Halvdelen af nedgangen i arktisk havis kan skyldes naturlige variationer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Halvdelen af nedgangen i arktisk havis kan skyldes naturlige variationer

Havisen i Arktisk skrumper i takt med den globale opvarmning, så vi inden for måske 20-30 år kan forudse et helt isfrit hav om sommeren, viser mange undersøgelser.

Sludder og vrøvl, siger andre. Det er blot naturlige variationer – isen vender tilbage.

Forskere fra en række amerikanske universiteter og forskningsinstitutioner i USA under ledelse af Qinghua Ding fra University of California, Santa Barbara søger i en videnskabelige artikel i Nature Climate at komme tættere på en vurdering af, hvor stor betydning naturlige klimavariationer har for for udbredelsen af havisen i det arktiske område, og hvor stor betydning der skal tillægges den menneskeskabte globale opvarmning.

Udgangspunktet er en markant korrelation mellem udbredelsen af havis og forandringer i den øverste del af den atmosfæriske cirkulation over Grønland. Næste skridt er, at forskerne efterviser, at det er den atmosfæriske cirkulation, der regulerer havisens udbredelse og ikke omvendt.

En lang række beregninger viser, at den atmosfæriske cirkulation kan redegøre for op til 60 pct. af det observerede tab af havis i september, hvor havisen i Arktis har sin mindste udbredelse.

Forskerne redegør for, at eksterne forhold som eksempelvis strålingspåvirkningen, der øges i takt med stigningen i mængden af drivhusgasser, kun har mindre betydning for den atmosfæriske cirkulation. På den baggrund kommer forskerne frem til, at naturlige variationer i klimaet kan redegøre for mellem 30 og 50 pct. af tabet af havis siden 1979.

Havtemperaturen i Stillehavet styrer

Neil Swart fra Canadian Centre for Climate Modelling and Analysis, der selv har beskrevet betydningen af naturlige variationer i en artikel i Nature Climate Change i 2015, skriver i en kommentar til den nye artikel fra Qinghua DIng, at det tyder på, at den arktiske havis er er mindre følsom over for menneskeskabte klimaforandringer end tidligere antaget.

Han gør opmærksom på, at det umiddelbart kan forekomme overraskende, at naturlige variationer har betydning på på lange tidsskalaer, der skal måles i årtier, men på den anden side er sådanne kendte, især hvor de er forbundet med forholdene i oceanerne.

Qinghua Ding og Co. påpeger da også i deres videnskabelige artikel, at der er en kendt forbindelse mellem ændringer i havtemperaturer i det den tropiske del af Stillehavet og luftstrømningerne over Grønland, og at det kan være nøglen til en forklaring.

Forskerne pointerer, at bedre forståelse af disse sammenhænge kan være med til at øge graden af forudsigelighed i forholdene i Arktis.

DMI har serier over isdækket og temperaturen i Arktis. Desværre er temperaturen kun fra 80 grader nord og opefter, hvor isdækket når ned til omkring 70 grader.
Med den begrænsning ses der ingen tydelig sammenhæng mellem isens ændringer og temperaturen.
Hele vinteren bortset fra nogle sommermåneder er temperaturen godt under 0, alligevel kommer og går isen uanset om det er -5 eller -20.
Jeg har ikke fundet temperaturmålinger fra luften over Polarhavet, men de kunne måske vise noget.

  • 9
  • 15

Og vi husker lige tidligere tiders forudsigelser, fra 90erne, der forudsagde, at al indlandsis ville være smeltet i 2010.

Der har ikke været nogen global opvarmning i 20 år, og jeg ser frem til at vores medier begynder at rapportere fra de rigtige videnskabsmænd, der kan fortælle os om, hvor lidt vi ved om klimaet. Ikke engang 5 døgns prognoser er 100% pålidelige.

Målinger af indlandsisen, har knap nok været gjort i 40 år, og alligevel kan disse eksperter/alarmister med stor præcision fortælle os om effekten af vores indflydelse på denne.

  • 7
  • 26

Og vi husker lige tidligere tiders forudsigelser, fra 90erne, der forudsagde, at al indlandsis ville være smeltet i 2010

- dér husker du vist forkert: Det var (sommer)havisen omkring Nordpolen, det drejede sig om - og det var forudsagt at indtræffe omkring 2013, såvidt jeg husker(?).

Målinger af indlandsisen, har knap nok været gjort i 40 år, og alligevel kan...

  • jeg ville omvendt mene, at målinger vedr. indlandsisen er intensiveret gennem de seneste 40 år, se fx. denne artikel:

http://www.nature.com/ngeo/journal/v6/n8/a...

  • 17
  • 2