Har du kat, så husk - for katten da - at lufte godt ud

Katten på billedet poserer udelukkende som modelkat og har ikke noget med historien at gøre. Katten hedder Quincy og er - ifølge ejeren og fotografen - en europæisk korthårskat. Billedet er taget tilbage i 2008, hvor Quincy stadig nød livet indedøre. Illustration: Fleshgrinder og Wikipedia Commons

Vi bliver ofte mindet om, at vi skal lufte ud i vores hjem hver dag og regelmæssigt fjerne støv. En af årsagerne er, at elektriske apparater som fladskærme og computere kan udlede skadelige stoffer fra de såkaldte bromerede flammehæmmere, når de bliver varme.

Normalt tænker vi på rådet i forbindelse med menneskers helbred, men hvis vi omgiver os med kæledyr, kan kemikalierne i luften også påvirke dem.

Det viser en katteundersøgelse fra Stockholms Universitet. Undersøgelsen bekræfter dermed forklaringen på, at man tidligere har fundet høje niveauer af kemikalier i indekattes blod.

28 raske huskatte hos 17 familier med små børn

I det tidligere forskningsprojekt havde man set, at katte, der led af hyperthyreoidisme – almindelig stofskiftesygdom på grund af overproduktion af hormoner fra skjoldbruskkirtlen – samtidig havde et højt indhold af bromerede flammehæmmere i deres blod.

Læs også: Total uvidenhed om giftige flammehæmmere i møbler

I det nye forskningsprojektet har forskerne undersøgt 28 raske kattes blod og sammenholdt det med støveksponeringen og indholdet i støvprøver, der blev taget samtidig i kattenes hjem. Det var hos 17 familier – alle med mindst et barn under 10 år, og man undersøgte støvet i stuen, børneværelset og forældrenes soveværelse.

Forskerne undersøgte også kattemad for at udelukke, at stofferne stammede fra maden.

Det var ligegodt kattens …

Eftersom netop de pågældende katte levede det meste af deres liv indendørs, må man forvente, at luft og støv i hjemmet påvirkede kattene mere end tiden udendørs.

Læs også: Sofaer er fyldt med flammehæmmere, der skader børns IQ

Jana Weiss fra Institut for Miljøvidenskab og Analytisk Kemi ved Stockholms Universitet siger, at resultaterne er interessante. For små børn – der sutter på alt og putter alt i munden – bliver formentlig udsat for samme kemikalier som katte.

»De bromerede flammehæmmere, der er blevet målt hos katte, er kendt som hormonforstyrrende stoffer. Det er særligt alvorligt, når små børn indtager disse stoffer, fordi eksponering under udviklingen kan have konsekvenser senere i livet som f.eks. sygdomme i skjoldbruskkirtlen,« siger Jana Weiss.

Stofferne er på vej ud

På Aarhus Universitetshospital forsker dr.med. i miljø og arbejdsmedicin Gunnar Toft på Klinisk Epidemiologi Afdeling blandt andet i hormonforstyrrende stoffers påvirkning på mennesker. Han siger, at Stockholm-forskerne har ret i, at mennesker bliver eksponeret for stofferne i samme omfang som kattene, hvis de opholder sig de samme steder.

»Men hvorvidt det fører til sygdomme, kan man ikke sige så meget om på baggrund af det studie og måden at måle på,« siger Gunnar Toft

Han peger på, at mange af de problematiske stoffer i øvrigt bliver udfaset og ikke bruges så meget mere, netop fordi man har mistanke om, at de er sundhedsskadelige og miljøskadelige.

»Så lige med bromerede flammehæmmere ser problemet ud til at være nedadgående. Men så er der selvfølgelig mange andre stoffer, der kan være problematiske. Typisk når man udfaser ét stof, kommer der et andet stof, som man ikke nødvendigvis kender effekten af. Så derfor bør man finde alternative stoffer, der ikke er skadelige,« siger Gunnar Toft.

Fokus på sundhed og miljø

Miljøstyrelsen i Danmark holdt i begyndelsen af 2016 en workshop målrettet importører, forhandlere og producenter af elektronisk udstyr, hvor de blandt andet talte om, hvad virksomheder kan gøre for at finde alternativer til de problematiske flammehæmmere.

Katteundersøgelsen indgår i et større projekt kaldet 'Misse' - Mixture Assessment of Endocrine Disrupting Compound, der skal kortlægge den blanding af hormonforstyrrende stoffer, som vi har i vores indeklima. Det samlede resultat kommer i slutningen af november i år på en konference i Stockholm.

Forskningsresultatet fra katteundersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er meget almindeligt hos ældre katte, så hvordan passer det ind i undersøgelsen?!

Jeg stødte først på begrebet her: http://messybeast.com/moggycat/affy_22.htm Og de fleste katte omtalt i linket- har været fhv. vildkatte, der så var så gamle, at ingen gad have dem. (Sarah Hartnell skriver meget morsomt om katte!- så læs gerne videre)

Slår man op på diverse netdyrlæger er det en sygdom mange ældre katte fejler...

Her lufter vi ud og meget, da kattene render ud- og så er det nemmest med et åbent vindue, når det er varmt nok. Ellers 30-40 gange om dagen (mit vindue er ret slidt i låsetøjet) + udluftning med gennemtræk.

Mvh Tine- men en kendt sygdom hos ældre katte- kan dårligt skyldes kemi i hjemmet? Kan det?!

  • 3
  • 0

Historien ikke noget om alderen på "de raske katte", der så alligevel har forhøjet stofskifte? En kat på 8 år er "senior" allerede.

Mvh Tine

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten