Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Over halvdelen af alle bygninger i USA ligger hvor naturkatastroferne hærger

Illustration: National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA

57 procent af alle bygninger i USA ligger i områder, hvor der er en risiko for skovbrande, oversvømmelser, orkaner, jordskælv eller tornadoer.

Det viser et nyt studie fra Colorado Universitet ifølge mediet Siencealert.

Risiko-zoner. Lilla: Jordskælv, Gul: Tornadoer, Blå: Oversvømmelser Rød: Skovbrand, Grå: Orkan Illustration: Inglesias et al., Earth's Future
Bebyggelsestætheden i risiko-zonerne. Lilla: Jordskælv, Gul: Tornadoer, Blå: Oversvømmelser Rød: Skovbrand, Grå: Orkan Illustration: Inglesias et al., Earth's Future

Ifølge studiet er hovedårsagen dårlig planlægning. En stor del af den moderne byudvikling et nemlig foregået netop i sådanne områder, selvom de kun udgør omkring en tredjedel af det samlede areal i USA.

»Det kritiske eksponeringsniveau er arven fra årtiers vedvarende vækst og peger på vores manglende viden og manglende vilje til at begrænse udviklingen i risiko-zoner,« skriver forskerne i abstractet til en artikel, der er publiceret i tidsskriftet Earth´s Future.

Truslen vokser

Klimaforandringerne øger desuden sandsynligheden for flere af de naturkatastrofer, der lurer i USA. Derfor frygter forskerne at dårlig planlægning kan blive endnu mere fatal i fremtiden.

Når den globale temperatur stiger øger det risikoen for skovbrande og oversvømmelser. Den største trussel kommer dog fra orkaner, for ifølge forskerne er det netop i de orkanplagede områder omkring den Mexicanske Golf og på Østkysten, at bebyggelsestætheden vokser hurtigst.

Forskerne understreger dog, at selv hvis man ikke medregner klimaforandringerne vil den massive udvikling i udsatte områder medføre store fremtidige tab.

»Hvis vi gerne vil tage beslutninger, som effektivt øger lokalsamfundenes muligheder for at håndtere naturkatastrofer, så bliver vi nødt til at vide, hvor truslen kommer fra,« siger Virginia Iglesias, en af forskerne bag studiet.

Virginia Iglesias peger desuden på, at den dårlige planlægning har en klar socioøkonomisk slagside. De mindre privilegerede grupper i USA, bliver nemlig ofte hårdere ramt når naturkatastroferne hærger.

»Der er beviser for, at naturkatastrofer er med til at øge den økonomiske ulighed,« siger forskeren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I USA får alle forsikringsselskaber fuld kompensation for skader som følge af naturkatastrofer.

Der findes eksempler på folk har fået genopbygget deres hus mange gange,samme sted, få meter fra en flod, betalt af forsikringen og dermed i sidste ende af skatteborgerne.

Andre eksempler er folk der har bygget deres hus på pæle på stranden, som storme så har ødelagt og så er de genopbygget for forsikringens penge.

Forsikringsselskaberne tegner gerne disse forsikringer, som er risikofri for dem, da staten refunderer 100%.

Så længe det system gælder, vil omfanget af naturkatastrofer altid vokse, uanset klimaforandringer, som blot gør det endnu værre.

Danmark har desværre også sine fortilfælle på dette ressourcespild.

  • 14
  • 2

Man kan undre sig over at alle disse bygninger stadigvæk er der, når nu de igen og igen bliver udsat for katastrofer. Kunne det være, at disse katastrofer er meget lokale og tilsvarende sjældne for et givet område.

  • 4
  • 8

De fleste bebyggelser blev grundlagt der, hvor der var adgang til vand, og helst både som trafikforbindelse samt drikkevand. Og naturkatastroferne var jo Guds straf for det syndige liv, nogle af bosætterne førte. Dengang havde man ikke nogen viden om jordskælv, orkaner m.v. - og heldigvis for det, for ellers var store dele af USA næppe blevet bebygget. Jordskælv kunne man ikke forudsige og guldruset havde nok ikke været aflyst, hvis man dengang kendte til jordskælvsfaren. Missisippi-området blev koloniseret pga. adgangen til rigeligt vand. At det er et oplagt tornadoområde skyldes de nord-sydliggende bjergkæderne i øst og vest, der nærmest som en tragt 'tiltrækker' alt fra stærke storme til tornadoer. Om vinteren trækker kulden fra de artiske (kanadiske) områder ned mod syd med fatale følger regelmæssigt. Det dokumenterer historiske optegnelser om. Skader i forbindelse med oversvømmelser er i stor grad menneskeskabte, i det regn- og flodvandets naturlige opsamlingsområder er blevet bebygget i een eller anden form, hvilket forhindrer afløbet ned i jorden. Det kan være klogere, at bygge et andet sted, hvis der er frie arealer til det, men at drømme om, at flytte kystbyerne til mere naturkatastrofesikre områder, er nok lidt naivt. Det er faktisk kun skov/naturbrande, US-borgerne kan sikre sig mod til en bestemt grad og i et økonomisk forsvarligt omfang. Siden NASAs John Hanson i 1988 fremlagde et skrækscenarie for Kongressen, er der faktisk ikke sket ret meget: hverken Lower Manhatten er blevet opslugt af havet eller vore børn/børnebørn vil aldrig opleve snevintre er blevet til virkelighed. Så spis bare godt rugbrød til....

  • 2
  • 1

Når man lige ser at halvdelen af alle byginger i USA er i områder med høj risiko for naturkatastrofer, så ser det jo voldsomt ud.

Men, når man så ser på kortet hvor stort et område der er afsat til orkaner så ændre det lidt på det billede. Lavede man et tilsvarende studie over Danmark ville man jo havne i omegnen af 95+% er i naturkatastrofe områder, da vi jo rammes regulært af katagori 3 og 4 orkaner.

  • 0
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten