Han fik to timer i sit nye job, så blev det flyttet til Esbjerg

To timer efter han mødte op til sin allerførste arbejdsdag som civilingeniør, fik Niklas Frederiksen en noget overraskende besked. Det team, han var blevet tilknyttet i Energistyrelsen, skulle flytte fra København til Esbjerg som led i udflytningen af de statslige arbejdspladser:

»Det var lidt surrealistisk og svært at forholde sig til, fordi vi ikke fik at vide, hvornår det ville ske. Som nyuddannet lærer man meget af et være et nyt sted, så hvis flytningen først ville blive om et eller to år, ville det give god mening at blive,« siger Niklas Frederiksen.

Find dit næste job på Jobfinder

Den 28-årige ingeniør vidste dog, at han aldrig ville flytte med:

»Jeg gjorde det klart fra begyndelsen, at jeg ikke ville med til Esbjerg. Det ligger ikke lige til mig. Jeg tog heller ikke et udlandsophold under mit studium, fordi jeg ikke ville væk fra min familie og min omgangskreds,« forklarer Niklas Frederiksen.

Han tilhører dermed den gruppe på 55 procent af de statsansatte ingeniører, som ifølge en undersøgelse fra IDA hellere vil opgive deres job end følge med, når arbejdspladsen efter planen bliver flyttet ud af københavnsområdet.

Alligevel foretog han sig ikke noget aktivt på jobsøgningssiden:

»Sådan som jobmarkedet ser ud, virkede det let for en ingeniør som mig at få job andre steder. Havde det været svært, var jeg nok begyndt at søge rimeligt hurtigt,« forklarer Niklas Frederiksen, der som dimittend søgte otte job og blev indkaldt til seks samtaler i efteråret 2015, inden han blev tilbudt jobbet i Energistyrelsen.

Læs også: Mere end hver tredje ingeniør i staten har sagt op

Siden han blev færdig som civilingeniør med speciale i energi og indeklima i byggeri, har Niklas Frederiksen haft sit cv liggende på en jobdatabase. Et par uger før jul landede en mail i hans indbakke med besked om, at der var et match:

»Jeg syntes, stillingen lød spændende, og da jeg ikke kendte min fremtid i Energistyrelsen, kunne jeg lige så godt prøve at søge.«

Herefter gik det stærkt. Ansøgningen sendte han mandag den 14., tirsdag blev han ringet op og inviteret til jobsamtale og mandag den 21. december havde han et nyt job som vvs- og ventilationsingeniør hos Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniører i Albertslund.

Læs også: Færdselsstyrelsen flytter, men lader ingeniørerne blive i København

I princippet kunne Niklas Frederiksen havde kvittet sit job hos Energistyrelsen samme dag, han fik tilbudt det nye, fordi hans prøveperiode endnu ikke var afsluttet:

»Men jeg aftalte med Spangenberg & Madsen, at jeg lige fik tid til at lukke sager og sige pænt farvel til mine kolleger, så det ikke virkede, som om jeg smækker med døren,« forklarer han.

Fredag den 8. januar 2016 – lige godt tre måneder efter sin kaotiske første dag – stoppede Niklas Frederiksen i Energistyrelsen. Herefter stod den på en lille uges ferie, inden han begyndte på det andet job siden sin dimission i sommeren 2015.

Selvom Niklas Frederiksen ikke havde planlagt, at hans tid i Energistyrelsen skulle bliver så kort, er han glad for sit skifte:

»Jobbet i Energistyrelsen var også meget spændende, men var mere administrativt og handlede meget om at træffe afgørelser. Mit nye job er meget mere fagligt udfordrende, fordi jeg får lov at projektere vvs- og ventilationssystemer og lave indeklimaberegninger til både villaer og kontorhuse,« siger Niklas Frederiksen.

Læs også: Disse ingeniører sendes til provinsen