Halskæder af slik inspirerer til ny måde at indtage medicin
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Halskæder af slik inspirerer til ny måde at indtage medicin

Illustration: KTH

Kan du huske de farvestrålende halskæder med slik bundet rundt om en elastisk snor? De kan Niclas Roxhed, lektor ved institut for mikro- og nanosystemer på det tekniske universitet KTH i Stockholm.

Det var med sådanne slikhalskæder i tankerne, at han kom frem til idéen om lægemiddelspiral.

De har erstattet slikket med medicin, og udviklet en spiral, der føres i maven på en patient via næsen. Medicinen udskilles derefter løbende over tid. Det kan være med til at sikre at en patient får den rigtige dosis medicin over tid. Den første sygdom, som skal bekæmpes med spiralen er tuberkulose med lægemidlet helix.

De første resultater af brugen af medicinspiralen er netop publiceret i tidsskriftet Science Translational Medicine, og er udført ph.d-studerende Malvika Verma fra MIT i USA, med hjælp fra svenske Niclas Roxhed.

Læs også: Hvorfor de nyligt hiv-kurerede patienter ikke giver håb om en umiddelbar kur

Få overholder recepten

Målet har været at finde en pålidelig måde at få folk til at tage deres vigtige medicin hver dag.

I første omgang handler det om at distribuere lægemidler til at klare tuberkulose, en bakterie, som en tredjedel af verdens befolkning bærer, og som hvert år koster 1,3 millioner mennesker livet.

»Hvis man ser på adheræns (evnen til at overholde en behandling, red.) i udviklingslande, der er ekstremt fattige, så bliver behandlingen ineffektiv når medicinen skal indtages over længere tid. Det skyldes blandt andet at folk skal gå til en sundhedsklinik hver dag, og det kolliderer med hårde opgaver i hverdagen. Men selv overholdelse i et I-land er dårlig, hvor kun omkring 50 procent i gennemsnit faktisk følger en recept,« siger Niclas Roxhed i en pressemeddelelse.

For at bekæmpe tuberkulose skal der indtages forholdsvis store mængder antibiotika dagligt, især i udviklingslande, hvor det tilgængelige og billigere antibiotikum ikke er så effektivt som de dyrere præparater i Europa og USA. Det betyder, at en gennemsnitlig tuberkulose-patient skal indtage 3,3 gram medicin hver dag. Hvis man ikke får de rigtige doser eller helt stopper behandlingen kan det bidrage til at udvikle antibiotika-resistens.

Læs også: Verdens mindste robotter: En million robotter kravler rundt på en 10 centimeters wafer-plade

Her viser Malvika Verma, ph.d-studerende ved MIT en version af medicinspiralen, der kan indeholde op til 600 tabletter. Illustration: KTH

Indkapslet i hukommelsesmetal og silikone

Det er her medicinspiralen kommer ind i billedet. Opfindelsen består af en spiral af nitinol, et såkaldt hukommelsesmetal, der er fremstillet af en legering af nikkel og titanium. Den legering kan klare det hårde miljø i maven. Lægemidlet er igen indkapslet i silikone.

»Silikonen har den fordel, at det er et porøst materiale. Derfor siver antibiotikumet langsomt, men sikkert igennem det. Silikone er det samme materiale, der anvendes i nutidens p-ringe, men antibiotikummet erstattes af hormoner,« siger han ifølge meddelelsen.

For at lægge medicinspiralen ind og ud af kroppen anvendes en probe. Spiralen har to magneter til formålet, en i hver ende af spiralen.

»Det lyder måske lidt ubehageligt. Min forskningskollega Malvika Verma rejste dog til Indien for at undersøge, om det var noget, som tuberkulosepatienter var interesserede i. Hun besøgte 100 klinikker og mødte 300 patienter og fandt ud af, at accepten til behandlingsmetoden blandt de mennesker sammenlignet med alternativet med daglige besøg på sundhedscentret,« siger Niclas Roxhed i pressemeddelelsen.

Han understreger, at den faktiske frigivelse og indfangningen af ​​lægemiddelspiralen er en hurtig proces. Faktisk tager det ikke mere end fem minutter at placere det i maven, og fem minutter at fiske det ud igen.

Den første sygdom, der skal behandles med lægemiddelspiralen, er som sagt tuberkulose, men andre diagnoser kan også behandles, eksempelvis hepatitis b og c, HIV og malaria.

Der kan trådes op til 600 tabletter spiralens spole, og indsættes i maven via næsen. Den nye måde at distribuere medicin på er indtil videre kun testet på svin i en måned.

Læs også: Nye biosensorer opløser sig selv

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten