Hardware-lås skal stoppe chip-pirater

Forskere fra University of Michigan og Rice University mener at have fundet en metode, der på én gang sætter en stopper for pirat-chips og gør det trygt og sikkert for udviklingsfirmaer i Vesten at få produceret halvledere i lande med lave lønninger i Asien.

Plagiering af halvledere er et relativt nyt fænomen, der er opstået, fordi flere og flere udviklere af chip ikke længere selv producerer dem. Ved at lægge udviklingen ud til fremmede producenter løber udviklerne den risiko, at deres chip bliver piratkopieret, hvilket ofte ses i blandt andet mp3afspillere, der i Kina sælges i stor stil med uoriginale chip.

De uoriginale chip er ikke til at skelne fra de ægte, da de er fremstillet på de samme fabrikker og med det samme udstyr som den originale vare.

Derfor har de amerikanske forskere opfundet en løsning, hvor hver enkelt chip er låst efter produktionen. For at fungere skal hver enkelt chip aktiveres hos det firma, der har designet chippen - ikke det firma, der har fremstillet den.

Ved at individualisere hver enkelt chip håber forskerne at komme problemet med plagiering til livs. Individualiseringen sker ved hjælp af velkendt kryptografi, og projektet kaldes indtil videre for Epic, der står for Ending Piracy of Integrated Circuits. Projektet blev præsenteret på Design Automation and Test in Europe-konferencen, der blev afholdt i Tyskland i sidste uge.

Fordelen ved forskernes opfindelse er, at den hverken kræver større ydeevne eller et større effektforbrug på chippen.

Forskerne regner med at kunne lokke mange af de store chipfirmaer til at underskrive licensaftaler. De allerstørste, mellem dem Intel, styrer dog selv fremstilling af avancerede halvledere, mens der kun i meget ringe omfang anvender fremmede producenter.

Dokumentation

Videnskabelig artikel om Epic