Handlingslammede myndigheder vender ryggen til halkollaps

Hverken Statens Byggeforskningsinstitut(SBi) eller Erhvervs- og byggestyrelsen vil tage initiativ til en undersøgelse af, hvorfor nordeuropas største idrætshal brasede sammen kort før et børnestævne.

Efter taget kollapsede på Siemens Arena i Ballerup blev det ellers muligt for myndighederne at kræve en uvildig undersøgelse af lignende ulykker, men den mulighed er aldrig blevet taget i brug trods mindst 14 store kollaps herhjemme.

I byggebranchen skriger både Dansk Byggeri, FRI og Konstruktørforeningen på en undersøgelse af kollapset, men Erhvervs- og Byggestyrelsen tager ikke initiativ til en undersøgelse før SBi henvender sig, og SBi tager ikke initiativ til en undersøgelse før myndighederne efterspørger en undersøgelse.

Læs også: Se detaljerede billeder fra tagkollapset i kæmpehal

Det har ikke været muligt at få direktør Søren Tegen Pedersen fra Erhvervs- og Byggestyrelsen til at uddybe, hvorfor styrelsen ikke tager initiativ til at få lavet en undersøgelse, men overordnet svarer han.

»Vi har ikke været opmærksomme på, at der har været problemer med at få adgang til den relevante dokumentation. Men hvis for eksempel Statens Byggeforskningsinstitut efterspørger en uvildig undersøgelse i forhold til den konkrete sag, så vil vi se på det,« siger Søren Tegen Pedersen.

Han henviser til, at der rent faktisk har været undersøgelser af langt de fleste af de store kollaps i Danmark. Og der er blevet ændret regler på baggrund af dem. Blandt andet, da en stor gruppe af tagene kollapsede over en enkelt weekend.

Undersøgelsen var dog baseret på i forvejen offentlig tilgængelig viden, og forskerne måtte love ikke at offentliggøre detaljer, der kunne bruges til at regne ud, hvem der havde ansvaret. Derfor blev baggrundsrapporten ikke trykt.

Han afviser dog at sætte gang i en undersøgelse af kollapset i Valby på baggrund af artiklerne på Ing.dk, fordi han ikke vil tage dialogen gennem Ingeniøren.

Men hvis ikke styrelsen sætter gang i undersøgelsen, så kommer de tekniske detaljer om kollapset formentligt ikke frem. De implicerede parter er nemlig ikke forpligtet til at give information om sagerne, der ofte ender i lukkede forlig.

Dermed kommer erfaringerne, der potentielt kan redde menneskeliv, ikke videre. Og offentlighedens manglende viden til de konkrete, tekniske erfaringer fra kollapsene gør, at forskerne på SBI i dag ikke aner, om der er en underliggende årsag til de mange kollaps på haller, eller om det er tilfældige kollaps. For i dag registrerer SBI kun de mere overordnede informationer om et kollaps.

Forskerne tager nemlig ikke selv initiativ til en undersøgelse, der går så meget til bunds, at de har brug for indsigt i de tekniske udredninger.

»Medmindre der er et konkret ønske, så går vi i dag ikke længere end det. Derfor har vi hele tiden talt for, at der bliver oprettet et stående beredskab,« siger Niels-Jørgen Aagaard, der er forskningschef på SBI.

FAKTA:
Julenat kollapsede en del af tagkonstruktionen på Club Danmark Hallen i Valby. Kollapset var nummer 15 over de seneste otte år. Her er de andre kollaps, hvor taget er styrtet sammen.

Vi har medregnet en kort beskrivelse af fire tilfælde, hvor man på et hængende tagspær nåede at stoppe ulykken.

03/01/2003 Ballerup, Siemens Arena
23/02/2007 Thyhallen i Thisted
23/02/2007 Gigantium,
23/02/2007 Tag på Bilka i Tilst
24/02/2007 Emballagefabrik i Nørresundby
24/02/2007 Pladefabrik i Hjallerup
24/02/2007 Bowlingbane/fitnesscenter, Aalborg
24/02/2007 Europas største Gokarthal i Hasselager
25/02/2007 loftbjælker knækker og bøjes i "Ekstrem Grad" i AB's kantine.
25/02/2007 Social og Sundhedsskolen i Svenstrup giver eleverne fri efter de opdagede store sprækker i taget
14/01/2009 Rødovre Skøjtehal
22/02/2010 Messehal i Aars 40 meter lang bjælke flækker på langs, men opdages ved et lykkeligt tilfælde
23/02/2010 Redningsmandskab understøtter taget på en Liva i Kolding, da limtræsbjælkerne om aften begynder at slå revner, og taget begynder at hænge.
27/03/2010 Døgninstitution for børn i Vodskov
28/12/2010 Club Danmark Hallen