Har SpaceX mistet raket med hemmelig satellit om bord?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Har SpaceX mistet raket med hemmelig satellit om bord?

Screenshot fra SpaceX' opsendelse i weekenden Illustration: SpaceX

Natten til mandag dansk tid skulle en SpaceX Falcon 9 sende en hemmelig amerikansk satellit op med kodenavn Zuma.

Nu melder flere medier, at den milliarddyre satellit formentlig er gået tabt. Bl.a. skriver Bloomberg, at U.S. Strategic Command, som holder øje med luftrummet, ikke har kunnet se satellitten i kredsløb.

»Vi har ikke noget at tilføje satellitkataloget denne gang,« siger kaptajn Brook DeWalt fra kommandoen i en e-mail til Bloomberg. SpaceX melder til gengæld intet ud om missionen på deres hjemmeside, hvor de ellers flittigt fortæller om deres aktiviteter.

Separation fejlede

Problemet skulle være, at separationen fra rakettens andet trin ikke fungerede, som det skulle, hvilket betød, at satellitten røg i havet sammen med rakettrinnet.

SpaceX angiver dog i en e-mail til Bloomberg, at deres data fortæller om en fungerende Falcon 9. Eftersom det var en hemmelig mission, er der heller ikke frigivet mange oplysninger som rakettens færd, efter det første genanvendelige trin landede som planlagt i Florida (se video nedenfor).

Ifølge The Verge er der da også blevet lavet en tilføjelse i kataloget, så hvad Brook DeWalts kommentar handler om, er uklart, beretter mediet.

Læs også: Rumfart: 12 store begivenheder vi holder øje med i 2018

The Verge spekulerer derfor i, at hvis satellitten ikke er nået frem, og det ikke er SpaceX’ skyld, så må det handle om den ’payload adapter’, altså det stykke hardware, satellitten sidder fast på toppen af raketten, som sørger for, at satellitten kommer vel i kredsløb.

Brugte andres adapter

Normalt har SpaceX sin egen adapter, men i dette tilfælde skulle ordregiveren Northrop Grumman have insisteret på at bruge sin egen, og måske har satellitten hængt for fast i denne. Dette kunne betyde, at begge dele røg i kredsløb, hvilket har udløst et ’i kredsløb’ hos Strategic Command, men at begge dele siden er røget ned – enten af sig selv eller med hjælp fra SpaceX, hvis satellitten alligevel ville fejle med fasthængende raket.

Spekulationer går også på, at satellitten røg ind i en for lav bane, så den faldt ned – eller at det bare har været umuligt at etablere kontakt til den.

Læs også: Dansk ekspert: Falcon Heavy kan afgøre SpaceX’ fremtid

Vi får se, om der falder fakta af i de kommende uger, eller om det på grund af missionens stempling som hemmelig vil stå hen i det uvisse, hvad der er sket, og om der er sket noget.

SpaceX lader sig under alle omstændigheder ikke mærke med noget. De har som planlagt rullet den store Falcon Heavy ud af hangaren for at begynde tests forud for jomfrurejsen senere på måneden.

Natten til mandag dansk tid skulle en SpaceX Falcon 9 sende en hemmelig amerikansk satellit op med kodenavn Zuma.

Nu melder flere medier, at den milliarddyre satellit formentlig er gået tabt. Bl.a. skriver Bloomberg, at U.S. Strategic Command, som holder øje med luftrummet, ikke har kunne se satellitten i kredsløb.

Okay...

"Vi kan ikke se jeres hemmelige satellit!"
"Mission accomplished!"

  • 17
  • 0