen - en eller anden slags 'skyden over målet' på vejen til at stabilisere sig ved 450 ppm kunne være at lege med ilden.«

Det er desuden heller ikke alle lande, der synes, det er en lige god idé med et stabilt CO2-niveau på 450 ppm. Således arbejder sammenslutningen af små ø-stater, der blandt andet tæller Granada og Maldiverne, på et væsentligt lavere tal - nemlig 350 ppm.

Dokumentation

BBC News: 'Scary' climate message from past

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad er et ramaskrig, Flemming? Er det en speciel skeptikerlyd? ;-)

Vandstanden har da været meget højere. Syndfloden dækkede da hele jorden. Mt Everest er som bekendt 8000 meter højt, så Noah er nok den der har været på det dybeste vand, hvor niveauet må have være 200 gange højere, end det pjattede gæt på 40 meter. :-)

 • 0
 • 0

Så stammer begrebet "ramaskrig" fra Rama, hvor Rakel, (patriarken Jacobs yndlingshustru) græd over sine mistede børn "og ikke ville lade sig trøste..."

 • 0
 • 0

Flemming I 1967 forlod Aarhusianerne i hast kaffebaren og gik ned på stranden og ventende på en speciel bølge som de havde fået fortalt skulle komme fra København. Det var dengang at Thestrup var justitsminister og Ole Thestrup var ædru.

Du var ikke længe om at komme tilbage nede fra hjørnet hvor må have slugt din kaffe. Kunne du se bølgen? :-)

 • 0
 • 0

Kan nogen ikke bare fortælle, hvornår vandstanden er steget ca. 8 meter, så jeg ikke skal gå så langt for at komme i vandet? Evt. hvad jeg kan gøre for at speede processen op?

 • 0
 • 0

Kan nogen ikke bare fortælle, hvornår vandstanden er steget ca. 8 meter, så jeg ikke skal gå så langt for at komme i vandet? Evt. hvad jeg kan gøre for at speede processen op?

Dæk Grønland og Antarktis med sort pressening.

 • 0
 • 0

Data der er 20 mio. år gamle er næppe valide i dag. Årsagen er, at for 3,5 mio. år siden blev Syd- og Nord-amerika landfaste med hinanden, og dermed ændredes havstrømmene. Lige siden har normalklimaet været istid, afbrudt af korte perioder med klima, som vi har haft de sidste 13.000 år!!!

 • 0
 • 0

Jeg har godt nok en båd

Flemming, jeg sejler katamaran ligenetop der* hvor klimaet er som det er forudsagt det vil blive i Danmark. Og jeg kan klart anbefale det.

Faktisk lever jeg helt uden 'klima-angst', og når jeg oplever dem der lider af det har jeg ondt af dem. Jeg er dog misundelig på Gore og hans mange klima-penge, og jeg er sikker på at han griner sig i søvn hver aften.

*Belgien, Knokke (badevandet er lige tilpas om sommeren, dejligt at kæntre i!!!)

 • 0
 • 0

I slutet av förra 30 åriga nedkylning fanns funderingar på att ändra Grönlands albedo.

Jag tror man får lägga nya svarta plastlager efter varje snöfall.

På 50:talet lär det funnits planer på att med ett antal A-bomber smälta Antarktis inlands is för att skapa ett behagligare klimat.

Om vi fortsätter med en generations minne, kommer vi kanske om 20 år föreslå just hur vi ska värma jorden och om 50 år på hur vi ska kyla den.

 • 0
 • 0

Linjärt och utan hänsyn till vedertagen fysik. Vid 180ppm? Stod haven sist 130m lägre?

Innebär det att var halthöjning med 2,2 ppm ger 1m högre hav?

 • 0
 • 0

Hej Hans Erik Hansen

Eller solaktivitet:

http://energiminnesfonden.se/index.php?opt...

Egentligen kan vi nog finna ett otal parametrar som stämmer med temperaturkurvor, men då det gäller CO2-halten måste man först visa en mätbar effektändring som funktion av halthöjningen under ex. fossilepoken.

Betänk dessutom att blott 5% av dagens halt har fossilt ursprung.

Haven släpper och upptar sådana mängder att vi får svårt att påverka.

Jag brukar roa mig med att se på denna sida: http://co2now.org/

Brukar jämföra haltändring med den hysteriska fossilförbränningen.

Undrar om de kommer lägga ner sidan om den globala nedkylningen tar sådan fart att vi får sjunkande CO2-halt vid den vulkan de mäter?

Du ska ta engelska wikipedia med en nypa salt vad gäller det så kallade CO2-hotet, ty de tar bort alla inlägg som inte styrker tesen.

Det enda som tidigarelägger uttåget ur fossilepoken är billigare energisystem.

Eller hur?

 • 0
 • 0

Hej Hans Erik Hansen

 • jeg går du fra, det er mig, du skriver til!(?)

Du ska ta engelska wikipedia med en nypa salt vad gäller det så kallade CO2-hotet, ty de tar bort alla inlägg som inte styrker tesen

 • ja, den påstand har jeg hørt før. Men jeg synes nu ikke just, de to grafer, jeg henviste til, bestyrker 'CO2-hotet'! :)
 • 0
 • 0

Iflg. Oak Ridge National Laboratory var 2006 tallene for udledning af kuldioxid per indbygger:

Sverige: 5,61 tons Frankrig: 6,27 tons Danmark: 9,94 tons.

Danmark er førende mht. vindenergi. Gæt selv på hvilket område Frankrig og Sverige er førende!

 • 0
 • 0

[quote]Klimaforsker: Vi leger med ilden

Øh - det må da være vandet vi leger med? Eller isen? LOL[/quote]

Mindes lige Poul Dissings debut for 30 - 40 år siden:

"Præsten talte om helvede men her er skidekoldt"

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten