Haj-overvågning alarmerer selv surfere på Twitter

Et fuldautomatisk system kan advare australske badegæster om, at der er hajer i nærheden.

De australske myndigheder kan spore i alt 338 hajer, der er tagget med elektroniske mærker, som udsender akustiske signaler, skriver Gizmag. Arterne omfatter blandt andet tigerhajer og hvide hajer, som er kendt for at stå bag mange hajangreb på badegæster og surfere.

Myndighederne har opsat i alt 23 lyttestationer ud for badeområder i det vestlige Australien, og flere er på vej, skriver Department of Fisheries for Western Australia i en meddelelse.

Så snart en eller flere hajer nærmer sig en af lyttestationerne, bliver arten og størrelsen registreret. Oplysningerne bliver via satellit sendt til et datacenter, der automatisk genererer en Twitter-besked, ligesom oplysningerne bliver lagt ud på en hjemmeside.

Gizmag bringer dette eksempel på en besked udsendt via Twitter:

‘Fisheries advise: tagged Bronze whaler shark detected at Garden Island (north end) receiver at 08:46:00 PM on 31-Dec-2013.’

Den australske hajovervågning bygger også på observationer fra fly, og på, at folk ringer ind og fortæller, hvor de har spottet hajer. Hovedfordelen ved de automatiserede Twitter-beskeder er, at de bliver udsendt nærmest øjeblikkeligt.

Ulempen er naturligvis det meget begrænsede antal hajer, som svømmer rundt med de elektroniske mærker.

Emner : Dyr