Et halvt års gratis prøvetid sikrer robot-succes

NSM-ejer Lars Evald (tv) var skeptisk, men lod sig alligevel overtale af produktionschef Henrik Clausen (th) til at investere i en robot i 2013. Det har han ikke fortrudt. Illustration: Morten Vittrup Lund

Man hører ofte, at det er medarbejderne, der er mest skeptiske, når ledelsen bebuder, at der skal robotter ind på et fabriksgulv. Men i maskinfabrikken NSM’s tilfælde var det faktisk lige omvendt.

»Jeg var egentlig den, der var mest skeptisk. Jeg troede ikke på det. Også fordi vi mest laver små serier med teknisk komplicerede emner,« husker ejer og administrerende direktør Lars Evald om dengang i 2013, hvor produktionschef Henrik Clausen begyndte at presse på for at få en robot ind i produktionen.

Robotten stod og samlede støv

Direktørens skepsis var dog reel nok. Da han kom til NSM i 2008, stod der en ubrugt industrirobot på en hylde ude i produktionen og samlede støv. Robotten var blevet købt i forbindelse med købet af et CNC-center, men selve robotten havde man aldrig fået taget i brug.

Så Lars Evald var skeptisk, da Henrik Clausen ville tilkøbe en håndteringsrobot til et nyt CNC-center. Heldigvis tilbød leverandøren Flextec, at NSM kunne prøve robotten gratis i et halvt år – uden forpligtelser.

Prøvetiden blev så stor en succes, at NSM ikke gav slip på robotten igen. Ovenikøbet har virksomheden siden købt to tilsvarende håndteringsrobotter til andre CNC-centre. I dag, godt fire år senere, kører den ene robot fuld tid på et CNC-center dedikeret til robothåndtering, mens de to andre robotter er i brug noget af tiden på de andre maskiner. Det afhænger til enhver tid af de emner, som NSM producerer.

Maskinfabrikken i Kolding har specialiseret sig i komplicerede emner i syrefast stål og højstyrkestål til kunder i blandt andet fødevareindustrien, medico og offshore. Og så er det ikke givet, at en robot kan håndtere hvert eneste emne.

Ingen business case

Men at investeringen i de tre robotter har givet mening på bundlinjen, er hverken direktøren eller produktionschefen i tvivl om. Også selvom Lars Evald understreger, at man ikke på noget tidspunkt har udarbejdet en decideret business case.

»Det har uden tvivl været en god investering – ellers havde vi jo ikke købt to mere,« som Lars Evald udtrykker det.

»I dag kan vi takket være robotterne køre 36 ubemandede timer hen over en weekend på vores anlæg. Så behøver man ikke en lommeregner for at kunne se, at det er en god forretning,« supplerer Henrik Clausen.

En kæmpe omvæltning

Den i 2013 så skeptiske Lars Evald har med andre ord for længst overgivet sig. Og modstand fra medarbejderne har hverken han eller Henrik Clausen på noget tidspunkt mødt, bedyrer de begge.

»Kun i forhold til at få folk til at byde ind med, hvordan vi får robotten til at køre otte timer i stedet for fire timer,« lyder det fra Henrik Clausen, der dermed berører et helt centralt aspekt i NSM’s rejse med robotterne: Det mentale skifte i pludselig at have en robot, der udfører det meste af arbejdet – og at man derfor er nødt til at indrette hele bearbejdningsprocessen efter robotten.

»Fagligt tror jeg, at det har været en kæmpe omvæltning for medarbejderne. Før i tiden drejede det sig altid om, hvordan man kunne fremstille et emne så hurtigt som overhovedet muligt – nu handler det ikke altid om at gøre tingene så hurtigt som muligt, men derimod optimere processen for robotten, så den kan køre så lang tid som muligt,« uddyber produktionschefen.

Han understreger, at der i NSM’s tilfælde er tale om forholdsvis simple robotter, som ikke kræver en masse løbende programmering for at fungere. Så man har ikke haft medarbejderne på dyre kurser ude i byen for at lære robotprogrammering og den slags. Ligeså har man heller ikke haft en færdig køreplan for, hvordan implementeringen af robotterne skulle forløbe.

I stedet har Lars Evald og Henrik Clausen prioriteret en løbende, tæt dialog med medarbejderne helt ude på gulvet. Og lært af fejlene undervejs.

Fra arbejder til tekniker

I dag ser direktøren og produktionschefen tilbage på et forløb, som de mener har været med til at rykke virksomheden fremad. Og som får Lars Evald til at tale om, at investeringen i robotterne har givet mening på mange andre parametre end lige på bundlinjen. Fordi NSM som virksomhed undervejs har kunnet lukrere på de afledte gevinster ved at få de tre robotter ind i produktionen.

Eksempelvis mener Henrik Clausen, at medarbejderne er gået fra at være arbejdere til teknikere:

»Når du har en robot ved din maskine, bliver du nødt til at være meget mere omhyggelig i dit valg af værktøjer og den måde, du stiller dem op på. Så man tvinges til at vælge den fagligt bedste løsning.«

Senest har Lars Evald sendt to medarbejdere tilbage på skolebænken for at tage akademikurser i henholdsvis lean og projektledelse.

»Og det er da en direkte konsekvens af, at medarbejderne er blevet mere involveret i problemløsning i hverdagen,« siger Lars Evald, som tilføjer, at arbejdet med robotterne også har rykket virksomheden på teknologier som CAD/CAM:

»Implementeringen af de her robotter har virkelig drevet vores innovation inden for procesoptimering, værktøjsoptimering osv.«

Tillidsmand: Også godt for medarbejderne

Det billede genkender NSM’s tillidsmand og CNC-tekniker Lars Navne.

»Det handler om at få tingene til at køre stabilt og måske knap så hurtigt som tidligere – og til gengæld få robotten til at køre så meget som muligt. Det er den vej, vi forsøger at gå. Tidligere havde man ikke så mange maskiner at passe pr. mand, nu kan én mand passe tre maskiner. Når først robotten kører, kan man gå videre til næste opgave,« siger han.

Ifølge Lars Navne har der nok været lidt skepsis blandt især de ældre medarbejdere, da robotterne i sin tid rykkede ind på gulvet, men den skepsis er blevet gjort til skamme over årene, oplever han. Han kalder implementeringen af robotterne for en »særdeles positiv oplevelse«.

»Vi kan jo også lægge to og to sammen. Jo bedre det går for virksomheden, desto bedre går det også for vores lønninger. Vi er steget i løn, og selvom nogle nok ikke synes, vi er steget nok, så er det jo stadig positivt. Samtidig kan vi se, at der er kommet flere ordrer i ordrebogen.«

Emnerne sætter begrænsninger

Det er nu ikke, fordi NSM er faldet i svime over robotteknologi, understreger Henrik Clausen. Senest har man købt endnu et CNC-center uden en robot – simpelthen fordi det giver mest mening i forhold til de emner, der skal produceres på maskinen. Men på de eksisterende robotanlæg tager man hele tiden meter, fortæller han.

»I starten var robotterne mest tiltænkt mindre serier og emner, som der tog måske 20-60 minutter at fremstille. I dag kører vi emner, der tager tre timer at fremstille med en robot. Og det er fordi, vi hele tiden lærer og lægger på.«

Henrik Clausen er absolut ikke blind for de muligheder, der ligger i at få eksempelvis cobots ind i produktionen. Men:

»Materialerne og seriestørrelserne sætter visse begrænsninger for os. Det lyder enormt besnærende med eksempelvis UR-robotter, men vi har bare ikke emnerne til det,« forklarer han.

Robotter banede vejen for lagerautomat

Til gengæld har robotterne indirekte været med til at bane vejen for, at en anden form for automationsteknologi nu er rykket ind i NSM’s lokaler i det sydlige Kolding, nemlig en fuldautomatisk lagerautomat.

Den er kommet ind på lageret på opfordring fra NSM’s lagermedarbejder, hvilket både Lars Evald og Henrik Clausen tilskriver, at de foregående fire års erfaringer med de tre håndteringsrobotter har flyttet virksomheden såvel teknologisk som kulturelt.

»Det er da også et spinoff på, at vi har fået robotter ind i produktionen,« siger Henrik Clausen.