Hanevand slår flaskevand på kvaliteten

Danskerne køber dagligt mere end 200.000 liter vand på flaske til cirka 15 kroner per liter. Det er på trods af, at kvaliteten af postevand fra hanen er bedre end flaskevandet.

I en ny undersøgelse for Københavns Energi har DHI – Institut for Vand og Miljø, sammenlignet 17 forskellige mærker af dansk og udenlandsk flaskevand med det drikkevand, som Københavns Energi indvinder rundt om på Sjælland.

Hengemt flaskevand

De forskellige vandtyper er analyseret for en lang række bakterier og kemiske stoffer, og flere af flaskevandstyperne rummer markant flere bakterier end postevandet.

»Problemerne opstår formentlig, når vandet i flaskerne står og bliver hengemt, siger innovationschef i DHI, Christian Grøn.

De tydeligste udsving er ved måling af det såkaldte kimtal, der registrerer mikrobiologisk aktivitet i vandet. Ved 37 grader blev der i postevandet målt op til 10 kim per milliliter, mens der for en enkelt flaskevand blev målt 540.000 kim per milliliter. Grænseværdien for hanevand er 20 kim per milliliter ved 37 grader, men da reglerne for grænseværdier er anderledes, når det gælder flaskevand, er der ikke tale om en overskridelse.

«Flere typer flaskevand overstiger markant grænseværdien for postevand. Vi har ikke nogen grund til at tro, at kim har været høje, når leverandørerne har tappet vandet. Det er med overvejende sandsynlighed under opbevaringen, at kimtallet stiger,» siger Christian Grøn.

Han understreger desuden, at der ud fra analyseresultaterne ikke er tegn på nogen sundhedsrisiko ved de høje kimtal.

«Kimtallet viser, at der er bakterier i vandet, men man ved ikke, hvad det er for nogle. Vi har ikke fundet noget, der tyder på, at det er bakterier, der har sundhedsmæssig betydning, siger han.

Ifølge undersøgelsen er flaskevandet 500 gange dyrere end hanevand. Det tal er forudsat, at en liter flaskevand koster 15 kroner.

»Der er så absolut ingen grund til at bære vand hjem fra supermarkeder og kiosker. Tværtimod er det bedre for vores miljø, hvis vi holder os til postevandet, der ikke skal emballeres og transporteres i store lastbiler, som måske kommer helt fra Sydeuropa og siden holdes på køl i butikkerne, siger Jes Bertelsen, der er administrerende direktør i Københavns Energi.

Indtil 2002 lå danskernes forbrug af flaskevand jævnt på mellem to og tre millioner liter i kvartalet. Siden er forbruget steget eksplosivt og toppede i tredje kvartal af 2003 med næsten 21 millioner liter flaskevand.

Har du en god forklaring på at folk bruger mange penge på flaskevand eller har du selv oplevet smagsforskelle eller det modsatte, så skriv en kommentar.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg køber flaskevand for flaskernes skyld. Når købevandet er drukket kan jeg have postevand med overalt og når en flaske er blevet for "gammel" til at drikke af, køber jeg en ny.

 • 0
 • 0

Er der nogen der har erfaringer med de vandfiltre man kan købe - både de transportable til rejser (fx hos Spejdersport) og de permanente til faste installationer (fx CUNO Aqua Pure). Forbedrer de vandet og hvor længe virker de. Er der problemer med bakterier i filtret. Sådanne filtre er vistnok forbudte i Danmark til faste installationer. Hvorfor og er det et seriøst forbud

 • 0
 • 0

Jeg drikker ofte flaskevand - fordi jeg finder at hanevandet ofte smager og lugter som "våd hund". Jeg forstår ikke at undersøgelsen kan påvise/påstå at hanevand er ligeså godt eller bedre, når jeg kan smage forskel. På TV igår viste de folk, som ikke kan smage forskel, jeg vil derfor gerne høre om der er andre, som kan smage/lugte forskel, og om der er nogen som ved hvorfor.

 • 0
 • 0

Ligesom Niels Michael Ørskov undrer jeg mig også over undersøgelsens konklusion. Det er selvfølgelig muligt, at smag og vand, der har stået natten over i rørene ikke indgår i kvalitetsbedømmelsen i den aktuelle undersøgelse. I så fald må den omtalte undersøgelse siges, at være temmelig indskrænket, da det jo er det vand jeg står og skal sammenligne med købevand, når jeg skal tage en beslutning. Jeg lader det dog løbe indtil det er koldt og nogenlunde frit for smagen af jern/rust og "våd hund" og det kan godt tage en del tid. Og så begynder det til vel at være så som så med økologien eller hva'? Er der et link til rapporten?

 • 0
 • 0

Jeg elsker artiklerne i Ingeniøren. De har efterhånden samme underholdningsværi som dem bag på BT og Se & Hor. Jeg troede at reklameartikler var noget der hørte sig distriktsbladene til; men her har vi en fin en Hvor Københavns Vand reklamere for deres dyre dråber de sender ud i forældet og til tider defekt rørsystem. Bortset fra at de engang imellem om natten leder vand med mere end 35 hårdhedsgrader ud til de sagesløse forbrugere har de helt ret i at vandkvaliteten er i top når det forlader deres vandværker og mindst lige så godt som det vand vi køber på flaske (bortset fra at det sidste er UV-bestrålet og vel derfor mere kimfrit). Forskellen er transportmåden til os arme forbrugere. Flaskevandet transporteres i steriel flasker til os, hvorimod vandværksvandet sendes igennem forældede, nedslidte rørsystemer (har Københavns Kommune omsider fået skiftet de sidste utætte træledninger ud i den indre by?), der ofte er mere eller mindre fyldte med jord o.l. som er trængt ind ved det vakuum, der ofte dannes ved ledningsbrud. I denne masse er der en mængde interessante bakterietyper af patogen natur (Legionella Phneumophila) etc. Det vand vi i vore tappesteder modtager er derfor af og til for ikke at tage munden for fuld aog sige ofte mindre egnet til konsumering. Er I i tvivl? Så spekuler engang over hvor den biologiske vækst i varmtvandssystemer kommer fra efter at et slikt system lige er blevet grundigt desinficeret i henhold til Britisk Standard (der findes ingen dansk for vores vand er jo så rent, så rent!!)

Den reklameartikel er altså absolut useriøs. Kun en reklame. Prisen på Kildevand fra AQUAD'OR er hos SuperBost/Prime 6,95 for 1½ liter.

 • 0
 • 0

Tak for de mange kommentarer. Jeg er journalist på artiklen, og som svar på indlægget fra Niels Krohn vil jeg gerne præcisere, hvordan DHI’s undersøgelser af postevandet er foretaget. De 11 prøver af postvand, som er blevet analyseret i forbindelse med rapporten, er tappet fra vandhaner i blandt andet børnehaver, politistationer og sygehuse i Københavnsområdet. Det er altså ikke vand fra vandværket, der er analyseret, men vand der har været igennem rørsystemerne. Et punkt hvor rapporten har fundet, at postevandet adskiller sig negativt i forhold til flaskevandet, er på indholdet af triklormethan, der dog holder sig langt under grænseværdien. Desuden skal det nævnes, at postevand også kan blive hengemt, når det står i rørene. Derfor opfordrer Københavns Energi til, at brugerne lader vandet løbe, til det er koldt.

 • 0
 • 0

Personligt er jeg ikke særligt glad for flaskevand, jeg bryder mig ikke om den grimme metalliske smag, som minder utroligt meget om smagen af ogger/rust. Nej langt bedre smager det gode danske grundvand fra Ishøj, delikat spædet op med klor. Det er i sandhed en læskende mundfuld. Men køb i endelig flaskevand, Jeg skal nok holde mig væk, og det er ligemeget om det koster 20 kr. pr. halvliter, som det gør på mange caféer og lignende, eller om vi snakker 6.95 pr. 1½ liter i Superbest. Prisen er stadig for høj for et produkt, som kan erstattes fint af en almindelig 1½ liters sodavandsflaske med hanevand i. Denne lægges i køleskab og viola! Så er der (næsten) gratis flaskevand. Tja lugten og smagen af "våd hund" kan fjernes simpelt, ved at have et højere forbrug af vand, så specielt jer med vandsparerer på hanerne er nok plaget af dette triste fænomen...

 • 0
 • 0

Ansat ved Forsyningen, Esbjerg Kommune Ved blindtest(som i Rene ord for Pengene)På Vandets dag i 2004 har 67 % af 600 valgt Esbjergs drikkevand i konkurrence med flaskevand - vel at mærke af nognelunde samme vandtype (ionsammensætning). I 2005 lavede Jyske Vestkysten blindsmagning af 4 slags vand: Hanevand, og 3 forskellige slags flaskevand. Her valgte 7 ud af 14 hanevandet.

Drikkevand kan smage meget forskelligt på grund af forskellig hårdhed og sammensætning i øvrigt. Det er min erfaring, at smagen er vanedannende. De fleste synes, det vand de er vant til, smager bedst - og kommer man til en anden del af landet, hvor vandet er anderledes, tror man måske, der er noget galt med det.

I diskussionen om vandet "bliver dårligt" i ledningsnettet, skal det påpeges, at hanevand kontrolleres ved boringerne, ved afgang fra vandværket og ved et stort antal forbrugere forldelt på ledningsnettet. Mindst en gang årligt skal forbrugerne have besked om vandkvaliteten og her skal alle overskridelser af gældende grænseværdier kommenteres.

Gennemgående er der kun meget få og små overskridelser af grænseværdierne i dansk vandværksvand.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten