De grimme mørke pletter på danske æbler kan undgås helt uden brug af sprøjtegifte. Æbledyrkere skal bare sætte træerne under små gennemsigtige halvtag, konkluderer forskere fra Aarhus Universitet. Forskerne kom på det simple halvtag, da de skulle udtænke en metode til at undgå de mange svampeangreb, der årligt sender tonsvis af æbler på komposten.
Forsøg viste, at uden halvtag måtte forskerne smide 95 procent af æblesorten Rubens ud. Æblerne var nemlig stærkt angrebet af svampesygdommen æbleskurv, og var desuden alt for små. Helt anderledes så det ud for æblerne under halvtag. Her kunne forskerne nøjes med at smide 15 procent ud.
Billedet var præcis det samme for æbler af sorten Elshof. Uden halvtag måtte forskerne smide 70 procent ud, og 3 procent af de overlevende æbler havde stadig mørke pletter. Under halvtag var kun mellem 0 og 5 procent hårdt angrebet, mens 85 procent ikke havde en eneste mørk plet på.
Undersøgelsen viste også, at halvtaget havde samme afskrækkende virkning på andre svampesygdomme end æbleskurv.
Halvtag gør kødet mere fast
Forskerne fra Aarhus er selv overraskede over resultaterne med halvtaget, der startede som 'et lidt vildt påfund', som seniorforsker Marianne G. Bertelsen formulerer det.
Men forklaringen er lige så enkel som halvtaget: Svampesporer kræver nemlig fugt på blade eller æbler for at udvikle sig. Ved 10 grader celsius kan en svampeinfektion udvikle sig på 28 timer, men stiger temperaturen til 17 grader celsius, så kan en infektion være i gang efter kun 18 timer.
Indtil videre kan forskerne kun se fordele i halvtaget, der hverken påvirker æblernes røde farve eller deres sukkerindhold. Til gengæld er der en tendens til, at æblerne er mere faste i kødet.
Endnu har forskerne ikke undersøgt omkostningerne ved at bygge halvtage over æbletræer, men peger på, at der findes kommercielle systemer til overdækning af blandt andet sødkirsebær.
Undersøgelsen er et led i projektet FruitGrowth, der har som mål at optimere den danske produktion af økologiske æbler. FruitGrowth er et Organic RDD-projekt. Organic RDD er finansieret af Fødevareministeriet og koordineres af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).
