Havbunden er Forsvarets blinde vinkel: 4 teknologier til overvågning

Plus10. oktober 2022 kl. 05:115
Havbunden er Forsvarets blinde vinkel: 4 teknologier til overvågning
Danmark har ikke haft ubåde siden 2004, men det kan komme på tale igen i fremtiden, vurderer Henning Heiselberg, centerleder for DTU Security Illustration: Nanna Skytte.
Militærforsker udpeger forskellige metoder til at spejde efter ubåde og fjendtlig aktivitet under havet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Havets overflade er minutiøst kortlagt. Enhver med en smartphone kan downloade en app og lære hvert eneste skib at kende, der sejler forbi.

Søværnet og Hjemmeværnet patruljerer bælter og stræder, og fra sø og land holder de øje med radarsignaler og radiobølger.

Men på havets bund er der mørkt.

Efter der gik hul fire steder på Nord Stream-gasledningerne, har danske myndigheder fastslået, at der er tale om bevidste eksplosioner, men hvem eller hvad, der har forårsaget det, har man endnu ikke opklaret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
11. oktober 2022 kl. 10:32

Artiklen undervurderer mulighederne ved fiber sensorer, specielt i forbindelse med søkabler. For det første indkluderer mange nyere søkabler til e.g. vindparker allerede optiske fibre til fx. data kommunikation og nogen af disse fibre kan også bruges til sensorer.

Derudover skriver man at fibersensorer først kan advare når skaden er sket - dette er heller ikke korrekt. Der er generelt to typer af systemer DTS (distributed temperature sensors) og DAS (distributed acoustic sensors). DTS systemerne er klart de mest etablerede. DTS systemerne kan hjælpe med at advare om forstyrrelser fordi kablerne typisk er begravet i havbunden og systemerne ud fra kablets temperatur respons kan udregne hvor dybt det er begravet. Derved kan man også detektere hvis der er blevet gravet ned til kablet så man e.g. kunne montere sprængladninger. Disse målinger er langsomme så vil ikke give en real-time advarsel, men kunne detektere en minering til senere sprængning. Læs mere her: https://www.marlinks.com/depth-of-burial/DTS systemer har en rækkevidde på op til 70 km. Et dansk innovationsfond projekt søger i øjeblikket at øge dette til 200 km, hvilket ville kunne dække den fulde længde af størstedelen af de danske kabler.https://go-sens.dk/

I den nyere DAS teknologi bruges fiberen i stedet som en mikrofon. Lydvibrationer afsættes i fiberen og kan aflæses optisk man kan dermed høre alt hvad der foregår omkring fiberen med en opløsning på ned til e.g. 3-6 m og med en rækkevidde i størrelsesordenen 50km. Dette kan give en realtime advarsel om al aktivitet omkring fiberen og derefter skal man "blot" udvikle algoitmer der kan genkende aktivitet som der skal handles på. Se eg. denne artikel om detektion af skibe, deres type, hastighed og retning ved hjælp af et armeret kabel på havbunden i ned til 2.4 km dybde https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03209679/document.

4
10. oktober 2022 kl. 23:37

Ifølge Wikipedia, for eksempel, er alle 5 danske fregatter udstyret med Atlas ASO-94 sonar som er nærmere beskrevet på nettet.

Der findes sikkert også beskrivelser af den HELO-borne dyp-sonar, som we bestilt.

Generelt er både fregatter og inspektionsskibe udrustet i overensstemmelse med tidligere trusselsvurderinger OG de politiske beslutninger inden for de afstukne økonomiske rammer. Naturligvis kan fagfolk altid ønske sig mere.

Ingen tog annektionen af Krim som det startsignal, der skulle give anledning til sikring af eksisterende militære kapaciteter virkelig var til rådighed og til anskaffe nye kapaciteter.

Ganske vist er der indgået en midlertidig "national aftale" om forsvaret, men det generelle indtryk - udenfor Christiansborg - er nok, at det kniber gevaldigt med at iværksætte (indkøbe) muligt udstyr af forskellige typer. Naturligvis, desværre, er der leveringstid, MEN fabrikkerne opskalere ikke produktion før ordrene ligger der.

Senest, efter rapportering af droner i Nordsøen, kom den sædvanlige sang om, at "ting tager tid" og "nu skal styrelsen lige se på ......". Ifølge pressen har Norge anskaffet og udsendt udstyr. Men selvfølgelig, "det er ikke vurderet her, så det er sikkert ikke godt nok.....". "Lad os endelig nedsætte en kommite, som Fanden sagde .....".

3
10. oktober 2022 kl. 16:31

Jeg undrer mig altså ret så meget over, at de danske fregatter ikke har sonarudstyr. Altså på vores sejlbåd har jeg installeret side-scanner udstyr, der som navnet siger kan scanne ud til siderne, men også lige ned. Det giver et ret præcist billede af hvad der ligger på bunden. Og det udstyr koster altså under 10.000 kr. Så hvorfor i alverden er fregatter ikke udstyret med sådan noget? Det kan da ikke være prisen der afskrækker.

2
10. oktober 2022 kl. 13:39

Det danske militær er sparet helt i bund og det vil tage mange år at opbygge de kapaciteter der mangler.

At udlægge et net af hydrofoner og magnetometre er bare en lille del af opgaven, men bestemt ikke uoverkommeligt, eller vanvittigt dyrt.

Taler atter af erfaring.

1
10. oktober 2022 kl. 12:48

Jeg har noteret mig, at hvis man stiller opklarende spørgsmål i kommentarsporet til en artikel, så bliver man overdængt med thumbs-down, men jeg forsøger alligevel. "For at være stensikker på, om der er tale om en ven eller fjende", siger artiklen, og man henviser til Norge og Sverige. Men danske farvande er sjældent over 30 meter dybe, helt i modsætning til svenske og norske. Hvad kan en U-båd, som en nedkastet sonde fra et fly ikke kan kan? Du kan jo ikke lige kigge ud af et koøje og se den fremmede ubåd. Sigtbarheden er sjældent over 6 meter. Sonar må lave arbejdet. Jeg er heller ikke bekendt med ubåde med gribearme og andet til at udføre arbejde på havbunden. Men det kan droner eller overfladeudstyr klare.