Halvdelen af lejeboliger mangler lovpligtigt energimærke
Energimærket skal ikke kun stemple boliger med et energiforbrug, det skal også hjælpe boligejere med at nedsætte forbruget og spare penge på den lange bane. Men på trods af gode intentioner viser et svar fra ministeren, at kun 40-50 % af 140.000 registrerede lejeboliger har det lovpligtige energimærke.
»Det er klart, at tallet ikke er tilfredsstillende,« erkender Henrik Andersen kontorchef i Energistyrelsen.
Ingen kontrol
En årsag til, at så relativt få har det lovpligtige mærke, kan være mangel på kontrol. Energistyrelsen tager stikprøver og kan udstede bøder til dem, der ikke overholder lovgivningen, men i 2014 ledte det kun til fem bøder. Minister svar Evaluering i 2008
40 % af 126.641 registrerede udlejede private ejendomme har energimærke.
Cirka 50 % af 13.570 registrerede udlejede ejendomme, hvor ejeren er et alment boligselskab, har et
energimærke.
Gældende lejemål, som er indgået før d.1.1.2007, hvor loven trådte i kraft, er ikke forpligtede til at have et gyldigt energimærke.
Der er ikke en signifikant effekt af energimærkning i småhuse. I større bygninger er der markante energibesparelser i under hver tredje hus. Der er ikke sanktioner ved manglende anvendelse.
Cirka 50 % af nybyggede boliger har energimærket.
Desuden er det ofte en udgift at få et energimærke, hvilket ikke lokker flere til. En evaluering i 2008 viste desuden, at energimærkningen kun ledte til markante besparelser i under hvert tredje hus, når det gjaldt større bygninger og at mærket ikke havde en signifikant energibesparende effekt i småhuse. Intentionen med ordningen er ellers, at boligejeren kan nyde godt af en økonomisk besparelse på længere sigt - og miljøet godt af et lavere energiforbrug.
»Formålet skulle være energibesparelser og ikke bare bureaukrati. De penge, energimærket koster, bør derfor skabe energibesparelser i mindst samme omfang, men der er mange steder, hvor man aldrig vil kunne komme i nærheden af besparelser,« forklarer Bjarne Zetterström, afdelingschef i Boligselskabernes Landsforening.
Læs også: Boligsælgere spilder 230 millioner kroner på virkningsløse energimærker
Energistyrelsen lover forbedringer
Det burde ikke komme bag på styrelsen, at mange smutter uden om at energimærke. Evalueringen fra 2008 konkluderede nemlig, at kun halvdelen af nybyggede boliger havde det lovpligtige mærke, og at der ikke var sanktioner, hvis det manglede.
Der er dog sket nogle forbedringer i nybyggeri siden 2008. En opgørelse fra Energistyrelsen over boliger bygget i 2013 og frem viser, at 70 % havde mærket. Men Energistyrelsen erkender, at der stadig er langt til målet:
»Vi skal fremadrettet se på, hvordan vi kan sikre, at loven bliver håndhævet. Vi vil tage en tættere dialog med boligselskaber, der udlejer boliger, men om vi vil sanktionere mere, kan jeg ikke sige endnu,« beretter Henrik Andersen og tilføjer:
»Vi vil se gennem stikprøver, om det bliver forbedret.«
Om stikprøverne kan vise de reelle ændringer, når der kun er givet fem bøder i sidste år, er dog uvist.
