Harddisk med grafen-lag kan lagre ti gange så mange data

7. juni 2021 kl. 15:566
Harddisk med grafen-lag kan lagre ti gange så mange data
Illustration: Petwoe/Wikicommons.
Et nyt forskningsstudie peger på, at grafen med fordel kan benyttes til det beskyttende lag omkring en harddisk.
Artiklen er ældre end 30 dage

En harddisk lavet med et beskyttende lag af grafen har en lagringskapacitet der er op til ti gange så stor som på en almindelig harddisk. Det viser et forskningsstudie ifølge en pressemeddelelse fra Cambridge Universitet.

Grafen har ry for at være lidt af et mirakelmateriale. Det har en tykkelse på blot et enkelt carbonatom, og er samtidig et særdeles stærkt materiale – omkring 200 gange så stærkt som stål. Derudover er grafen fænomenalt til at lede elektrisk strøm.

Ifølge professor Andrea C. Ferrari, leder af Cambridge Grafen Center, er forskningsstudiet med til at understrege grafens særlige egenskaber.

»I 2020 blev der produceret 1 milliard terabyte harddisk-opbevaring, så studiets resultater indikerer, at der er en fremtid i forhold til at masseanvende grafen,« siger hun.

Et beskyttende lag af grafen

En harddisk består af et læsehoved, der læser og skriver data, og af magnetiske plader, der opbevarer dem. Pladerne er beskyttet mod mekaniske skader og korrosion af et lag af kulstof, der optager en del af pladsen i harddisken. Hvis beskyttelsen er lavet af grafen, kan den være tyndere og dermed optage mindre plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig giver grafen-beskyttelse mulighed for at benytte den såkaldte Heat-Assisted Magnetic Recording-teknologi, hvor kapaciteten i harddiske forøges ved at varme lagringspladerne op. Den almindelige beskyttelse kan ikke holde til denne opvarmning, men det kan grafen.

Læs også: Magisk vinkel gør grafen superledende og isolerende

Brugen af Heat-Assisted Magnetic Recording kombineret med pladsbesparelsen giver mulighed for at optimere lagringskapaciteten, så den med grafen-beskyttelse er ti gange højere.

»Det er et virkelig vigtig viden, at grafen kan benyttes som det beskyttende lag i en konventionel harddisk, og at grafen er i stand til at modstå Heat-Assisted Magnetic Recording. Vores forskning vil skubbe yderligere til udviklingen af nye harddiske,« siger Dr. Anna Ott fra Cambridge Graphene Centre, der er medforfatter til studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskningsstudiet lever grafen også op til alle de egenskaber, som det beskyttende lag om harddisken normalt skal have.

Læs også: Spørg Fagfolket: Er supermaterialet grafen farligt at indånde?

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
9. juni 2021 kl. 12:01

Bliver det ved at være sådan - det må vel komme an på, hvor meget et grafenlag koster...

Ja ... men hvis det kan laves billigt så er det en gamechanger.

Roterende plade harddisk: 2 stk 18TB Enterprise diske, 18TB lager med spejl. 14.000kr.

Hvis densiteten bliver 10 gange så høj, så kunne dine 18TB diske bliver til 180TB diske ... der vil tage en del år før flash ram når samme densitet. Alas, nu skal vi først se kommercielle produkter baseret på grafen. Men udviklingen indenfor harddiske over de sidste 50 år er vanvittig ... hvis det kan fortsætte 15 år endnu så er det ganske fantastisk.

4
8. juni 2021 kl. 20:26

Interessant nok - men er SSD ikke vejen frem? Men måske ikke til alt lagring?

Roterende plade harddisk: 2 stk 18TB Enterprise diske, 18TB lager med spejl. 14.000kr.

SSD: 4 stk 7.68 Enterprise diske 15,36TB med spejl. 56.000kr.

4 diske er fint håndterbart, men hvis man behøver mere plads, som for eksempel 72TB bliver Roterende til 4 eller 8 diske og SSD 9 eller 18 diske. Forskellen mellem 8 og 18 diske kan fordoble serverens pris, på grund af Raid udvidelses kort og harddisk skuffer.

1
8. juni 2021 kl. 09:04

Interessant nok - men er SSD ikke vejen frem? Men måske ikke til alt lagring?