Hackere forårsagede massivt strømnedbrud i Ukraine
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hackere forårsagede massivt strømnedbrud i Ukraine

Den 23. december blev flere hundredtusinde mennesker i Ukraine ramt af et omfattende strømnedbrud.

Årsagen var en destruktiv malware, der inficerede mindst tre transformatorstationer i Ukraine og førte til, at store områder i Ivano-Frankivsk-regionen blev koblet af strømnettet. Det skriver tekniksitet Ars Technica.

'En milepæl'

Antivirusselskapet ESET oplyser, at det skyldige program tilhørte en malware-familie ved navn BlackEnergy, som første gang blev registeret i 2007. Siden er den samme type malware set, men ikke med så voldsomme konsekvenser.

»Det er en milepæl. Vi har før set ødelæggende angreb rettet mod for eksempel olieselskaber, men aldrig hændelser, som har ført til strømnedbrud. Det er det store scenarie, vi har frygtet i lang tid,« udtaler John Hultquist fra sikkerhedsselskabet iSIGHT til Ars Technica.

Desuden opdagede ESET for nyligt, at BlackEnergy-malwaren var opdateret med tilføjelsesprogrammet KillDisk, som angiveligt er særligt optimeret til at angribe industrielle kontrolsystemer. KillDisk har tidligere ramt ukrainske medieorganisationer med permanent tab af video og informationer til følge.

Saudi Arabien ramt af malware

I 2012 blev Saudi Arabiens største gasproducent også ramt af malware, men uden at det gik direkte ud over produktionen. Med den nye udvikling advarer ESET om, at hackere tydeligvis nemt kan få direkte adgang til vital infrastruktur med store sikkerhedsmæssige konsekvenser.

Efterforskningen er stadig i gang, og endnu er det ikke bekræftet, hvem der står bag angrebet i Ukraine. Ifølge Reuters peger den ukrainske efterretningstjeneste dog på Rusland som hovedmistænkt bag det omfattende strømnedbrud.