Havarikommission mistænker Boeings højderor for at fryse fast
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Havarikommission mistænker Boeings højderor for at fryse fast

Afisning af Norwegian-fly af typen Boeing 737 i lufthavnen i Tallinn. (Foto: Wikimedia).

Mindst to gange inden for de seneste fire år har piloter på norske Boeing 737-fly haft problemer med at styre ordentligt, formentlig fordi is har blokeret for højderorssystemet.

Det har fået den norske havarikommission til at igangsætte en såkaldt temaundersøgelse, der skal kigge helt specifikt på højderorsproblemerne i verdens mest producerede passagerfly, der er blevet bygget i 9.000 eksemplarer siden 1966.

Den danske Havarikommissionen har ikke haft lignende sager med Boeing 737 omkring afisning. Afisning et kendt problem på flere flytyper, også det udbredte fly ATR 72, der bruges af Cimber og Danish Air Transport.

Tæt på ulykke i Finland

På Boeing 737 har problemet været, at væske trænger ind i halepartiet under afisning af flyene på startbanen og lægger sig som is på styrearmene i højderorets såkaldte PCU’er (Power Control Units), skriver Tekniske Ukeblad.

Det betød for eksempel, at en indflyvning til Kittilä i Finland med en Boeing 737 fra Norwegian var tæt på at gå galt den 25. december 2012. Her var det trimfunktionen på højderoret, der pludselig rykkede sig, så flyet - i 3.250 fods højde - begyndte at hæve næsen kraftigt og sænke farten. Flyets auto-thrust-system reagerede ved at give fuld gas, hvilket blot fik næsen til at stige endnu mere. Flyet nåede helt op på en vinkel på +38,5 grader og en hastighed på kun 218 km/t, før piloterne fik presset næsen ned.

Nordmænd er ikke tilfredse med Boeings løsning

Efter hændelsen iværksatte Boeing nye procedurer, der blandt andet betød, at afisning ikke måtte ske fra siden, men kun forfra, og at trimmet altid skulle være i take-off-position under afisning.

Det skulle løse problemet, mente Boeing. Men det var norske SHT slet ikke enig i. Og med videodokumentation viste de for to år siden, at den nye afisning stadig får betydelige mængder væske til at trænge ind højderorssystemet. (læg mærke til, hvad der sker i andet skærmbillede øverst).

Videoen blev optaget den den 27. marts 2014, og næste præcis et år efter, den 25. marts 2015, kæmpede SAS-piloter med at få højderoret på en Boeing 737 til at makke ret under indflyvning til Oslo Lufthavn.

Den hændelse bliver nu undersøgt i den nye rapport fra havarikommissionen, der ikke ønsker at udtale sig i detaljer om den endnu.

Fly

de må lade alle fly af den model stå på jorden indtil fejlen er rettet. Boeing er kendt for at gå over lig og lade profitten styre.deres dreamliner har også været tæt på mange gange at styrte . det er et spørgsmål om tid før der ligger 500-600 døde på jorden fra denne flytype.

  • 2
  • 14

Ja.. Ind imellem kunne godt bruge en fagmand til korrekturlæsning..
Thomas Djursing; PCU'erne er de enheder som (på B737NG) omformer de mekaniske input fra piloter/autopiloter til et givent hydraulisk output på rorenes aktuatorer.

  • 4
  • 2