Hårdfør mikrochip kan gøre os klogere på naboplaneten Venus

Det Europæiske Rumagentur (ESA) har tidligere sendt deres Venus Express-sonde mod planeten Venus. Men i fremtiden kan det blive muligt at komme helt tæt på og undersøge planeten med en ny computerchip, der kan tåle atmosfærens ekstreme temperaturer. Illustration: ESA

Ingeniører fra Nasa er i gang med at teste en ny type mikrochip af siliciumkarbid, der kan lade forskere komme helt tæt på planeten Venus. Det skriver Science.

Det særlige ved mikrochippens materiale er, at det udvikles specielt til at kunne modstå de fysiske forhold på Venus. Målet er, at det inden for en overskuelig fremtid vil være muligt at lande på planetens overflade med robotter, hvis elektronik ikke behøver at blive pakket ind bag beskyttende og trykregulerende kamre.

Læs også: Livet har de bedste muligheder på unge planeter

Den nye teknologi bliver udviklet ved Glenn Research Center, der er et af Nasas forskningscentre, som ligger i Cleveland. Her testes chippens materiale i en 14 ton tung beholder i rustfrit stål kaldet Glenn Extreme Environments Rig (GEER), der gør det muligt at simulere Venus' atmosfære med en brændende varm temperatur på 460 grader og et højt indhold af CO2.

Sidst besøgt i 1985

Planeten Venus har en del til fælles med Jorden, både når det gælder størrelse og opbygning. Derfor vil forskere gerne kunne undersøge planeten bedre og over længere tid, ligesom man har udforsket Mars.

Indtil videre har teknologien klaret 33 dage i det simulerede miljø. Hvis alt går efter planen, håber forskerne, at det kan lade sig gøre at indsamle data om planetens beskaffenhed allerede i starten af det næste årti.

Læs også: Solsystemet rummer alle varianter af magnetfelter

Sidste gang, et fartøj nåede den varme planet, var i 1985, hvor en rumkapsel fra det russiske Venera-program formåede at sende billeder hjem af det ufremkommelige miljø.

Se mere om Nasas mikrochip i videoen herunder fra Science: