Derfor findes der programmer som f.eks. f.lux, der gradvist fjerner den blå farve i skærmbilledet efter solen er gået ned:
Det er en dårlig idé at tjekke nyheder på tablet'en eller bruge den som e-bogslæser lige inden dynen trækkes op over ørene. I hvert fald, hvis meningen er at opnå en god nats søvn.
Det fastslår Harvard-professor Charles A. Czeisler i Nature Outlook på baggrund af en ny undersøgelse, skriver forskning.no.
Charles Czeisler er tilknyttet Division of Sleep Medicine ved Harvard Medical School i USA, og han har 30 års erfaring på området.
Aftenlys undertrykker det søvnfremmende hormon melatonin, påpeger professoren. Han fremhæver særligt LED-lys, der indeholder meget blåt, som værende dårligt for søvnen. Dermed er han på linje med en schweizisk undersøgelse, som Ingeniøren tidligere har omtalt.
'Jo mere, vi oplyser vores liv, desto mindre ser det ud til, at vi sover,' skriver søvnforskeren:
'Mange tjekker e-mail, ser tv eller laver lektier, uden at tænke over, at det er midt om natten.'
Derfor findes der programmer som f.eks. f.lux, der gradvist fjerner den blå farve i skærmbilledet efter solen er gået ned:
Da jeg læste overskriften, kom jeg hurtigt til at tænke på hvordan to folkeskolepiger har påvist det samme her i Danmark
Det er dog ikke helt det samme artiklen handler om
Den gode professor har nok aldrig hørt om varm-hvide LED's.
I Pc-skærme?
I Pc-skærme?
Nu er det jo frivilligt om man vil kigge på pc'en om aftenen eller ej. Rumbelysningen er knap så frivillig, hvis man ellers vil kunne orientere sig. Jeg bruger varm-hvide LED's til rumbelysning og har ingen søvnproblemer.
Hvad pc-skærmen angår, så må farvetemperaturen være afgørende. Om farvetemperaturen kommer fra LED eller katodestrålerør er vel uden betydning. Øjnene registrerer lysets egenskaber, ikke hvad der har skabt lyset. Derfor synes jeg at det er noget vrøvl at beskylde LED's for at være problemet.
Mvh. Peter
Jeg går ikke ud fra det også gælder e-bøger der bruger e-ink. Dem er der ikke rigtig nogen baggrundsbelysning på.
Til Linux styresystemer er der et praktisk lille programkaldet redshift, der gør skærmen mere rød efterhånden som det bliver mørkere, og mindre rød efterhånden som der igen kommer mere lys. Det er -t argumentet der indeholder den værdi der skal bruges ved dagslys, og den værdi der skal bruges ved mørke.
For at programmet kan beregne hvor meget dagslys/mørke der er der hvor du bor har den brug for et GPS koordinat.
Man kan lave et script man kalder redshift.sh, som placeres i ~/bin (dvs scriptet skal placeres i en mappe der skal hedde "bin" i sin hjemmemappe. Filen har det her indhold - med et passende (kraftigt afrundet) koordinat, der skulle svare til ca Kbh.:
!/bin/bash
nohup redshift -l 55.68:12.57 -t 5700:3600 -g 0.8 -m vidmode -v
exit
(Den 1. argument er det lille bogstav af L, og således ikke det store bogstav af i, og heller ikke tallet en)
Til sidst skal man så bare starte det. I nogle desktops husker de programmer du havde kørende sidst og skal så kun manuelt starte redshift.sh en gang.
Derfor synes jeg at det er noget vrøvl at beskylde LED's for at være problemet.
Han beskylder ikke LED og fritager ikke andre kilder... Han fremhæver LED fordi de indeholder mange frekvenser i lige netop det blå område...
LED lys kan fint løse de fleste problemer med søvnbesvær viser en del forskning...
Feks. bør arbejdspladsen være domineret af lys med en forholdsvis høj grad af blå komponenter. Her er høj kvalitets dagslys(4000K) LED rør/armatur et rigtigt godt valg, gerne med en Ra over 90 for optimal farvegengivelse.
Efter arbejdsophør bør farvetemperaturen sænkes væsentligt, her vil en farvetemperatur under 2700K være optimal. Gerne helt ned til 2300K som ligger tæt på et stearinlys/glødepærers lysfarve. Dette lys er vi vant til fra de sidste 2-3000 års udvikling, og vil derfor vær optimal for os før sengetid… LED lys med disse farvetemperaturer og en høj Ra værdi - indeholder ikke mere blåt lys end en glødepære…
Mvh. Mike, www.prolys.dk
Uanset farvetemperatur og Ra-værdi indeholder selv de varmeste hvide LED en stor mængde blå lys. Mængden af blå lys kan man ikke umiddelbart vurdere med det blotte øje, og mange måleapparater der er beregnet til at måle på "gammeldags" lyskilder vil desværre ikke kunne anvendendes til at måle på LED. Det blå lys kunne måske fjernes med et filter... der er bare ikke nogen der gør det, for man kan jo ikke se det...og det er dyrt :-( http://blogs.scientificamerican.com/solar-... http://en.wikipedia.org/wiki/Circadian_rhythm
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard