Halvdelen af verdens engangsplast kommer fra bare tyve virksomheder

Illustration: lakshmi Prasad / Bigstock

Engangsprodukter af plast står stadigt mere for skud i den internationale miljødebat, hvor blandt andet mundbind og plastposer fremhæves som miljøsyndere. Ganske få virksomheder står nemlig bag hovedparten af den type produkter, skriver den britiske avis The Guardian.

Nu viser en ny undersøgelse fra den australske NGO Minderoo Foundation, som er lavet i samarbejde med Wood Mackenzie, London School of Economics og Stockholm Environment Institute. Undersøgelsen udpeger de virksomheder, der er ansvarlige for at producere hovedparten af den ikke-genbrugte engangsplast, der i dag produceres i verden.

Virksomhederne på listen er ikke i sig selv overraskende, da der er tale om nogle af verdens største kemikalie- og olievirksomheder, men Minderoo Foundation konkluderer, at bare tyve virksomheder producerer 55 pct. af de udskældte engangsprodukter.

I toppen af listen findes de to amerikanske giganter Exxonmobil og Dow. Rapportens konklusioner skjuler da heller ikke målet med at udpege virksomhederne ved navn:

»Af de omtrent 300 plastproducenter i verden er det en lille andel, der holder skæbnen for verdens plastkrise i deres hænder. Deres valg om at fortsætte med at producere ikke-genbrugt plast frem for genbrugsplast vil have massive konsekvenser for, hvor meget plast, der indsamles, hvor meget der håndteres og hvor meget, der ender i miljøet,« hedder det blandt andet i rapporten.

Ifølge rapporten udgør engangsplast over en tredjedel af den producerede plast hvert år og 98 pct. af den stammer direkte fra fossile brændsler.

Hertil kommer, at hovedparten af plastaffaldet hvert år stammer fra netop engangsplast, som løber op i en samlet mængde på 130 mio. ton. Heraf er genanvendelsen på globalt plan ganske lav, konkluderer Minderoo Foundation, der beregner den til bare 10-15 pct.

Alt dette, argumenterer rapporten, forværres over de kommende år, hvor kapaciteten for at producere engangsplast forventes at stige med over 30 pct. på de næste fem år alene. Rapporten udpeger desuden de finansielle virksomheder, der er med til at finansiere branchen.

Derudover påpeger den, at utilstrækkelig regulering af branchen har været med til at forværre problemet.