Harvard-forskere vil søge efter interstellar meteor på bunden af Stillehavet

Grafisk fremstilling af en meteor. Illustration: Ukendt

CNEOS 2014-01-08 er den første - bekræftede - interstellare meteor, der har ramt Jorden fra rummet.

Objektet blev opdaget af den dengang studerende Amir Siraj og hans professor på Harvard Avi Loeb i 2014 ved hjælp af data om meteorens bane, som indikerede, at den måtte være kommet fra et andet solsystem end vores. Data kom fra Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), som er et Nasa-drevet verdensomspændende netværk til indsamling af registrerede meteorer og andre himmellegemer, der bliver opdaget af sensorer.

Nu vil de to forskere skaffe midler til at lede efter meteoren på bunden af Stillehavet. Den interstellare meteor var 0,9 meter i diameter og bevægede sig med 210.000 kilometer i timen.

Selvom det meste af meteoren er brændt op i atmosfæren, så mener de to forskere, at det vil være muligt at finde stumper af det sjældne objekt i havet.

Målinger fra satellitter kombineret med vand- og vindforhold på det givne tidspunkt viser, at den interstellare meteor kan befinde sig på havbunden indenfor et område på ti gange ti kilometer. Fragmenterne er magnetiske, så planen er, at et skib med en kæmpemagnet kan trawle havbunden.

Astrofysikerne Amir Siraj og hans professor på Harvard Avi Loeb fik i foråret helt usædvanligt støtte til deres opdagelse af CNEOS 2014-01-08 fra det amerikanske Forsvarsministerium.

Den data, forskerne har brugt til at sandsynliggøre fundet, er nemlig fra USA's spionsatellitter. Og andre forskere har ikke ville blåstemple meteoren som værende interstellar, da de ikke har haft adgang til at granske de hemmelige data.

Men i april valgte USA's Space Command under Forsvarsministeriet at bekræfte, at objektet er interstellart.

Du kan se dokumentet her:

Illustration: Department of Defense

Læs også: Interstellart objekt ramte Jorden i 2014 - og ligger formentlig på havbunden

Emner : Universet