Havana-syndromet rykker til Wien: Diplomater ramt af mystisk sygdom

19. juli 2021 kl. 15:07214
Havana-syndromet rykker til Wien: Diplomater ramt af mystisk sygdom
Illustration: MI Grafik/Lasse Gorm Jensen.
Mere end 20 personer på USA’s ambassade i Østrig er ramt af mystiske sygdomstilfælde. Symptomerne minder om Havana-syndromet, der før har ramt amerikanske diplomater.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da flere diplomater på den amerikanske ambassade i Cuba pludselig blev ramt af uforklarlige smerter i hovedet, svimmelhed og balanceproblemer i 2016, sendte det forskere på jagt efter en forklaring på den mystiske sygdom.

Diplomaternes oplevelser blev senere kendt som Havana-syndromet, og nu tyder noget på, at den østrigske hovedstad Wien er blevet det nye hotspot for syndromet.

Det skriver The New Yorker, efter at mere end 20 ansatte på den amerikanske ambassade i Wien siden januar har rapporteret om symptomer, der minder om Havana-syndromet.

De nye tilfælde af sygdommen har fået USA’s regering til at indlede en undersøgelse af sagen, og det østrigske udenrigsministerium oplyser til Reuters, at det samarbejder med de amerikanske myndigheder om at komme til bunds i mysteriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Østrig har siden den Kolde Krig været et hotspot for diplomati, blandt andet fordi en række FN-organisationer historisk har haft hovedsæde i Wien, ligesom sikkerhedsorganisationen OSCE også hører hjemme i Wien.

Fårekyllinger eller lydangreb

I kølvandet på de første tilfælde af Havana-syndromet fra Cuba 2016, forsøgte flere forskere at finde frem til en forklaring på, hvordan diplomaternes lidelser var opstået.

Buddene var en årsag var mange. De spændte fra, at generne kunne skyldes larmende fårekyllinger, til at målrettede lydvåben skulle være blevet brugt mod diplomaterne.

Den endegyldige årsag til symptomerne er stadig uklar, men senest i 2020 pegede amerikanske forskere på, at diplomaternes oplevelser bedst kunne forklares med, at de var blevet udsat for mikrobølger. Andre kunne dog ikke fuldstændigt udelukkes, lød det i rapporten. Den eneste måde til at kunne få vished vil umiddelbart være at udføre forsøg, der kan påvise effekten, men sådanne forsøg kan ikke forsvares af etiske årsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne med denne forklaring kom fra The National academy of Sciences i USA, og deres rapport var også bestilt af den amerikanske regering.

Selvom det ifølge rapporten var målrettede bølger, som var den mest sandsynlige forklaring på diplomaternes symptomer, konkluderede rapporten ikke, om der lå en bevidst handling bag.

214 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
215
2. august 2021 kl. 07:49

Hører du stemmer, så tal med en psykiater <a href="https://www.psykovision.dk/hvem-er-vi/vore..">https://www.psykovision.d…;.

Blot en venlig forbrugeroplysning: firmaet psykovision består ikke af psykiatere. En psykiater er speciallæge i mentale sygdomme - dette firma drives af hhv. en social-uddannet og en tidligere sygeplejer (de har dog tilknyttet en enkelt uddannet psykolog på konsulentbasis)

Hermed ikke sagt, at de ikke kan være forstandige og dygtige på feltet. Blot en bevidsthed om, at da kun de specifikke etiketter "psykiater" og "psykolog" er beskyttede titler, er der frit slag i bolledejen for at kalde sig alt muligt, der starter med "psyko", og kan forveksles med de anerkendte uddannelser.

/Bo (ps. full disclosure: er psykolog (Cand. Psyk.), så læs dette med forbehold for evt. professionel brødnid. )

214
2. august 2021 kl. 02:17

Beklager hvis jeg virker en anelse skeptisk over for deres salgsmateriale.

Enig, der er virkeligt få, som I ingen, tekniske detaljer - men i deres demo video nævnes der netop de 20dB som jeg også har anført - det er altså ikke voldsomt. Det gør ihvert tilfælde ikke at der er stille ved siden af. Og - metoden er velkendt, men jeg har ikke set noget der er så langt som dette - og jeg ville ikke sætte mine penge på den store udbredelse, det skal være nogle ret specielle formål - og med de lydklip jeg har kunent finde lyder det decideret dårligt, med meget lidt lavfrekvent indhold, og en noget "spids" lyd - men det synes jeg også giver mening ud fra princippet - uden at have regnet på det i detaljer. Mon ikke effektiviteten falder med 20dB/dekade ?

213
1. august 2021 kl. 22:29

Ergo: alle ingedienser til at skabe de symptomer, som udløser alvorlige psykiatriske diagnoser hos en masse udsatte, uvidende mennesker eksisterer. Og må have gjort det i årevis, inden disse teknikker og produkter blev gjort officelt tilgængelige for alle borgere.

Lone, jeg synes du skulle købe et af deres personlige lydsystemer. Så kan du selv bestemme hvad det er for stemmer der skal tale dig i ørene. Så kan du også efterfølgende fortælle os andre precist hvor langt man kan være væk fra den, ret synlige firkantede boks, der leverer lyden, før det ikke længere virker. Og præcis hvor ringe det virker hvis man drejer hovedet 90 grader (så det ene øre kommer ind i 'skyggen' af hovedet). Og præcis hvor lidt andre i rummet kan høre.

Beklager hvis jeg virker en anelse skeptisk over for deres salgsmateriale. De har sikkert lavet et fint system. Jeg har bare svært ved at se hvilken relevans det har til psykoser hos danskere.

212
1. august 2021 kl. 22:26

Fordi de flygtende "lydeksperter" fra debattråden løb tør for yderligere bortforklaringer? Og nu må indkalde reserverne, Kim B, som heller ikke har argumenter?

Lone, du har selv bedt os om at forsvinde - evt. over i en ny tråd for "ronkedorer".

Tjah ...

(Hvis en af mine venner kom med udsagn, som visse af dem du har bragt her, ville jeg råde vedkommende til lige at tage en dyb indånding før han/hun blamerede sig yderligere.)

ps. Jeg fik trykket på noget forkert, så spring #210 over.

210
1. august 2021 kl. 20:06

jeg tænkte mere på din mere end flabede opførsel med grundløse insinuationer. På et ordentligt forum var du anmeldt for længe siden

204
1. august 2021 kl. 17:50

"...Teknologien bruger et 3-D sanse modul, der lokaliserer personen og søger efter ørernes placering. Den sender ultralyd-bølger og skaber lyd-'lommer' ved lytterens ører..."

"...Den følger dig uanset hvor du går..."

Oversat pluk fra:https://apnews.com/article/new-tech-device-sound-beaming-noveto-38327ae5fe116080a5eaf2374eb0f5c8

Der skulle også være en 3D video involveret.

Ergo: alle ingedienser til at skabe de symptomer, som udløser alvorlige psykiatriske diagnoser hos en masse udsatte, uvidende mennesker eksisterer. Og må have gjort det i årevis, inden disse teknikker og produkter blev gjort officelt tilgængelige for alle borgere.

Hvilket en sammenspist flok "lydeksperter" på Ingeniørens debattråd har gjort alt for at fortie og aflede opmærksomheden fra gennem bortforklaringer, benægtelser og personangreb.

Føj for den lede.

203
1. august 2021 kl. 16:43

Jeg har meget svært ved at forstå, at selv meget teknisk kyndige slet, slet ikke kan finde ud af at kombinere et par vidt udbredte, kendte og dermed inderligt banale lydteknikker. Der formeligt skriger på at blive kombineret, brugt og misbrugt til alverdens skæg og ballade.</p>
<p>Så du indrømmer at du ikke selv ville være i stand til at sætte dig ind i de tekniske krav der ville være til dit ønskede setup, men siger samtidig at alle dem der er i stand til dette, og fortæller dig at det du ønsker dig er fysisk umuligt, må være fulde af løgn?

(Det sidste spørgsmål kan evt. objektive læsere på tråden nok selv besvare)

Tænker at denne retningsbestemte højttaler nærmer sig noget af det, vi taler om; beskriver hvordan man får lyd til tilsyneladende at komme fra andet sted end den rigtige kilde. Dermed får jeg også forklaringen på, hvorfor det lød som om, der var pigestemmer i mit kontors vinduesrude.

Minder en del om demo-videoapparaterne i byggemarkeder ol.

Citat fra: https://www.focusonics.com/product/focusonics-model-b/:

"...If the sound beam of the Focusonics™ speaker is directed to a surface, such as an LCD display, the sound will seem to emanate from the display itself rather than the speaker. This feature can be used to create virtual sound effects, for example creating an illusion of the presence of birds in office spaces by playing bird songs and allowing the sound beam to reflect from various surfaces..."

Hvilket de herrer på tråden aldrig havde hørt om?

202
1. august 2021 kl. 16:40

<a href="https://www.focusonics.com/?gclid=EAIaIQob..">https://www.focusonics.co…;.

Ja, her bruges faktisk ultrasoniske frekvenser - godt fundet, jeg kendte det ikke. Princippet er dog kendt, her forsøges det så kommercialiseret. Fint nok.

Men, det er stadig "kun" en noget der fungerer med nogle relativt store transducerarrays, og på korte afstande - ligesom du aldrig vil kunne opnå mere end de 20db ( MAX.) som er i "center" af feltet og ved siden af - påstandende om at det er uhørbart ved siden er ikke korrekt, du kan opnå det teoretisk maksimale 20dB ( 4x subjektivt, 10x objektivt ) Stadig imponerende !

Og det kan IKKE skabe stemmer inde i dit hoved, det danner lydbølger i luften, der går ind gennem dine ører... Det kan gøre ting meget mere hørbare for folk indenfor et afgrænset område, end folk nogle meter væk, fx. under en højttaler, som deres illustration viser.

Du ville nok også lægge mærke til sådan en inden or et par meter, eller i din bil - ligner sådan noget på 0.5-1m2, så det kræver stadigt store enheder, og er ret kostbart

200
1. august 2021 kl. 16:01

Det er simpelthen for lavt af dig Lone.</p>
<p>Jeg arbejder professionelt med lyd.

Jeg er bange for at det i Lones mindset blot betyder at du er en del af en større konspiration, der misbruger "lydteknik" ( hvad det så er ), og dermed er du pr. definition utroværdig.

Har selv arbejdet med udvikling af udstyr til test af hørelsen i 20 år, så jeg tror også jeg har fanget et par småting :-) - så jeg er også fuld af løgn pr. samme definition. Det lever jeg nu fint med.

198
1. august 2021 kl. 15:37

Er du selv ekstremt meget inde i lydteknik? Har du læst synderligt af tråddebatten eller blot hoppet på vognen og så vejret vindretningen?</p>
<p>Det er simpelthen for lavt af dig Lone.</p>
<p>Jeg arbejder professionelt med lyd.

Nu henviste du altså bredt til naturvidenskabelige uddannelser og Carsten K. som en garant for rigtigheden af dine udsagn, hvilket jeg fandt en ret svag underbygning. Ved du meget mere selv, er det da fint. Hvilken uddannelse har du inden for området, og hvad arbejder du professionelt med inden for lyd?

Dette på ingen måde skrevet for at fornærme dig, det håber jeg, du forstår?

Jeg tror ikke, du forsøgte at fornærme mig. Jeg tror du snarere forsøgte at afspore mig i debatten ved bevidst afledende og nedladende bemærkninger, uden at du tilførte noget reelt nyt til debatten. Nu da jeg ved, at også du arbejder prof inden for lydtek, tænker jeg, at jeg forstår dit indlæg meget bedre.

197
1. august 2021 kl. 15:33

Nej, det kan jeg ikke. Jeg har i det mindste ikke tænkt mg at forsøge. Men det kunne I andre sandsynligvis.</p>
<p>Jeg har meget svært ved at forstå, at selv meget teknisk kyndige slet, slet ikke kan finde ud af at kombinere et par vidt udbredte, kendte og dermed inderligt banale lydteknikker. Der formeligt skriger på at blive kombineret, brugt og misbrugt til alverdens skæg og ballade.

Så du indrømmer at du ikke selv ville være i stand til at sætte dig ind i de tekniske krav der ville være til dit ønskede setup, men siger samtidig at alle dem der er i stand til dette, og fortæller dig at det du ønsker dig er fysisk umuligt, må være fulde af løgn?

Dilbert opsummerer det vist bedst.

196
1. august 2021 kl. 15:23

Da du sikkert er ganske kvik, vil det jo så være en smal sag for dig at konstruere nævnte udstyr og beskrive for os andre hvordan det virker.

Nej, det kan jeg ikke. Jeg har i det mindste ikke tænkt mg at forsøge. Men det kunne I andre sandsynligvis.

Jeg har meget svært ved at forstå, at selv meget teknisk kyndige slet, slet ikke kan finde ud af at kombinere et par vidt udbredte, kendte og dermed inderligt banale lydteknikker. Der formeligt skriger på at blive kombineret, brugt og misbrugt til alverdens skæg og ballade.

Og at samme kyndige forever after er universelt über-eksperter ikke blot i alt vedr. lydtek, men også i alt der har med hjernen at gøre, fx stemmehøring. Når de mest tænksomme inde for psykiatrisk forskning er på kanten til helt at deponere den mest stemmehører-fyldte psykiatriske diagnose lodret, bla. fordi stemmehøring er det eneste gennemgående træk i en meget bred gruppe, og fordi der render for mange velfungerende stemmehørere rundt i landskabet.

'Target' kunne være alle, man med fordel kan afpresse.
Synes du selv at du er er værd at afpresse?

Nej :-), jeg er gammel, fyldt med seje sener og har lært at sige 'rend og hop'! Der er sikkert saftigere mål derude på 'Savannen'.

194
1. august 2021 kl. 15:14

Udover at hveranden skoleelev nok kan lægge stemmer på en lyd- eller musikbaggrund, justere stemmernes styrke, så max 10% af en befolkning kan høre det, og udføre dette på et banale lavpris-lydredskaber? Der må være bjerge af software dertil på nettet.

At mixe en stemme ind i et andet lydspor og afspille det på en højttaler er fuldstændig normal og velkendt teknik. Og ja, det er noget en normalbegavet teenager kan gøre på sin mobiltelefon...

Den del er der ingen her der har sat spørgsmålstegn ved.

Hvis man derefter sender resultatet via ultralydsudstyr med passende modulator (eller hvad det hedder), burde man kunne skabe lige præcist de effekter, som jeg selv har oplevet. Må kunne udføres som 'direkte udsendelse' (og så genudsendes, når man ikke lige gider at passe biksen).

Og så er vi i science-fiction land.

Der findes forskellige former for systemer der kan lave lokaliserede områder med lyd der, som tidligere nævnt, kan opfattes som kommende ud af den blå luft[1]. Kendetegnet for dem alle er at udstyret til at generere denne effekt er alt andet end simpelt, fylder en hel del, er temmelig dyrt og kræver et helt exceptionelt velkontrolleret setup og kalibrering for at fungere. Beklager, men det er der altså ikke lige nogen der gør hjemme i din dagligstue.

Der er forøvrigt ingen radiobølger involveret i dette - det er alt sammen lyd - også i systemerne baseret på intermodulationsprodukter mellem ultralydstransducere.

[1] Et surround-sound anlæg er også bygget til at snyde din høreopfattelse til at tro at lyden kommer alle mulige andre steder fra end en stribe højttalere. Men det kan altså ikke lade sig gøre uden højttalere...

Som nævnt tidligere burde man udføre det i et rum, der er jammet og lydtæt, eller under nogle betingelser, der beskytter på samme vis. Forinden skal man også undersøge om stemmehøreren hører stemmer i det jammede og lydtætte rum, altså muligt endogene stemmer/fri fantasi. I virkeligheden ret simpelt. Det hele skal udføres af nogle neutrale, objektive forskere uden særinteresser i bestemte udfald (hvis sådanne findes inden for dette område. Hvis ikke, ja så vil forsøget være umuligt).

Tillykke. Du har lige beskrevet et standard setup for fastsættelse af taleforståelse i støjfyldte miljøer. Et område af audiologien der udføres på daglig basis.

193
1. august 2021 kl. 15:08

For dem der rent faktisk gerne vil generere stemmer i hovedet som ingen andre kan høre kan en bone conducting transducer anbefales. Det er en ret spøjs oplevelse. Men den er altså ikke trådløs eller svær at opdage...

Ja, bone conduction er interessant, men som du selv siger hverken nyt eller revolutionerende. Udover at bruges som transducer til måling af forskellige former for høretab, i specialiserede tests, bruges det også til BAHA https://www.healthyhearing.com/help/hearing-aids/bone-anchored som høreapparat til personer med specielle skader på hørelsen. Desuden til brug hos militær og redningstjenester, hvor folk kan bruge høreværn/ørepropper og stadig høre meddelelser - eller bare andvende til at høre meddelselser som så kun opfattes af den benleder-bærende person. brug, Her er vi tæt på "stemmer i hovedet" - men fx. BAHA kræver en stålskrue direkte i kraniet så det vil man no bemærke når den skal skrues i. En almindelig benleder kan bæres i fx. en hjelm til en brandmand, som presser vibratoren ind i panden på brugeren, signalet kommer så fra en radiomodtager i bæltet.

Men igen - det kan ikke gøre noget på "afstand" eller uden viden fra den modtagende person.

192
1. august 2021 kl. 15:00

Når alle andre end dig - som vel og mærke er en flok med en teknisk videnskabelig uddannelse (mig selv inklusive) er enige om, at de fænomener, du beskriver, er umulige, er tiden måske inde til vende blikket indad?

Med 'alle' mener du flertallet af debattørerne på denne tråd? Hvoraf de mest aktive har arme og ben nede i lydbranchen. Naturvidenskab bliver vel aldrig bedre end det, man bruger den til og folk får ikke automatisk en glorie ved udgangen fra uddannelsesstedet.

Metoderne med omdannelse af ultralyd har eksisteret i årevis. Ham der har undersøgt metoden mest, har patenteret den, som nævnt. Ultralyds sendere og modtagere kan købes for en slik på nettet. Resten: at placere stemmer i lyd kan du sikkert finde beskrevet på børnetv. Fedt resultatet ind i noget IoT, så alle kan få rigtigt glæde af det.

Hvis noget kan lade sig gøre, det er meget svært at blive afsløret og der er mange penge oa. sjov i skidtet, vil dette blive udnyttet. Hvorfor tror du at V2 fra primært at omhandle sjove it-gadgets, i dag fortrinsvist omhandler sikkerhed?

Er du selv ekstremt meget inde i lydteknik? Har du læst synderligt af tråddebatten eller blot hoppet på vognen og så vejret vindretningen?

190
1. august 2021 kl. 14:51

som er særdeles velkendt på internettet, der er skrevet specialer derom, artikler på wikip. og udstyret burde kunne strikkes sammen og bruges af et kvikt skolebarn.

Da du sikkert er ganske kvik, vil det jo så være en smal sag for dig at konstruere nævnte udstyr og beskrive for os andre hvordan det virker.

Når du så har brug for en forsøgsperson eller to til at afprøve det færdige udstyr på, stiller jeg gerne op[1]. Og du kan sikkert få et par stykker mere herfra med.

I første omgang er det ok at jeg kan se udstyret. Men jeg forventer naturligvis at din version 2.0 er i stand til at generere stemmer i mit hovede på afstand uden at jeg kan finde kilden.

For dem der rent faktisk gerne vil generere stemmer i hovedet som ingen andre kan høre kan en bone conducting transducer anbefales. Det er en ret spøjs oplevelse. Men den er altså ikke trådløs eller svær at opdage...

[1] Forskningsmæssige gennembrud der ændrer vores opfattelse af fysikken har altid fascineret mig.

189
1. august 2021 kl. 14:32

Flemming, fasthold nu 'F'et

Når alle andre end dig - som vel og mærke er en flok med en teknisk videnskabelig uddannelse (mig selv inklusive) er enige om, at de fænomener, du beskriver, er umulige, er tiden måske inde til vende blikket indad?

At begynde på name-calling bedrer næppe din sag? Det svarer til at kalde de, der tror på sfærisk-jord for lemminger - set fra den videnskabelige ende af kikkerten.

Dette på ingen måde skrevet for at fornærme dig, det håber jeg, du forstår?

188
1. august 2021 kl. 14:16

Det spørgsmål man kan stille sig er hvad formålet skulle være med at forfølge dig med stemmer. Er der nogen der har noget at vinde ved at bruge tid og penge på at forfølge dig. Hvis du eller 500000 andre danskere virkelig bliver forfulgt af mennesker der vil jer det ondt hvad er da motivet?

Endnu en teori:

2. 'Target' er resten og ikke-stemmehørerne. Stemmehørerne er så en bifangst.

Som oplyst tidligere forsøgte stemmerne især i begyndelsen at styre mig, lokke mig og kontrollere mig. Og de kunne være ekstremt truende.

Fordelen ved stemmehøring er, at så er det jo også muligt at sige 'Nej', hvilket jeg heldigvis lærte mig selv at gøre tidligt. Eller 'rend og hop'. Hvorefter stemmerne gradvist blev nemmere at 'leve med'. Min udlægning er, at de i grove træk opgav at styre mig for alvor. De snakker konstant i baggrunden og er altid med på en lytter, men måske lidt mere adspredt og tilbagelænet.

Hvad nu hvis de mest påvirkelige mennesker ikke er de, der hører stemmer, men de der ikke gør - bevidst. Altså stemmer, der kværner løs lige under høre-/opfattetærsklen hos de 90%. Hvis det er muligt at påvirke folk på denne måde?

Fx kunne stemmerne sige: "...Klima-ændringer er kun for klimatosser, klima-ændringer er kun for klimatosser...", "...køb x aktier, dieselslugeren, pragtvillaen ved stranden...", "...alle med y hudfarve skal kravle tilbage op i...". Osv (kun fantasien sætter grænsen, som ekspedienten sagde glad, da jeg spurgte til andre brugsmuligheder ved køb af en stiksav)

Måske er det bare sværere med fasthed at sige 'rend og hop' til sin underbevidsthed?

187
1. august 2021 kl. 13:27

Stemmerne i dit hoved er helt sikkert skabt af dig selv. En erkendelse af dette vil være første skridt til at afhjælpe dem - hvis det da er dit reelle ønske? Dette skrevet i absolut bedste mening.

Flemming, fasthold nu 'F'et. Eller bliver det for pinligt. Hvis du ikke kan andet end at vifte med lidt psyko-strudse-fjer og fyre et par standardtrin af, så synes jeg ærligt talt, at du bør liste af igen. Jeg har tidligere foreslået de herrer at lave en herre-klub på en anden debattråd, de selv kan oprette. Fx under navnet: 'Ronkedorer, før og nu'. Altid plads til en til.

186
1. august 2021 kl. 13:17

Det spørgsmål man kan stille sig er hvad formålet skulle være med at forfølge dig med stemmer. Er der nogen der har noget at vinde ved at bruge tid og penge på at forfølge dig. Hvis du eller 500000 andre danskere virkelig bliver forfulgt af mennesker der vil jer det ondt hvad er da motivet?

1. 'Target' kunne være alle, man med fordel kan afpresse. Alle mennesker har noget at skjule og flertallet vil gå meget langt for at gøre det. Med moderne teknologi kan man aflure, lokke og afpresse alt og alle. Fra citatbanken:

  • 'Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet'
  • 'I did not have sex with that woman'
  • 'Follow the money'
  • 'Well, I'am no crook'
  • 'I have a wife and a family and a dog and a cat'

Skulle alle være sagt af fremtrædende kendnisser inden verden gik af lave (dog ét fiktivt citat)

Kunne muligvis også siges med lige så blå øjne (+sort streg i panden) af 9 ud af 10 'ganske almindelige mennesker' i dagens Danmark. Altså hvis nogen har lavet noget snask i arbejde eller privaten, 'stemmerne' indfinder sig derefter i deres tilværelse med et godt gammedags blackmail-ærinde. De ramte vil med sikkerhed aldrig nogensinde berette om dette, da den personlige pris vil være for høj.

185
1. august 2021 kl. 13:14

som er særdeles velkendt på internettet, der er skrevet specialer derom, artikler på wikip.

Prøv at læse op på Dunning-Kruger effekten.

Trods mine mange sværdslag med CK om mange emner er han i den grad på solid bund i denne sag.

At du tror, du kan fortolke en wiki-artikel på en måde, der giver det resultat, du så desperat higer efter, gør dig på ingen måde kyndig i radiobølger (deraf min Dunning Kruger reference)

Stemmerne i dit hoved er helt sikkert skabt af dig selv. En erkendelse af dette vil være første skridt til at afhjælpe dem - hvis det da er dit reelle ønske? Dette skrevet i absolut bedste mening.

184
1. august 2021 kl. 12:56

</p>
<ul><li>for alle os andre - fuldstændig ukendt teknologi,

som er særdeles velkendt på internettet, der er skrevet specialer derom, artikler på wikip. og udstyret burde kunne strikkes sammen og bruges af et kvikt skolebarn. Men som danske radiokyndige og lydteknikere med mange års erfaring aldrig, aldrig i hele deres lange liv har hørt om.

Flere sveddråber?

183
1. august 2021 kl. 12:45

@ Oluf Bagger

Man kan dog heller ikke bevise at det ikke kan lade sig gøre at skabe dine stemmer kunstigt.

Du hjælper ikke Lone ved at give hende det lille halmstrå at klamre sig til, som hun desperat søger. Hun har i stedet brug for at tale med en psykiater.

Hvis du på nogen måde mener, at det er sandsynligt, at hendes nye naboer ønsker at påvirke hende og samtidig er i besiddelse af en - for alle os andre - fuldstændig ukendt teknologi, som kan plante stemmer i hendes hjerne gennem mure, når hun kører bil og er mange kilometer væk, eller er i nærheden af en telemast, der udsender digitalt kodet kommunikation, så forklar os venligst, hvordan det på nogen måde er blot teoretisk muligt.

Der er altså en gigantisk forskel på f.eks. at kunne sende mikrobølger mod en ambasade og så skabe stemmer i Lone's hjerne på mange kilometers afstand uden at andre også kan høre det.

181
1. august 2021 kl. 12:24

om det er et rent psykisk og ikke et fysisk fænomen, du oplever Lone?

180
1. august 2021 kl. 12:09

Det du oplever kan man ikke lave et dobbeltblindt forsøg med da der ikke er en kendt måde at skabe dine stemmer kunstigt på.

Udover at hveranden skoleelev nok kan lægge stemmer på en lyd- eller musikbaggrund, justere stemmernes styrke, så max 10% af en befolkning kan høre det, og udføre dette på et banale lavpris-lydredskaber? Der må være bjerge af software dertil på nettet.

Hvis man derefter sender resultatet via ultralydsudstyr med passende modulator (eller hvad det hedder), burde man kunne skabe lige præcist de effekter, som jeg selv har oplevet. Må kunne udføres som 'direkte udsendelse' (og så genudsendes, når man ikke lige gider at passe biksen).

Det dobbelt-blinde forsøg: nogen laver selve lydeffekterne med indlagte stemmer og nedfælder de sagte ord. Andre afspiller lyden og spørger stemme-høreren, hvad de hører. Andre igen sammenligner. Noget i den dur.

Som nævnt tidligere burde man udføre det i et rum, der er jammet og lydtæt, eller under nogle betingelser, der beskytter på samme vis. Forinden skal man også undersøge om stemmehøreren hører stemmer i det jammede og lydtætte rum, altså muligt endogene stemmer/fri fantasi. I virkeligheden ret simpelt. Det hele skal udføres af nogle neutrale, objektive forskere uden særinteresser i bestemte udfald (hvis sådanne findes inden for dette område. Hvis ikke, ja så vil forsøget være umuligt).

179
1. august 2021 kl. 11:58
178
1. august 2021 kl. 11:17

Efter nu at have fået et crush på ultralyd som forklaringsmodel, tænker jeg at dimser af disse typer <a href="https://elektronik-lavpris.dk/p138195/utec..">https://elektronik-lavpri…;. kan sidde hvorsomhelst i min bil i passende kombinationer.

Hvis din bil er af nyere dato med baksensor vil du, efter at have bevæget dig udenfor og om bag den, kunne finde fire af disse (eller tilsvarende) indbygget i kofangeren.

Og nej, den eneste lyd du kan høre derfra er bippet der advarer om at du er ved at bakke ind i et hegn. Og den lyd ikke fra ultralyden, men fra en højttaler inde i bilen...

Regner du seriøst med at du er så interessant for den verdensomspændene illuminati at de indbygger udstyr i din bil?

177
1. august 2021 kl. 11:04

Efter nu at have fået et crush på ultralyd som forklaringsmodel, tænker jeg at dimser af disse typer <a href="https://elektronik-lavpris.dk/p138195/utec..">https://elektronik-lavpri…;. kan sidde hvorsomhelst i min bil i passende kombinationer.

Kære Lone,

Det er rigtig synd for dig at du hører stemmer. Det må være meget ubehageligt og det kan du ikke være tjent med. Du har heller ikke fortjent hverken hån eller latterliggørelse fra kommentatorer der oprigtigt tvivler på at det du oplever er noget andre gør for at genere eller påvirke dig.

Det du oplever kan man ikke lave et dobbeltblindt forsøg med da der ikke er en kendt måde at skabe dine stemmer kunstigt på. Man kan dog heller ikke bevise at det ikke kan lade sig gøre at skabe dine stemmer kunstigt.

Det spørgsmål man kan stille sig er hvad formålet skulle være med at forfølge dig med stemmer. Er der nogen der har noget at vinde ved at bruge tid og penge på at forfølge dig. Hvis du eller 500000 andre danskere virkelig bliver forfulgt af mennesker der vil jer det ondt hvad er da motivet?

176
1. august 2021 kl. 10:49

I #153 oplyste jeg om, hvordan heftig regn dæmpede mine stemmer til det næsten uhørlige. Det skete så i min bolig. Og det kom lidt bag på mig, uden at jeg havde fokuseret på regns effekt tidligere. Men et af de steder, hvor man bemærker regn mest lydmæssigt, er når man sidder i sin bil. Hvis der også er ultralydsendere i bilen, vil regn på biltaget nok ikke dæmpe stemme-effekter derfra, tværtimod. Måske derfor jeg ikke kunne huske en sådan dæmper-effekt.

175
1. august 2021 kl. 10:16

Kan du virkelig ikke selv se, hvor himmelråbende vanvittige dine konspirationsteorier er?

jeg kan se, at et helt regiment af meget kyndige herrer gør en ihærdig indsats på at nedgøre, latterliggøre og afvise mig. Hvis jeg nu bare var bindegal, og så fablede om dette under en artikel om mindst lige så bindegale ambassadører, der minsanten påstår de får hjerne- og høreskader af noget fancy teknologi. Så ville I nok tage til stranden/chatte med nogle ligesindede eller skrive nogle medrivende artikler til Ingeniøren om verdens sande lyd-tilstand.

(Jeg sanser ikke blot herreløse stemmer i vindues-flader, men også små, klæbrige sveddråber på indersiden af min pc-skærm).

174
1. august 2021 kl. 09:53

Det må være nogen ret fantastiske nye naboer, du har fået. De kan åbenbart også spore, hvor du befinder dig, og så ramme dig med ultralyd på adskillige km afstand, selv når du ikke er i nærheden af en antennemast.

Som nævnt sad jeg i min bil. Den samme bil, som jeg med fordel kunne fjerne mig fra, hvorved stemmerne blev stadigt svagere. Den erfaring gjorde jeg mig i begyndelsen af 10'erne, når jeg kørte ud i udkantsdanmark i visse områder. Tænkte dengang, at det havde noget med bilantennen at gøre.

Efter nu at have fået et crush på ultralyd som forklaringsmodel, tænker jeg at dimser af disse typer https://elektronik-lavpris.dk/p138195/utec4018f-ultralyds-sender-40khz/ kan sidde hvorsomhelst i min bil i passende kombinationer.

Ville man kunne indkredse sådanne med en søger?

173
1. august 2021 kl. 09:22

En af de lidt tydelige genudsendelser var da jeg en dag kørte ret 'friskt' ud af motorvejen.

Det må være nogen ret fantastiske nye naboer, du har fået. De kan åbenbart også spore, hvor du befinder dig, og så ramme dig med ultralyd på adskillige km afstand, selv når du ikke er i nærheden af en antennemast.

Kan du virkelig ikke selv se, hvor himmelråbende vanvittige dine konspirationsteorier er? Ultralyd har ikke en jordisk chance for at kunne udbredes over så store afstande i frit felt; men nu har du åbenbart valgt at klamre dig til ultralyd, som den helt sikre årsag til dine stemmer, når du måske trods alt har måttet erkende, at elektromagnetiske felter med moderne modulation umuligt kan skabe stemmer i din hjerne selv ved hjælp fra tandplumber eller andet.

172
1. august 2021 kl. 09:15

, det er pænt af dig at lægge link til Ålborg Universitets lydsite.

beklager, det var da helt galt og gik alt for hurtig! Pudsede nu brillerne. Dine links er fra Audio Engineering Society og ikke ÅU (som også forsker i disse ting). Pinligt.

Når det gik lidt hurtigt er det fordi - selv om jeg gerne vil læse mere op på lydteknik - så er det da nok urealistisk at jeg får virkeligt fod derpå inden for et overskueligt tidsrum. Da dette vel som andre fagområder kræver årelange studier at forstå til fulde. Jeg anså dine kilder for et forsøg på at holde mig beskæftiget andet steds, og gik derfor meget hurtigt over dem. Muligvis er kilderne ganske interessante.

Jeg kan fortælle, hvad jeg selv har oplevet, komme med ex og fastholde at stemmerne er altfor realistisk hverdagsagtige og passer for godt med den moderne digitale tid og alm. menneskelig adfærd til at skulle være noget, min egen hjerne har fundet på. Og så fastholde, at det der - udfra min begrænsede læsning - er specifikt kendetegnende for manipuleret ultralyd, forstærkning af lyd i lokale luftstrømme, passer perfekt med 'mine stemmer'.

Og så håbe, at der dukker nogle op, der både har forstand på lydtek og som kan og tør komme ind på muligt misbrug deraf.

170
1. august 2021 kl. 08:27

Der er noget med vinduesflader i sig selv. Jeg tror, at de i nogle tilfælde også fungerer som forstærkere (ligesom luftmasser kan forstærke lydoplevelsen ved manipuleret ultralyd).

Fx hørte jeg et par unge pigestemmer tale (igen med en lidt kunstig højfrekvent lyd) lige uden for mit kontorvindue en dag, da jeg stadig var på arbejdsmarkedet. Uden for var en tom svalegang og vel 7-10 meter ned til noget græs/p-plads uden mennesker. Men stemmerne blev ved.

Jeg åbnede da et vindue ved siden af og stak hovedet ud. Nu lød det som om pigestemmerne kom lige inden for fra mit arbejdsrum ved samme vindue, eller rettere fra selve vinduesfladen. Så det kan man så også, fokusere lyd i vinduesflader; vel ved at sætte glasset i svingninger? (Om det så også stammer fra ultralyd eller en anden lydteknik, ved jeg ikke. Men vi er fortsat inden for området lydteknik til fup, svindel og humbug).

169
1. august 2021 kl. 08:07

jeg har tidl. fortalt om, at 'mine stemmer' har flere genudsendelser. Så jeg i perioder hører præcist det samme i et par timer, som jeg hørte ugen forinden. Fuldstændigt som når gængse medier genudsender dit og dat.

En af de lidt tydelige genudsendelser var da jeg en dag kørte ret 'friskt' ud af motorvejen. (Det var tidligt i forløbet, hvor stemmerne lige havde invaderet mit liv, og jeg i en kort tid havde ambitioner om at kunne flygte fra dem. Fx i bil).

Stemmerne råbte da ret højt gentagne gange: "du må ikke køre så hurtigt, Lone!", hvilket jo var et rigtigt godt råd (måske det eneste, stemmerne har ydet indtil nu). Da jeg så lidt senere samme dag kørte meeget langsomt, ca 50 kg/timen, ud af en lille landevej, skreg stemmerne igen, gentagne gange: "du må ikke køre så hurtigt, Lone!". (Måske er der lidt emner til kommende MUS-samtaler hos lydleverandørerne?)

168
1. august 2021 kl. 07:41

Skizofreni er - udover hallucinationer såsom stemmer - kendetegnet ved ekstrem træthed, slaphed. Jeg kan huske, at betegnelsen 'ungdomssløvsind' engang blev brugt om de unge, der blev ramt. Har engang læst, at nogle skizofrene finder denne træthed mere invaliderende end psykoserne selv.

Den træthed kunne måske anses for en form for meget kraftig biologisk betinget depression(?), hvor elektroshok kan have en god effekt. Der findes nogle andre tilstande, fx kronisk træthedssyndrom og evt. visse senfølger ved COVID19, der skulle minde derom.

Som nævnt er en del forskere begyndt at overveje om diagnosen skizofreni overhovedet giver mening, da sygdommens symptomer pånær stemmehøring overlapper alle andre psykiske sygdomme samt raske mennesker.

Depressioner ledsages hyppigt af lavere smertetærskel. Hvad nu hvis de også giver en lavere tærskel for rigtig lyd? (ikke nødvendigvis fordi høretærsklen ændres, men det gør måske opmærksomhedstærsklen, pga. irritationstilstande i hjerne og krop. Så man automatisk registrerer meget mere, end man ellers ville have gjort). Dermed vil de med de stærkeste, biologiske depressioner være meget mere udsat for at få 'hallucinationer', der i nogle tilfælde kan være old school, endogene. I andre tilfælde kan vise sig at være 'illusioner', altså med eksterne kilder, i daglig tale nok kaldet 'fup'.

167
1. august 2021 kl. 06:33

Lone - hvis debatten skal give mening, er lidt elementær viden om bølger og deres udbredelse nok nyttig: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Wave">https://en.wikipedia.org/wiki/Wave<…;

Søren, pænt at dig at lægge link til en meget lang og matematisk-teknisk wiki-artikel om lyd. Da du jo er meget inde i emnet, kunne du vel slå en cirkel om lige præcist de afsnit, der beviser, at det slet, slet ikke er muligt med lidt smart lydtek at få folk til at høre stemmer?

166
1. august 2021 kl. 06:24

helt aktuelt fra DR: https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/elektrochok

Konklusionen må være, at elektroshok ikke virker mod al stemme-høring. Det havde jeg gættet. Ligesom anti-psykotisk medicin heller ikke altid fjerner dem.

NB: jeg er ikke imod elektroshok generelt som muligt behandlingsmiddel over for visse psykiske lidelser. Men svaret på en hammer er ikke altid et søm. Mht. behandling af stemmehøring tror jeg selv, at indsigt i og regulering af lydbranchen kunne vise sig et meget mere effektivt 'behandlingsmiddel' i mange tilfælde.

Måske kan udsendelsen også give et lille fingerpeg mht. hvorfor folk med alvorlige psykiske lidelser ikke altid bliver lige så gamle som resten af befolkningen.

165
1. august 2021 kl. 05:54

Re: Søren P
Lone - kig her:
<a href="https://www.aes.org/education/directory/in..">https://www.aes.org/educa…;.
og her (f.eks.!) :
<a href="https://www.aes.org/e-lib/">https://www.aes.org/e-lib/</a&gt;

Hej Søren, det er pænt af dig at lægge link til Ålborg Universitets lydsite. Det link, der sort på hvidt beviser, at man fx ikke med lidt smart lydtek kan få folk til at høre stemmer, mangler lige. Pt. holder jeg fortsat på ultralyd, men er åben over for at andre metoder er i brug.

Jeg vidste godt, at Ålborg og Danmark skulle være ret langt fremme på lydområdet. (Hvilket underbygger den opfattelse, at evt. udvikling, markedsføring og misbrug af smart lydteknik selvfølgelig kun finder sted i visse østerlandske nationer langt, langt væk).

Jeg er helt vis på, at de stemmer, jeg hører, kommer udefra. Både pga. digitalt-agtige lyde, skiftende mands- og kvindestemmer, der siger præcist det samme og flere genudsendelser. I et enkelt tilfælde også en pårørendes stemme; men ordvalget var noget helt andet og meget mere plat, end det, han ville bruge. Desuden var stemmen lidt nasalt-digitalt fordrejet, som det lyder via en lidt mindre god mobilforbindelse. (På nyere mobiltelefoner kan man iøvrigt optage tale. Optagelserne er forhåndsbenævnt 'voice 1', 'voice 2', 'voice 3'. Hvorfor dog ikke 'person1'/'friend1'/'family1,2,3'?)

162
31. juli 2021 kl. 22:09

Af og til har jeg undret mig over, at der ikke er mere lyd- og telestof ol. på Ingeniøren. Tænkte så, at Ing måske vidste, at det ikke havde den store interesse/vidensgrundlag blandt læserne. Det har den her tråd da vist er forkert. Men inputtene omhandler alene, hvad der ikke kan lade sig gøre i de mange eksperters øjne.

Ingen af dem er hjerneforskere. Men alle afviser på det bestemteste at indre 'stemmer' som måske ½-1 mio hører i DK, i en række tilfælde kan stamme fra lidt for smart lydteknologi.

Selv om en del af patienterne er uden symptomer på psykiske sygdomme, nogle stemmer overordentligt virkelighedstro, IT og IoT i forvejen har vist sig temmeligt kompromitteret og manipuleret ultralyd virker helt relevant som en metode til at formidle lyd (fx passer teknikken perfekt med mine oplevelser af stemmer, hvis styrke svinger med baggrundslyds styrke og vindhastighed. Fx er ventilatonssystemer et sikkert 'hit' mht. stemmeoplevelser. Hvilket er lige i skabet mht, hvordan manipuleret ultralyd vil forstærkes af luftmasser)

Hvad taler I lydeksperter egentlig om, og hvor debatterer I det, når I siger noget dybsindigt og interessant om lydttekniske emner, I alle tilsyneladende er overordentligt meget inde i?

161
31. juli 2021 kl. 20:39

Apropos lyddødt rum.</p>
<p>jeg havde egentlig tænkt, at noget sådan var nødvendigt til et eksperiment i mulige miljøårsager til stemmehøring, og lydtætte rum hænger jo ikke på træerne og koster sikkert en formue at etablere.

Der er himmelvid forskel på et lyddødt og et lydtæt rum.

Begge kan bygges hjemme på din gård uden den store investering (omend et professionelt kvalificeret lyddødt/tæt rum generelt er i den dyrere ende) hvis man har energien til at sætte sig ind i hvordan de kan konstrueres...

158
31. juli 2021 kl. 16:08

hvorfor ser du ikke OL, går en tur, opretter en anden, meget mere seriøs tråd?

Sålænge folk i den grad forsøger at stoppe mig og latterliggøre mig, netop under et tema, der lægger op til der-er-mere-mellem-himmel-og-jord-end-sød-retssindig-teknologi, bliver jeg ekstra ihærdig. Egentlig skulle man forvente, at netop hér ville det være ok at slå gækken lidt løs mht overvejelser over div. mekanismer. Det er det ikke, står det til flertallet af tråddeltagerne.

Jeg aner derved en lille-sveddråbe-på-pande hist og her, men jeg har da også et ekstra følsomt sanseapparat.

157
31. juli 2021 kl. 15:59

teste i:

  • lydtætte, jammede rum
  • dybe huler/beskyttelsesrum
  • regn/snevejr
  • vakuum
  • skum?

hvis det et muligt således at lave et testrum, der er omgivet af vægge med vakuum-hulrum eller skum (der i visse tilfælde skulle kunne forstyrre ultralyd)?

156
31. juli 2021 kl. 15:50

som jeg gentagne gange har sagt, så kan jeg ikke bevise noget som helst. Mht. at se gennem vægge nævnte jeg tidligt i tråden en oldgammel artikel fra ingenøren, hvor det blev beskrevet hvordan man med 2 routere og lidt særligt software kunne scanne gennem vægge. Altså en form for 'seismik' gik jeg ud fra

Lone;

Fint nok, at du intet kan bevise. Alligevel hævder du, at alle de fakta og argumenter som er fremsat i tråden ikke dur.

De to routere betjener sig af radiosignaler (elektromagnetiske bølger) - seismologi er svingninger i fast stof (jorden) og de to fænomener har lige så lidt til fælles som cykler og schweizerost .

På mig virker du temmelige argument- og faktaresistant ...

TRIST !

155
31. juli 2021 kl. 15:40

en ekstra strøtanke. Jeg mener ofte at have set, at en andel af de psykisk syge finder ro i at tage et brusebad. Har tænkt at det nok var noget sensorisk, måske dæmper den ene sanseoplevelse den anden. Der kunne så være en ekstra dæmpende effekt, hvis nogen leger med ultralyd i nærområdet.