Harddisk med furer: 240 GB på din Ipod

Toshiba har netop vist en prototype af en ny harddisk, som firmaet forventer at introducere i 2009.

Til forskel fra alle andre harddiske har Toshiba graveret små furer mellem hvert enkelt spor, som udgør harddisken.

Resultatet er en harddisk med en kapacitet der er 50 procent større end i dag. Toshiba har valgt en 1,8" harddisk, som i dag har en maksimal kapacitet på 80 GB per plade.

Efter behandlingen steg kapaciteten til 120 GB. Dette giver en samlet kapacitet på 240 GB, da Toshibas drev med højeste kapacitet består af to plader.

Drevene anvender i forvejen Perpendicular Recording, hvor bittene stilles på højkant, hvorved de fylder mindre.

Der har hidtil været grænser for, hvor tæt de enkelte spor kunne ligge ved siden af hinanden, uden at de magnetiske bit, der lagres i hvert spor, blev ustabile.

Med introduktionen af furerne dannes der et ikke-magnetisk mellemrum mellem de enkelte spor, hvorved disse kan placeres tættere sammen. Toshiba har døbt den nye teknologi Discrete Track Recording (DTR).

Det har været en udfordring for Toshiba at gravere de små furer i overfladen, skriver firmaet i en pressemeddelelse. Toshiba har længe forsket i udvikling af litografisk udstyr, og harddisken er en af de første anvendelser af dette udstyr.

En anden barriere for teknologien har været at få læse- og skrivehovedet til at bevæge sig pænt hen over fordybningerne, da de mindste ujævnheder normalt resulterer i, at hovedet crasher på diskens overflade.

Ifølge Toshiba er den nye teknologi nemmest at implementere på små drev, hvorfor det i første omgang bliver drev på 1,8" og 2,5", der får glæde af den ny teknologi.

I øvrigt er Apple Toshibas største 1,8"-drev-kunde, da denne type diskdrev anvendes i Ipod, der derfor også kan se frem til helt op til 240 GB.

Dokumentation

Toshibas pressemeddelelse

Emner : Datalagring