Han var træt af, at andre bestemte

11. september 2014 kl. 08:00
Det kræver en vedholdende arbejdsindsats både aftener og weekender, og lønnen er nærmest lig nul, når man stifter egen virksomhed. Drivkraften er at træffe alle beslutninger selv og at skabe noget fra bunden, som andre kan få glæde af, forklarer ingeniør Jesper Andersen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som aktiv kitesurfer havde Jesper Andersen regnet med, at livet som selvstændig ville give ham mulighed for at tage ud og surfe, når det blæste, og så kunne han passe sit arbejde på et andet tidspunkt. Men sådan kom det ikke til at gå:

»Nu arbejder jeg helt tiden, hver eneste aften og i alle weekender, men jeg har også fået en frihed og fleksibilitet, som er meget vigtigere end summen af de timer, jeg lægger i firmaet, for det føles slet ikke af så meget, når det er ens eget. Jeg har en indre drivkraft, der siger, at problemet skal løses nu, fordi der sidder en kunde og venter,« forklarer Jesper Andersen.

Har du brug for luftforandring? Tjek nye jobmuligheder på Jobfinder.

Jeg har tit siddet på en arbejdsplads og været træt af, at jeg ingen indflydelse havde.
-- Jesper Andersen, ingeniør og stifter af firmaet Elvium

Det er godt tre år siden, at den nu 41-årige ingeniør nærmest hovedkulds kastede sig ud i en tilværelse som selvstændig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første skridt tog han i foråret 2011, da han som én af næsten 1.000 ingeniører blev sagt op i forbindelse med lukningen af Nokias udviklingsafdeling i København.

Næste og afgørende skridt tog han under en såkaldt start-up-weekend i slutningen af juni 2011. Her fik han bakset en løs idé sammen til et muligt forretningskoncept, og allerede mandag morgen var han i gang med sit eget firma, CompetenceMe.

Fredag stoppede Jesper hos Nokia – lørdag tapede han eget firmaskilt op.

Siden har firmaet skiftet navn til Elvium, og den oprindelig idé er skippet til fordel for et online rekrutteringssystem, som automatisk systematiserer og effektiviserer processerne, når en virksomhed skal ansætte nye medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årene som selvstændig har budt på op- og nedture, og det har været småt med indtjeningen. Kom der endelige penge i kassen, blev de straks kanaliseret over i udviklingsopgaver. Derfor arbejder han i dag også som konsulent for at få en fast indtægt.

I begyndelsen af 2014 kørte Jesper Andersen imidlertid træt i de lange arbejdsdage og satte en deadline for livet som selvstændig: Hvis ikke der skete noget afgørende på den forretningsmæssige side inden årets udgang, skulle firmaet afvikles på den ene eller den anden måde.

Og så skete der faktisk noget. Firmaet har nu indgået en aftale med en stor dansk jobportal og har fået en henvendelse fra en mulig udenlandsk samarbejdspartner:

»Det har været en rutsjebanetur, men nu er vi helt klart kommet op igen. Det giver et løft, og det er da fantastisk, at der måske er nogen i udlandet, der vil købe vores produkt. Vi har siddet nede i dyndet så længe, at det kan være svært helt at forstå, men nu ser 2015 ikke så skræmmende ud,« siger Jesper Andersen, som nu er fortrøstningsfuld omkring firmaets fremtid.

Læs også: Tre tegn på, at du bør springe ud som selvstændig

Lysten til selv at skabe noget er en central drivkraft for Jesper Andersen, som altid har arbejdet med produktudvikling, også i sin fritid, hvor han gerne bruger tid på sit gamle folkevognsrugbrød og sin gamle sejlbåd. Han har også selv snedkereret sine spisestuemøbler:

»Jeg kan lide at lave noget om og gøre det bedre. Det er en skabertrang. Det er nok lidt det samme med firmaet, hvor vi har skabt noget ud af det blå, som andre synes er værdifuldt og gerne vil betale penge for,« forklarer han og tilføjer:

»Det driver mig, når jeg får tilbagemeldinger fra kunder, som fortæller, at det er et fedt system, og at de er glade for det.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er det en stor tilfredsstillelse at have friheden til at træffe alle beslutninger selv, understreger Jesper Andersen:

»Jeg har tit siddet på en arbejdsplads og været træt af, at jeg ingen indflydelse havde. Derfor er det fedt at være sin egen chef, at sætte retning og strategi og at vide, at der kun én at bebrejde, hvis det ikke går godt,« siger han.

Sådan fungerer Elvium e-rekruttering

Hvad driver egentlig de ingeniører, der fravælger det trygge liv som lønmodtager for at kaste sig ud i et liv som selvstændig? Jobfinder portrætterer i denne serie en række ingeniører, som har valgt at etablere egen virksomhed.

Læs også: »Havde jeg vidst, det var så skægt, var jeg blevet selvstændig noget før«

Læs også: Specialisering i at være generalist.

Læs også: Ingenieurer i uniform i 300 år.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger