Havbiolog afliver populær affaldsmyte: Mikroplast er ingen miljøkatastrofe

Plus9. oktober 2020 kl. 11:572
Havbiolog afliver populær affaldsmyte: Mikroplast er ingen miljøkatastrofe
Mens større stykker plastaffald udgør en fare for dyrelivet, så viser et nyt dansk forskningsprojekt, at mikroplast udgør en mindre trussel mod miljøet end frygtet. Illustration: chelmicki / Bigstockphoto.
Danske forskere har for første gang målt koncentrationen af mikroplast i havet ud for Grønland og undersøgt konsekvenserne af plastfoureningen på havmiljøets fødekæde. Projektet viser, at mikroplasten ikke har de frygtede konsekvenser, men snarere er en indikator på generel miljøforurening.
Artiklen er ældre end 30 dage

Billederne af døde havfugle med maven fyldt med plastikaffald og af sæler fuldkommen indviklet i efterladte fiskenet er efterhånden indprentet på de flestes hjernehinder som uafviselig dokumentation på omfanget af menneskehedens problematiske håndtering af plastaffald, som har det med at ende i verdenshavene.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. oktober 2020 kl. 10:52

Sidste nyt om stigende CO2, som skyldes vindmøller. Det lyder i første omgang lidt besynderligt, men effekten skyldes vindmøllers dokumenterede opvarmende effekt på jorden om natten. Luften mikses således at den koldere luft ved jordoverfladen bliver opblandet med den varmere luft længere oppe i atmosfæren. Det giver højere jordtemperatur om natten og derfor mere CO2, da varmere jord jo frigiver mere CO2. Gad vide hvor stor den effekt er...

Kunne ikke modstå fristelsen til at bringe dette link, da vi jo sjældent ser den slags kritik af vindmøller - ligesom kritikken af mikroplasts skadelige virkninger jo heller ikke får så meget spalteplads.

Vi trænger generelt til mere kritik af de dogmer man jævnligt ser bragt i massemedierne. Desværre styres opinion og politikere meget af disse dogmer, som jo ikke holder for et kritisk blik.

1
16. oktober 2020 kl. 18:03

Det er en meget sober og nøgtern beskrivelse af såvel baggrund som resultat. Det undrer mig at DR og andre medier ikke har refereret mere til denne artikel