Halvtag over æbletræer gør sprøjtegifte overflødige

6. juni 2013 kl. 14:036
Halvtag over æbletræer gør sprøjtegifte overflødige
Illustration: Marianne G. Bertelsen.
Æbledyrkere kan undgå at smide tonsvis af æbler ud, hvis de sætter tag over træerne, viser danske undersøgelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

De grimme mørke pletter på danske æbler kan undgås helt uden brug af sprøjtegifte. Æbledyrkere skal bare sætte træerne under små gennemsigtige halvtag, konkluderer forskere fra Aarhus Universitet. Forskerne kom på det simple halvtag, da de skulle udtænke en metode til at undgå de mange svampeangreb, der årligt sender tonsvis af æbler på komposten.

Forsøg viste, at uden halvtag måtte forskerne smide 95 procent af æblesorten Rubens ud. Æblerne var nemlig stærkt angrebet af svampesygdommen æbleskurv, og var desuden alt for små. Helt anderledes så det ud for æblerne under halvtag. Her kunne forskerne nøjes med at smide 15 procent ud.

Små halvtag mere end fordoblede forskernes æblehøst. Illustration: Marianne G. Bertelsen.

Billedet var præcis det samme for æbler af sorten Elshof. Uden halvtag måtte forskerne smide 70 procent ud, og 3 procent af de overlevende æbler havde stadig mørke pletter. Under halvtag var kun mellem 0 og 5 procent hårdt angrebet, mens 85 procent ikke havde en eneste mørk plet på.

Undersøgelsen viste også, at halvtaget havde samme afskrækkende virkning på andre svampesygdomme end æbleskurv.

Halvtag gør kødet mere fast

Forskerne fra Aarhus er selv overraskede over resultaterne med halvtaget, der startede som 'et lidt vildt påfund', som seniorforsker Marianne G. Bertelsen formulerer det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men forklaringen er lige så enkel som halvtaget: Svampesporer kræver nemlig fugt på blade eller æbler for at udvikle sig. Ved 10 grader celsius kan en svampeinfektion udvikle sig på 28 timer, men stiger temperaturen til 17 grader celsius, så kan en infektion være i gang efter kun 18 timer.

Indtil videre kan forskerne kun se fordele i halvtaget, der hverken påvirker æblernes røde farve eller deres sukkerindhold. Til gengæld er der en tendens til, at æblerne er mere faste i kødet.

Endnu har forskerne ikke undersøgt omkostningerne ved at bygge halvtage over æbletræer, men peger på, at der findes kommercielle systemer til overdækning af blandt andet sødkirsebær.

Undersøgelsen er et led i projektet FruitGrowth, der har som mål at optimere den danske produktion af økologiske æbler. FruitGrowth er et Organic RDD-projekt. Organic RDD er finansieret af Fødevareministeriet og koordineres af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
9. juni 2013 kl. 11:15

Jeg har selv overvejet at overdække mit kirsebærtræ under blomstringen, men det er ikke så ligetil når træet er 4 m højt.

Hvad med et udfoldbart halvtag? Det skal vel kunne tages ned når behovet ikke er der. Ellers hindrer det vand, sol og vind.

Kan overdækning med vindgennemtrænglig net/sejl ikke gøre det samme som denne lidt klodsede løsning?

En fordel i kirsebær er dog ved plukning, at regn ikke får kirsebærene til at revne. Men det kræver mere overdækning, nærmest en kuppel/tunnel. Det bliver noget dyr.. og kræver sikkert en byggetilladelse.

6
8. juni 2013 kl. 18:18

Effekten er kendt fra andre svampesygdomme i frugttræer. F.eks. grå monilla. Jeg har selv overvejet at overdække mit kirsebærtræ under blomstringen, men det er ikke så ligetil når træet er 4 m højt.

5
8. juni 2013 kl. 18:08

at virkningen skyldes afdampning af imprægneringsvæske fra halvtagenes tømmer. :-)

3
8. juni 2013 kl. 15:06

Lige som de ovenstående mangler jeg en forklaring på fysikken under halvtaget.

2
7. juni 2013 kl. 09:59

Bli'r der koldere eller mindre fugtigt under halvtaget ?

1
7. juni 2013 kl. 09:56

Men forklaringen er lige så enkel som halvtaget: Svampesporer kræver nemlig fugt på blade eller æbler for at udvikle sig. Ved 10 grader celsius kan en svampeinfektion udvikle sig på 28 timer, men stiger temperaturen til 17 grader celsius, så kan en infektion være i gang efter kun 18 timer.