Håb om flere dinosaurfund på Bornholm

Der er foreløbig fundet to tænder fra to forskellige dinosaurer på Bornholm, og der venter formentlig endnu flere overraskelser i den bornholmske undergrund.

Det fremgår af en ny videnskabelig artikel og en kommende bog af dinosaureksperten Per Christiansen fra Zoologisk Museum i København, hvor han redegør for den seneste viden om fortidsdyrene fra Bornholm. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

Den første tand blev fundet for tre år siden, og den stammer fra en såkaldt dromaeosaur, der var et hurtigt og adræt rovdyr med skarpe kløer og munden fyldt med spidse tænder.

»Det er virkelig et interessant fund, der har vakt opsigt i videnskabelige kredse. Det er det eneste dromaeosaur-fund i Nordeuropa, ligesom det er et af de ældste fund af sin slags i verden,« fortæller Per Christiansen og tilføjer, at den bornholmske rovdinosaur levede for omkring 140 millioner år siden i begyndelsen af kridttiden.

Fandt tand fra enorm planteæder

To år efter fundet af den første tand i Carl Nielsens grusgrav i Robbedale så endnu en dinosaurtand fra grusgraven dagens lys. Denne gang var der tale om en tand fra en planteæder, som også levede i begyndelsen af kridttiden. Ifølge Per Christiansen er der formentlig tale om en slags titanosaur, hvoraf de største var enorme, langhalsede skabninger.

Den bornholmske grusgrav er det eneste sted i Danmark, hvor det er realistisk at finde dinosaurer. Per Christiansen tror, at den formentlig også gemmer rester fra andre store planteædende dinoer som iguanodoner.

»De var meget almindelige dengang. Men jeg tror ikke, at der dukker rester op fra de helt store rovdinosaurer. De har krævet store landområder at bevæge sig på, og der har simpelthen ikke været nok plads til dem,« siger han til Berlingske Tidende.