Hansen Flødeis køber Danmarks første certificerede grønne gas

Dong Energy har solgt den først portion naturgas med et grønt biogascertifikat til Hansen Flødeis i Nordsjælland. Dermed åbner de to ballet for handel med certificeret grøn gas til at forsyne virksomheden eller det private hjem.

Gas-certifikaterne fungerer efter samme princip som de beviser, der dokumenterer ægtheden af vindmøllestrøm. Certifikaterne, som udstedes af Energinet.dk, dokumenterer produktionen af en vis mængde opgraderet biogas, ligesom det er muligt at spore bionaturgassens vej gennem forsyningskæden. Hver enhed bionaturgas, som bliver tilført naturgasnettet, erstatter en tilsvarende enhed konventionel naturgas.

Ifølge chefkonsulent Asger Myken fra Dong Energy er det især den tilskudsmæssige ligestilling af biogas til opgradering med biogas til kraftvarmeproduktion, der åbner markedet for grøn bionaturgas:

»Vi er klar til at intensivere indsatsen og har flere aftaler på vej om at opføre opgraderingsanlæg ved andre biogasanlæg. Faktisk regner vi med at lukke mindst én ny aftale i år,« siger han.

Han tilføjer, at Dong Energy har mærket en vis interesse fra flere virksomheder, der vil reducere CO2-udslippet fra gas. En manglende godkendelse fra EU af de nye regler lægger dog en dæmper på aktiviteterne lige nu.

Indtil videre har kun Dong Energy erfaring med at opgradere biogas. Gassen er produceret på Fredericia spildevandsrensningsanlæg og og bliver opgraderet ved at fjerne CO2, så der kun er ren methangas tilbage med samme brændværdi som konventionel naturgas.

Hvor meget ekstra Hansen Flødeis skal betale for grøn gas, vil Asger Myken ikke ud med, men med lidt pres på siger han, at det ligger på under 1 krone pr. kubikmeter bionaturgas. Det er dog ikke på nuværende tidspunkt et direkte udtryk for prisen på opgradering af biogassen.

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd, som tidligere har været meget kritisk over for grønne produkter uden reel garanti for mere grøn energiproduktion, støtter køb af biogas via et certifikat:

»Det erstatter fossilt brændsel og sørger for, at udslip af drivhusgasser fra gylle sænkes. Hvis det er mest praktisk at opgradere biogas og føde den ind på naturgasnettet, så skal det ske via et certifikat,« siger sekretariatsleder Christian Ege.

Emner : Biogas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er da sjovt at man under artiklen opfordres til at læse: "Rapport: Danmark får under halvt så meget biogas som ventet", "Ny analyse bekræfter: Prisen på biogas er på himmelflugt" og "Nyt slag mod biogas: Nu skal der betales afgift". Mon Hansen har læst det?

 • 1
 • 0

...er de ligeglade med prisen, da de sælger et "hypet" produkt, hvor der alligevel ikke er nogen sammenhæng mellem produktionspris og salgspris. Arbejdsløn, distribution, marketing, fløde og pasteuriserede æg er nok de største udgifter - i nævnte rækkefølge. Til deres forsvar synes jeg, det er den eneste kommercielle is, der kommer i nærheden af det, man kan forvare at kalde "flødeis".

 • 3
 • 0

Mon Hansen har læst det?

- nu står der jo blot, at 'Hansen' har købt 'den først[e] portion naturgas med et grønt biogascertifikat', og ikke ét ord om, hvor stor 'portionen' er! :) Man sidder endvidere tilbage i uvidenhed om, hvorledes firmaet påtænker at 'lancere' sin gode gerning. Jeg er enig i, at produktet er udmærket - men det skal ikke blive ret meget dyrere, før denne familie 'går andre veje' på dessert-is området! :)

 • 1
 • 1

DONG har da endelig fundet frem til VEJEN for at skabe en glidende overgang fra fossilt præmiumsbrændsel til vedvarende ditto. Sammenlignet med den ulødige overgang fra kul til træpiller, der fabrikeres i Langbortistan og skjuler sin CO2-gæld under lånte fjer af 'CO2-neutralitet' (som er hentet fra halmafbrændingen, der kører i et 1-års-cyklus), har vi da her en klart målbar overgang, så vi ved hvor langt vi er nået (eller rettere:hvor lidt vi p.t. har nået). DONG kunne have valgt dette for årtier siden - vi skrev om det i bladet VEDVARENDE ENERGI i 1980.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten