Hannover på hovedet

De spraglede slips hænger nedad som lod og dækker for den røde farve, som langsomt stiger i hovederne på to velklædte herrer, der med bunden i vejret og anstrengte smil sidder fikseret ved siden af hinanden fire meter over jorden.

De befinder sig i to skulderlåste plastsæder for enden af en seksakset industrirobot, der tilsyneladende har tænkt sig at hænge dem til tørre i denne umage stilling. Frit til skue for hundredvis af måbende mennesker, der er blevet tiltrukket af hvinene fra denne utraditionelle og i øvrigt vildt flaksende robotinstallation.

Pludselig og uden varsel svinger robotten dem nu op i over seks meters højde i en hurtigt roterende bevægelse for derefter at sende dem direkte mod gulvet med en hastighed på to meter i sekundet.

Et lettelsens suk går gennem publikum, da robotten bremser op millisekunder fra katastrofen, og nænsomt slipper de to herrer fri.

Våde af angstens sved forsøger de at snige sig ubemærket ud af den nu tætpakkede hob og genoptage deres hidtil anonyme vandring gennem teknologiens markedsplads. De er ligesom over 300.000 andre industrifolk besøgende på verdens største industrimesse i Hannover og drukner derfor atter hurtigt i hoben.

Fremtidens robotteknologi

Den kropsrystende robotridetur har hele denne uge kunne opleves i Hal 17 på Hannover-messen, der blandt andet har haft fremtidens robotteknologi som fokusområde. Installationen, som er den første i verden af sin art, er robotproducenten Kukas bud på, hvordan industrirobotter i fremtiden kan bruges i forlystelsesparker og tivolier.

Overfor Kuka viser ABB, at man også kan tænke anderledes. Oven på ABB's nyeste robot er monteret endnu en robot i en mindre udgave. Ikke kun for sjov, men for at vise messegæsterne, at løftekapaciteten og præcisionen er tilstrækkelig og at de to gange seks akser kan bruges til at nå ind og arbejde i meget kringelkrogede områder, hvis nogen har fantasi til forestille sig hvor det skulle være.

Konkurrenten Fanuc har sat robotballet på programmet med fire synkroniserede robotter, der med hver to fingre løfter hver sit hjul på en grøn sportsvogn. Robotterne viser, at det er muligt at programmere de vanskeligste trin og sætte bilen på plads uden at tabe den dyre bil på gulvet. Nu går menneskestrømmen videre, så der bliver plads til, at de næste kan komme til at se robotter vende bunden i vejret på nye slipseklædte messegæster og robotter der danser ballet, indtil messen slutter på lørdag.