Hængsel-problemer bremser den første foldbare smartphone

23. april 2019 kl. 10:2910
Hængsel-problemer bremser den første foldbare smartphone
Illustration: Samsung.
Samsung udskyder lanceringen af den foldbare smartphone Galaxy Fold på ubestemt tid, fordi problemer med hængsler ser ud til at ødelægge skærmen efter kort tids brug.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du går og venter på at få fingre i den første kommercielle foldbare smartphone, der både kan bruges som mobil og tablet, så må du væbne dig med tålmodighed. For få dage før Samsung havde planlagt lanceringen af deres nye Galaxy Fold, trækker den sydkoreanske elektronikgigant nu telefonen tilbage, efter at flere anmeldere har meldt om store problemer med skærmen efter kort tids brug.

»Indledende undersøgelser af de indrapporterede fejl på skærmen viste, at de kunne forbinde hængslernes udsatte områder i top og bund. Der var også et tilfælde, hvor der fundet emner inde i enheden, som kan have påvirket skærmens performance. Vi vil træffe foranstaltninger, der styrker skærmen,« skriver Samsung i en meddelelse tirsdag.

Det er blandt andet medier som The Verge, der har fortalt om ødelagte skærme på Galaxy Fold.

Den foldbare telefon Galaxy Fold består det såkaldte Infinity Flex Display af to 4,6 tommer skærme på indersiden af den sammenfoldede telefon. Sammen danner de en 7,29 tommer tablet, når telefonen foldes ud. På ydersiden af den sammenfoldede enhed findes en tredje skærm på 3,5 tommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Efter 40 års udvikling: Nye skærmtyper gør den foldbare skærm mulig

Ødelagt efter få dage

Samsung har tidligere vist en video, hvor de tester folde-funktionen på telefonen, som angiveligt skulle kunne klare at blive foldet ind og ud 200.000 gange, hvilket svarer til 100 gange om dagen i fem år.

[video: https://www.youtube.com/watch?v=McdgS3Popjk]

Men flere anmeldere rapporterer, at de kun har brugt telefonen i få dage, før skærmen blev ødelagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke første gang, at Samsung løber ind i alvorlige hardware-problemer med deres smartphones. Tilbage i 2016 måtte Samsung trække deres Galaxy Note 7 tilbage, fordi nogle enheder brød i brand. Her var det batteriet, som var problemet. Problemet var så udbredt, at Samsung måtte trække alle telefoner af typen tilbage. Det skete i kølvandet på en hidsig konkurrence blandt mobilproducenter om øge batterilevetiden på smartphones.

Planen var oprindeligt, at Galaxy Fold skulle være lanceret i Danmark 26. april, men det er nu uvist, hvornår den kommer til Danmark og resten af verden.

Samsung skriver, at de vil fortælle nærmere om en ny lanceringsdato i løbet af de næste uger.

Læs også: Samsung bekræfter: To separate batterifejl skyld i selvantændelige smartphones

Forvirrende vejledning

De første rapporter om problemer med den foldbare skærm gik i starten på, at det skulle være beskyttelseslaget foran skærmen, som var årsag til defekte skærme. Fejlen skulle være opstået, efter at et beskyttelseslag af plast blev taget af, fordi anmelderne troede, at der var tale om en beskyttelsesfilm, som vi kender den fra konventionelle smartphones, som skal fjernes, når telefonen tages i brug.

Youtube-brugeren Marques Brownlee har beskrevet, at plasten ser ud til at være identisk med den, der sidder på Samsung Galaxy S10+, og som er mulig at afmontere.

Det forsøgte han således også at gøre på den nye foldbare model, men plasten sad bedre fast. Efter at fjernet et mindre område plast gik skærmen i sort, og derefter har enheden ikke virket.

Remote video URL

Det problem vil Samsung også forsøge at imødegå med nye vejledninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi vil også forbedre vejledningen til vedligeholdelse og brug af skrærmen, inklusive beskyttelseslaget, så vores kunder får mest muligt ud af deres Galaxy Fold,« skriver Samsung.

Ud over Samsung har kinesiske Huawei også præsenteret en foldbar smartphone, som dog først er planlagt til at blive frigivet til sommer. Den smartphone har fået navnet Mate X, og her ligger skærmene på ydersiden af den sammenfoldede telefon – en 6,6 tommer skærm på den ene side og en 6,38 tommer på den anden. Når Mate X foldes ud, kombineres de to skærme til én skærm på 8 tommer med en opløsning på 2.480 x 1.148 pixels.

Illustration: Lasse Gorm Jensen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
24. april 2019 kl. 13:47

Fremfor mekanisk foldning, så kunne en folieskærm rulles sammen og puttes i et rør. For stabilitet kunne en flad pult sikre stabilitet. Men det kræver først trådløse alternativer til forbindelsen til skærm. Origami med en smartphone? Hvorfor skulle det være en god ide?

9
24. april 2019 kl. 11:56

dyrere end Samsungs.

Okay. Træls men, den kommer sandsynligvis ned i pris over tid.Jeg har heller Ikke behov for ny mobil, i hvert fald det næste års tid. Vi får se. . . .

6
24. april 2019 kl. 09:18

Mon det ikke bliver en af de berømte gagdets man ryster på lidt på hovedet af og om få år går samme vej som mange andre "uundværlige dimser"</p>
<p>

Det er jo svært at spå, især om fremtiden, men i det mindste har den her slags foldbare lommedatamater klare fordele i forhold til de ikke-foldbare. De kan være kompakte, og let håndterlige med kun én hånd, samtidigt med at de har en stor skærm der er fordelagtig når man vil se en film, eller vise billeder.

Personligt kunne jeg da godt se mig selv anskaffe en. Vel at mærke efter prisen kommer under de 10.000 kroner, og skærmene bliver lidt mere holdbare.

5
23. april 2019 kl. 21:44

Hej.

For et stykke tid siden sammenlignede jeg via internettet de to nævnte telefoner med bøjelige skærme. Så vidt som jeg husker var Huaweis, som jeg linker til, tyndere og mindre "klodset" end Samsungs model.

Begge modeller er - eller bliver - utrolig dyre. Jeg har hørt start-priser på 16.000-19.000 kr. Og der vil jo altid være andre børnesygdomme ved ny teknologi. Startpriserne skal ned på under 5.000 kr førend jeg synes, at det er noget for mig.

Jeg synes, at ideen med bøjelige skærme er god og fin. Man kan da godt nok ikke få bedre mulighed for at se film / video på en mobiltelefon med bøjelig skærm end med en almindelige telefon. Men på andre punkter kan bøjelig skærme være en fordel.

Jeg linker her til Huaweis version. Det er reklamegas og selvros, men linket viser, hvordan den ser ud. Derfor sender jeg jer linket.

https://consumer.huawei.com/dk/press/news/2019/news-190225/

Vernlig hilsen Jan Hervig Nielsen

3
23. april 2019 kl. 12:01

Den video der viser test af de mange åbne og lukke cyklusser er ikke ret repræsentativ for, hvordan kræfterne på hængslet vil være i virkelighedens verden.

Som det linkede "review" viser er man mere eller mindre tvunget til at holde på den nederste del af telefonen for at åbne (for at undgå at akrtivere de mange knapper på siden), så alle åbningskræfterne påføres altså på den nederste fjerdedel af kanterne.

Den påførte kraft skal overvinde magneterne der holder den sammen, som må formodes at sidde enten i midten eller fordelt i begge ender. Dermed vrider man i praksis telefonens kanter fra hinanden, først omkring det øverste hjørne og dernæst omkring den øverste del af hængslet.

Denne vridning vil i et eller andet omfang bliver obverført til hængslet, hvor der så er risiko for skader, hvis der er følsomme dele (som for eksempelvis flex) der bliver trukket i.

OM det så er det der sker i prsksis skal jeg ikke kunne sige. Der er altid endnu en ting der kan gå galt, hvis man ikke tester for det, så min kommentar er primært at den viste test ikke er repræsentativ for virkeligheden.

2
23. april 2019 kl. 11:14

Mon det ikke bliver en af de berømte gagdets man ryster på lidt på hovedet af og om få år går samme vej som mange andre "uundværlige dimser"

N-gage Apple play console Virtual nintendo DAT Laser disc Kurvede TV Messenger watch HD- DVD

om mange mange flere