Hårde hvidevarer dør tidligere og tidligere

Levetiden for større husholdningsapparater går den forkerte vej. Siden 2004 er andelen af enheder med en levetid kortere end fem år steget fra 3,5 procent til 8,3 procent i 2012.

Den tyske miljøstyrelse har netop offentliggjort første halvdel af en større markedsundersøgelse, der har som mål at kortlægge, hvorvidt producenter målrettet forkorter livet på en bred vifte af elektroniske produkter.

»Man kan sige, at flere vaskemaskiner, køleskabe og tørretumblere bliver defekte inden for fem år, end de gjorde for ti år siden,« udtaler en talsperson fra det tyske miljøministerium ifølge mediet RP-Online.

Undersøgelsen viser samtidig, at den gennemsnitlige længde på produkternes ‘første liv’ hos en forbruger er blevet forkortet med et år for hårde hvidevarer, og nu er nede omkring 13,0 år. Omkring to tredjedele af udskiftningerne er sket på grund af et defekt apparat.

For elektroniske produkter som fladskærme ser det dog lige omvendt ud. Her er det snarere ønsket om forbedret funktionalitet, der driver forbrugere til at skifte den gamle model ud. I 2012 erstattede mere end 60 procent af de nye fladskærme et fungerende produkt.

Levetiden for et fladskærmsfjernyns første liv hos en forbruger var i 2012 på bare 5,6 år. I kontrast hertil havde endnu ikke udskiftede billedrørsfjernsyn i 2012 stået i stuen i gennemsnitligt 12 år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sådan går det, når man smider en stabil og brugervenlig teknologi som det analoge TV ud til fordel for en køb og smid ud teknologi, som konstant forældes på grund af forandringer af produktet - har man undersøgt, hvor mange, der vælger helt at stå af ræset og droppe TV'et?

 • 12
 • 26

-som man siger i Tyskland....

Når produkterne skal være så billige som muligt, så er det ikke så underligt at kvaliteten lider derunder.

Det er for øvrigt en popurlær konspirationsteori her mod Syd at produkterne bevidst designes, så de går i stykker lige efter at garantien er udløbet. Jeg er ikke klar over, hvor vidt teorien er blevet eftervist.....

 • 29
 • 3

Jeg er på min tredje 3000 kroners vaskemaskine på 10 år. Havde jeg startet med at købe en til 9000, havde jeg den nok endnu.

 • 31
 • 8

Udskiftningen af fjernsyn har i lang udstrækning da også været styret af en slingrende kurs omkring selve TV signalet - først analog, så MP2, og så skift til MP4, og tilsvarende for YouSee's kunder.

Så en del af udskiftningen har ikke været baseret på teknisk levetid, men simpelthen ud fra funktionalitet, plus et ønske om større skærm.

Mht. selve levetiden af fladskærme, så er det ikke utænkeligt at levetiden faktisk stiger igen, da moderne paneler ikke er nær så sårbare som de første generationer, herunder overgangen fra plasma displays, eller sårbar baggrundsbelysning til LED displays.

Men herudover, så bør der være hårdere krav til garanti, om ikke 10 år, så i hvert fald 5 år - og producenter bør forpligtes til at deres produkter skal kunne repareres, eksempelvis ved at forbyde limning af batterier mv.

 • 29
 • 0

Til gengæld bliver hårde hvidevarer løbende mindre ressourceforbrugende. Har lige skiftet en tørretumbler til en model med indbygget varmepumpe - og reduceret energiforbruget pr tørring fra cirka 3,6 kWh til 0,8 kWh (målt). Der kunne man vel godt ønske sig, at tørretumblere generelt gik i stykker lidt hurtigere.

 • 14
 • 8

Mit Electrolux køle/frys blev købt fordi jeg var så naiv at tro deres produkter var af en god kvalitet - mine forældre og bedsteforælder have i årtier brugt og købt det mærke.

Efter 2 og et par mnd. døde køleskabet - fryser virkede fint. Man tænker det må være en lille fejl og kun mit for Electrolux er da ellers så gode og mere fra samme skuffe - jovist delen er relativ billig men det koster lige 1200,- at få den skiftet og alt i ens fryser skal afrimes osv.

Præcis 2 år og et par mnd. efter ryger den nye del igen - samme tur en gang mere - nu har ens Electrolux kostede mig over 3.000,- ekstra.

Sidste sommer - stor set på klokkeslettet døde dem samme del igen og denne gang skulle der næsten findes 2.000,- frem for at have det op og kører.

En gang er et tilfælde flere gange er mistænkeligt - men efter lidt snak med forskellige mennesker så viser det sig at de har haft nøjagtig samme oplevelser med deres Electrolux køle/frys - selv om det har været forskellige modeller er den den samme type dims der ryger hver gang.

Og billigt var det sgu ikke - det var en af deres topmodeller.

 • 25
 • 0

Jeg købte for et halvt år siden en Samsung A++, 7kg vaskemaskine i Elgiganten for 1799kr leveret på min kantsten. Holder den 10 år og skal derefter udskiftes så er det helt godkendt.

Til sammenligning så havde jeg en ældre vaskemaskine i en lejlighed hvor jeg boede til leje. Den ville en dag pludselig ikke tænde og udlejer sendte en elektriker for at kigge på den. Han brugte 3 timer på at fejlfinde og konstaterede at en komponent skulle udskiftes. Han kom tilbage tre dage senere og brugte en time på at udskifte komponenten hvorefter at vaskemaskinen stadig ikke virkede.

Pointen er vel at det ikke kan betale sig at reparere på apparater i dag om det er fjernsyn eller hvidevarer. Timeprisen og komponentprisen for en elektriker er for høj og prisen på produktet er for lille. Det er en romantisk tanke at vi kan købe elektronik i høj kvalitet "som i de gode gamle dage" og beholde det i 20-30 år, men realiteten er bare at det ikke kan betale sig!

 • 15
 • 13

Mit gamle 50" plasma brugte 300W og var tændt mange timer i døgnet da min kæreste studerede. Det blev skiftet ud med et nyt som bruger 65W. Oveni hatten fik jeg bedre opløsning og mere plads på væggen.

 • 11
 • 0

De kan sagtens prale af fine miljø anmeldelser på DIV. apparater men når de ikke lever mere end 5 år så er det så som så med miljøet, det koster en hel del miljø at producere apparatet.

Som tidligere nævnt 10 års fuld garanti.

 • 26
 • 0

Ja, øv det er irriterende og enormt ressourcespild! Vores Electrolux køleskab gik efter 4 år, og vores Asko vaskemaskine med nordisk miljø mærke nåede ikke at blive 6 år.

Jeg bliver sur og gal. førhen kunne man godt producere holdbare Vaskemaskiner.

Tror det er nethandlen der presser priserne i bund, så kvaliteten falder. Håber ikke, det er for at fremme beskæftigelsen på genbrugsstationerne;0)

Nu har jeg købt en Miele vaskemaskine og håber, at den kan holde i 15 år for 2 personer. Håber, der er smarte ingeniører, der vil gå igang med at producere en vaskemaskine, der er enkel og holdbar. Fx. Som Min gamle Haka vaskemaskine, der holdt i 20 år. Og den var Iøvrigt danskproduceret. Det må komme ind. Under grøn teknologi, og jeg vil gerne være med til projektet.

 • 12
 • 1

Jeg så for nogle måneder siden en udsendelse om DDR. Her fandt man i de gamle Stasi arkiver, det er jo velkendt at Stasi dokumenterede alt om alle, og her fandt man en aftale mellem Osram(der var Østtysk, det vidste jeg ikke) og flere vestlige lampefabrikanter.

Der var en udførlig aftale, hvor man havde fastsat en begrænsning af en lampes levetid på forskellige niveauer. Der var nøje tabeller om hvor meget en virksomhed skulle betale i bøde til de andre fabrikanter afhængig af hvor meget virksomhedens lamper brændte for meget og for længe i forhold til aftalen.

Jeg vil forsøge at se om jeg kan finde denne udsendelse, jeg ved dog ikke om jeg kan.

 • 10
 • 1

martin kl...

Nogen gange er sund fornuft og klar logik mere end rigeligt til at komme frem til et fornuftigt resultat.

Fortæl mig ikke at det koster nær 0 energi at fremstille et nyt apparat i forhold til at beholde det eksisterende, selvfølgelig afhængig af hvorvidt det gamle er så gammelt at det virkelig er en energisluger af format.

 • 12
 • 0

Alle der har været involveret i udvikling af hardware og mekanik, ved at der regnes meget på levetid. Diskussionen om producenterne tilpasser deres produkters levetid er det derfor ikke nødvendig at tage - det gør alle, der er ansvarlige overfor egen forretning! Selv om der jo kan være en del tolerance alene da brugen af produktet, kan være meget forskellig. Om der så er nogen, der er blevet så "smarte" at de beregner en bestemt komponent der slidens ens uanset brug til 2 år og 3 måneder med 1 måneds tolerance, det må man så bare håbe ikke er tilfældet, men at det var en fejlberegning... Som én bemærker, så er de komponenter der går i stykker ofte ikke dyre - og det er typisk ikke en fordobling af prisen, der skal til for at øge levetiden til det dobbelte - men vi kan jo ikke se på apparatet om det passer når sælgeren siger det er god kvalitet - og så vælger de fleste jo nok den, der er 20% billigere... ...derfor tilpasser producenterne sig, så de ikke er 20% dyrere med de samme features! Hvordan mon man kan komme omkring dét?!

 • 8
 • 0

Tror det er nethandlen der presser priserne i bund, så kvaliteten falder

Det er ganske almindelig konkurrence - mange andre produkter fra cvykler til lommelygter falder også i kvalitet. Der er en stigende brandrisiko generelt, fordi rigtig meget elektronik fra bl.a. Kina er af dårlig kvalitet.

Men det kunne være interessant med en seriøs livscyklusundersøgelse af, hvad der egentlig er mest grønt: En vaskemaskine, der holder i tyve år, eller fire vaskemaskiner á 5 år med reduceret el- og vandforbrug fra generation til generation. Udtjente produkter naturligvis leveret til genbrug.

Det er under alle omstændigheder en elbesparelse, der langt overgår enhver brug af sparepærer.

For nogle år siden var det normalt at slutte vaskemaskiner til 380V for at få effekt nok. Rigtig mange bryggerser i lidt ældre hus har 3x380 V installeret. I dag er en almindelig 230 V stikkontakt

 • 11
 • 3

Jeg er på dit hold, Martin. Det er muligt, at ovne ikke udvikler sig så meget, men mange andre hårde hvidevarer udvikler sig så hurtigt mht. brugeroplevelse, kvalitet (f.eks. renhed af opvask), energiforbrug, støj, m.m., at det overhovedet ikke er nogen fordel for forbrugeren at benytte det i mere end 10 år.

Hvis blot materialerne i produkterne bliver genanvendt tilstrækkeligt, så ser jeg ikke noget problem heri.

Jeg håber dog at min LG vaskemaskine A++ med direct drive motor holder de lovede 10 år.

PS. Det er ret cool med direct drive motor, at den styrer rotationen således at den har 6 forskellige måder at vaske på. Og man kan se det, når den kører.

 • 3
 • 0

Det kunne måske trække os forbrugere i retning af at betale lidt mere for produkter af højere kvalitet hvis en uvildig myndighed kommer med informationer om levetid og varighed af garanti på produktet.

Måske Tyskerne og andre kunne offentligøre deres resultater, det ville være interessant

 • 5
 • 1

Det siges at man får hvad man betaler for, men det er desværre ikke så entydigt.

Man kan sagtens tro man køber et godt produkt, dyrt navn og det hele, men alligevel så holder det ikke ret længe.

Omvendt så kan man også sagtens være heldig og købe noget billigt, eksempelvis en vaskemaskine, og den holder år ud og år ind.

Men generelt er mange produkter blevet meget billigere, og før man får for travlt med at tale om "de gode gamle dage", så skal man lige tænke rationelt - for mange produkter ville være grotesk dyre, hvis prisen var den samme som den gang, eksempelvis ville en vaskemaskine rask væk koste 20-30.000 og et fjernsyn over 50.000.

Endvidere skal man ikke glorificere kvaliteten af "gamle dage", for rigtig meget var vitterlig noget bras - prøv at tage et kik ind i et stykke elektronik fra 50'erne, det er virkelig skræmmende med dårlige lodninger, komponenter der flagrer i den fri luft, uforsvarlig isolering osv.

Eller man kan se på en bil, en populær bil som en Morris Minor havde et utal af smørenipler der skulle smøres for hver 1500 km - nu om dage holder en bærekugle rask væk 8-10 år og 100.000 km.

 • 20
 • 0

Om der så er nogen, der er blevet så "smarte" at de beregner en bestemt komponent der slidens ens uanset brug til 2 år og 3 måneder med 1 måneds tolerance, det må man så bare håbe ikke er tilfældet, men at det var en fejlberegning...

Lidt konspirations-teori:

For så vidt angår apparater med indbygget elektronik er det vel ret simpelt at få en elektronik til at lave et tjek for alder på en timer, og dernæst "dø" hvis den har nået en vis alder.

Den centrale elektronik-komponent som sørger for at tjekke andre dele for fejl og spytte en fejlkode ud, kan vel også efter en tid give fejlkode "ERR-5" for "Dims nr. 3" --- og denne dims er så "tilfældigvis" så godt indbygget/limet/loddet at den ikke kan udskiftes uden det koster det samme som et nyt apparat.

Umiddelbart vil jeg mene ovenstående er teori - medminde en fabrikant er sikker på at de ansatte holder mund med deres viden, og andre ikke har mulighed for at tjekke "program-logikken" i produktet.

 • 5
 • 2

For nogle år siden var det normalt at slutte vaskemaskiner til 380V for at få effekt nok. Rigtig mange bryggerser i lidt ældre hus har 3x380 V installeret. I dag er en almindelig 230 V stikkontakt

Til gengæld skulle vaskemaskinen ikke bruge tre timer på en kogevask!

Det er marginalt hvad der kan flyttes på en vaskemaskine - den afsatte effekt vil nu en gang være den samme, men selvfølgelig kan motoren være noget mere effektiv, men det er ikke den der er den store sluger.

Gevinsten skal mere findes i at nye vaskemidler er blevet bedre til lave temperaturer - men man kan faktisk også godt vaske ved lavere temperatur på en gammel maskine.

Selvfølgelig er nye maskiner bedre til at dosere vandmængden i forhold til mængden af tøj, så den gamle maskine stiller større krav til korrekt fyldning - men brugt korrekt er det nok næppe på vaskemaskinen man skal finde de kæmpe gevinster.

Det kan man så til gengæld andre steder, f.eks. på en fryser, som stille og roligt kan bruge giftigt meget strøm, fordi den kører hele tiden (mere eller mindre).

 • 12
 • 0

martin kl...

Nogen gange er sund fornuft og klar logik mere end rigeligt til at komme frem til et fornuftigt resultat.

Fortæl mig ikke at det koster nær 0 energi at fremstille et nyt apparat i forhold til at beholde det eksisterende, selvfølgelig afhængig af hvorvidt det gamle er så gammelt at det virkelig er en energisluger af format.

Mystisk svar - gider du lige dokumentere, hvor jeg har sagt, at det koster nul energi?

Du kan da i øvrigt ikke være ingenirør. Sund fornuft og klar logik er ikke godt nok i de tilfælde, hvor fakta er anderledes.

Lige netop hårde hvidevarer med nogle få år på bagen er faktisk energi- og vandskugere af format.

Jeg har bare personligt udskiftet en tørretumbler med et energiforbrug pr tørring på 3,8 kWh pr. tørring (det er et typisk forbrug for en ældre maskine med ventilation til det fri) til en kondenserende model med varmepumpe, som bruger 0,8 kWh pr. tørring.

Pris 3.800 kr. for den ny.

Sæt kWh-prisen til 2,20 kr. Med fire tørringer om ugen, er maskinen økonomisk betalt hjem på tre år! Langt mere rentabelt end solceller...

Det er en besparelse på cirka 1.700 kWh på tre år. Lur mig, om det ikke også er en ganske miljøvenlig investering.

 • 8
 • 1

For nogle år siden var det normalt at slutte vaskemaskiner til 380V for at få effekt nok. Rigtig mange bryggerser i lidt ældre hus har 3x380 V installeret. I dag er en almindelig 230 V stikkontakt

Hvad betyder det egentlig i praksis?

Det er seriøst ment - jeg har nogle gange lidt svært ved at finde ud af de med el.

Jeg kan huske fra mine fysiktimer for mange år siden at det kræver en bestemte mængde energi for at opvarme f.eks. 5 ltr vand til f.eks. 70 grader celcius. Hvordan kan man så spare energi ved at ændre på voltene?

Jeg har altid regnet med at forskellen på at vaske ved 230V contra 380V skal findes i tiden for vaskningen (rettere opvarmning af vandet).

 • 6
 • 0

Umiddelbart vil jeg mene ovenstående er teori - medminde en fabrikant er sikker på at de ansatte holder mund med deres viden, og andre ikke har mulighed for at tjekke "program-logikken" i produktet.

Hvorfor så fremføre det?

I øvrigt ville en sådan ting blive afsløret, lige som det sker med lyttende fjernsyn og NSAs smarte overvågninger. Det er ret let at teste og måle sig til holdbarhedsdate i dag, så det er meget lettere.

 • 2
 • 4

Jeg kan huske fra mine fysiktimer for mange år siden at det kræver en bestemte mængde energi for at opvarme f.eks. 5 ltr vand til f.eks. 70 grader celcius. Hvordan kan man så spare energi ved at ændre på voltene?

Det kan du heller ikke. Men du kan have brug for højere spænding, hvis dit apparat har et stort energitab til omgivelserne og derfor kræver større effekt.

En uisoleret vaskemaskine skal bruge større effekt for at holde vandet varmt en en isoleret vaskemaskine. Derfor er de gamle trefaseinstallationer et udtryk for, at gamle vaskemaskiner var meget mere energislugende end nye.

 • 3
 • 9

Allerede i 2003 havde HP en indbygget levetid i blækpatronerne.

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1...

Naturligvis kun for at sikre kunderne en ordentlig printkvalitet.

Så en indbygget mekanisme for at sikre at kunderne får del i den nyeste energibesparende teknologi ved at forældet teknologi ophører med at fungere, er naturligvis i kundernes egen interesse.

 • 5
 • 1

Jeg har lige skiftet en fastloddet sikring i vores gamle Miele vaskemaskine. Den var sprunget fordi motorkullene var slidt helt ned. Så efter skift af kul og sikring, kører den som en næsten ny igen. Nu er den jo også "kun" 15 år gammel :-) Gad vide hvor lang tid en ny Miele kan holde?

 • 4
 • 0

Du glemmer lige isolering af maskinen, som nedsætter varmetabet meget.

Selvfølgelig kan isolering af maskinen flytte lidt, men det er ret marginalt, da den meste af energien går til at varme vandet op.

Og hvis man var fanatisk, så kunne man jo pakke maskinen ind.

Nye ovne har et langt lavere energiforbrug end gamle ovne af samme årsag, selv om det jo er svært at effektivisere et varmelegeme.

Se det er så en anden snak, for der skal ovnen holde sig varm i længere tid, og effekten afsættes ikke i vand, men luft.

Og når vi taler tumblere, har du også helt ret, da kondensation og varmepumpe kan reducere den medgåede energi voldsomt.

 • 3
 • 0

Det er for øvrigt en popurlær konspirationsteori her mod Syd at produkterne bevidst designes, så de går i stykker lige efter at garantien er udløbet. Jeg er ikke klar over, hvor vidt teorien er blevet eftervist.....

Det gjorde min Bosch opvaskemaskine - eller rettere 3 uger før, heldigvis. Dog, kunne reparatøren ingen fejl finde, da den forsvandt ved hans tilstedeværelse. Men han hævdede, at det ikke var tilsigtet og jeg blev tilbudt et abonnement på lidt under 485 kr. for 3 års ekstra garanti, hvilket jeg tog i mod. Næste gang, udskiftede han pumpe og hele elektronikken, og den kører som en drøm. Abonnement på 485 kr. var godt givet ud. Det viste sig, at relæerne på kontrolkortet hang, og blev rystet løst, når den blev vippet, og sat hurtigt ned. I en periode, indtil den blev repareret "nødreparerede" jeg den selv sådan.

 • 2
 • 0

Den første døde ret hurtigt fordi en dims fra et stykke tøj rev hul i karet. Det var nok mest vores egen skyld.

Den anden holdt 5-6 år, ind til akslen knækkede.

 • 2
 • 0

Dette svarer fuldstændig til min erfaring i 25 år som husejer. Vi flyttede ind til en (gammel) Miele vaskemaskine, skiftede til en Vølund Cylindra og har nu en Siemens. Jeg har repareret alle tre maskiner, og det er tydeligt, at alt i maskinerne er blev lettere, tyndere og spinklere. Fra solid stålplade til tyndt blik, fra stål-kar til plastic-kar, fra støbejerns-stabilisering til beton, fra 15 mm til 13 mm bolte, fra skruer til clips.

Til gengæld er nyprisen for vaskemaskinerne ikke steget på trods af den generelle inflation, tværtimod.

Tilsvarende med køleskabet: Vi flyttede ind til et Gram køleskab, som den gang havde en nypris på 3995 kr. Med to skift af termostat holdt det i 25 år, indtil kompressoren stod af i efteråret. Vi købte et nyt Gram køleskab med samme udvendige mål for 3495 kr. (produceret i Tyrkiet). Her er nogle af de indvendige beslag allerede gået i stykker.

Vi lever åbenbart i et marked, hvor der er fokus på vand- og energiforbrug frem for holdbarhed. Om dette er mere eller mindre bæredygtigt, bliver der vel forsket grundigt i.

 • 4
 • 0

Det kan du heller ikke. Men du kan have brug for højere spænding, hvis dit apparat har et stort energitab til omgivelserne og derfor kræver større effekt.

Nu sad du før og var ude med ingeniørriven, hvad så med selv at komme med et seriøst svar?

Der bruges (ca) 4,2 joule for at øge et gram vands temperatur en grad.

1 joule = 1W/s.

Hvis vi har 10 liter vand som skal opvarmes fra 10 grader til 60 grader skal der altså bruges 4,2x10.000x50 = 2.100.000 W/s = 0,583 kWh.

Effekten af 230V/10A = 2,3kW, hvorfor det vil tage 0,253 time = 15 minutter at opvarme vandet.

Effekten af 3x400V/16A = 19,2kW, hvorfor det vil tage 0,03 time = 1,8 minut at opvarme vandet, hvis vi virkelig vil noget - i praksis har man nu kun et varmelegeme, hvorfor det vil tage tre gange så lang tid = 5,5 minut.

Altså i praksis er det tre gange så hurtigt at opvarme vandet - det er det der er begrundelsen, og ikke noget ævl om energitab (og så er der lige den lille detalje, at hvis du fyrer effekten hurtigt af, så er der kortere tid hvor energitabet har indvirkning).

Den primære grund til at vaskemaskiner nu om stunder kun kører på 230V har noget med pris og simplificering at gøre.

 • 6
 • 0

En del af købekulturen idag er, at det er muligt nu at købe billigt ragelse, der ikke er noget værd. Det kunne man ikke i gamle dage, og det forveksler man med, at kvaliteten er blevet billigere. Det er den ikke. Det falder mange for.

Der er dog undtagelser:

Atlas vaskemaskine til 6000 kr: Utallige problemer efter kun et års brug. Blev til sidst så træt af den, at den blev skiftet ud med en brugt Zanussi skrabemodel til 1000 kr, som kørte i 15 år, dog med regelmæssige reparationer med motor og lejeskift flere gange.

Så købte jeg en Miele, der her efter 18 måneders drift er helt problemfri. Og så får man et lille smil på læben, når man læser "Made in Germany" bag på.

Jeg har også set 20 år gamle Miele vaskemaskiner og opvaskemaskiner, der idag kører stille og roligt, som de var helt nye.

Min mor købte en Melitta kaffemaskine til 50 kr i supermarkedet, trods mange advarsler. 50 kr! Det er jo fantastisk. Den er smidt ud nu. Der dryppede vand direkte ned på afbryderen. Fantastisk design.

Spar lidt op og køb noget godt! Det er langt billigere i længden, og man sparer tid ved det.

 • 3
 • 1

Spar lidt op og køb noget godt! Det er langt billigere i længden, og man sparer tid ved det.

Som sagt tidligere, så er det ikke entydigt.

Men man kan selv undersøge om en producent er en man har tillid til:

Kan man købe reservedele til produktet, eksempelvis banale sliddele, uden de store problemer?

Er der en garantiordning, så produktet også kan indleveres i den anden ende af landet?

Har producenten en seriøs hjemmeside, så man f.eks. kan finde manualen til ens produkt hvis man er kommet til at smide den væk?

Hvis producenten har en seriøs hjemmeside, har han så også en anstændig holdning til sine kunder, så der stadig ydes support på produkter der ikke sælges mere?

Hvis ikke der kan svares ja på ovenstående, så ved man også nogenlunde hvad man har med at gøre.

NB - godt nok var elektronikken ikke altid det mest lækre i 60'er fjernsynene, men til gengæld sad diagrammet næsten altid i en konvolut på indersiden af bagbeklædningen.

 • 4
 • 0

Ja, vaskemaskinerne er blevet meget billigere. Men det må da kunne lade sig gøre at fremstille en holdbar maskine, som ikke kræver reparationer?

De findes også, men de koster mellem 5-10.000 kr, ikke 1.799 kr. De kvalitetsvaskemaskiner, du også kunne købe i gamle dage er ikke blevet billigere.

Der er blot en anden type vaskemaskine på markedet idag, der er simplere og lavet af tyndere og billigere materiale. Fabrikanter er utroligt dygtige idag til at optimere materialeforbrug og type ifht. det prissegment, de vil ramme.

Min gamle billige Zanussi vejede omkring 30-40 kg. Den nye Miele vejer 90 kg og er en langt mere robust og problemfri maskine.

 • 1
 • 1

De første husholdningsvaskemaskiner, tørretumblere, køleskabe etc. bestod af diskrete komponenter, mekaniske eller elektromekaniske. Det har jo ændret sig. Fabrikanter af alle slags bestræber sig på at nedbringe konstruktionsomkostningerne. Det sker bl. a. ved at integrere mange funktioner i en enkelt elektronisk komponent. Det kan medføre groteske forhold. Fra en helt anden boldgade. I FIAT UNO fra 2004 med automatgear er integrationen så gennemført, at en overbrændt pære har indflydelse på gearfunktionen. Der er næppe nogen fremtid i at prøve at tvinge fabrikanterne til at gå tilbage til de diskrete komponenter. Til gengæld ligger der muligheder i at stille krav til standardiserede signaloverførsler både med stikforbindelser og protokoller. Diagnosestik ville heller ikke være af vejen. Endelig skal planmæssige nedbrud forbydes. Uvildige prøveinstanser skal have adgang til kildekoder. Der er nok at tage fat på

 • 5
 • 0

Bauknecht vaskemaskiner fra 80'erne holder stort set evigt, jeg har en WA645 indkøbt ca. 1987 og det eneste der er gjort er at tømmepumpen er udskiftet i 2007 hvor den btw. fortsat var alm. reservedel hos Bauknecht.

En Bauknecht fra slutningen af 90'erne holdt kun lige 10 år...

 • 0
 • 0

Jeg tror man kan i mange tilfælde, når det gælder hvidevarer, værktøj, osv. køre på mærkeloyalitet. Miele er så vidt jeg ved ikke ringere idag end for 20 år siden. Er man snedker kan man købe blå Bosch, Festool eller lignende.

Producentsupport kan være godt, men jeg vil hellere købe et produkt, der kan holde 20-30 år, end at forlade mig på om producenten har god service, for serviceniveauet kan sagtens skifte meget nedad om 10 år, fordi det hele er flyttet til Kina.

Skal man købe fjernsyn eller computer, duer mærkeloyalitet ikke så godt.

 • 1
 • 0

De kvalitetsvaskemaskiner, du også kunne købe i gamle dage er ikke blevet billigere.

Jo det er de faktisk, hvis man tager den almindelige løn- og prisudvikling med i beregningen.

I følge Feha, så kostede en vaskemaskine i 1972 det der i dag ville svare til ca. 33.000,-

http://www.feha.dk/?id=64&c=Historie

Der er sikkert nogen der har et gammelt avisudklip eller en annonce, som kan oplyse mere.

Så jo, selv de dyre maskiner er blevet billigere, og det ser man også på at de dyre maskiner produceres anderledes og mere optimalt end dengang.

 • 4
 • 0

Hvis man ikke indbygger en software styrbar faktor, er levetid ikke som sådan styrbar. Der er tale om sandsynligheder på mange parametre. Ja faktisk vokser antallet af parametre med hver ny generaration, uden at produkterne bliver markant ringere, snarere tværtom. Seriøse producenter som B&O har i rigtig mange år forbedret levetiden for at undgå den dyre service. Det er rigtigt bemærket at service er blevet så dyrt, at det ikke længere er en option. Service i dag er kun for at redde de uheldigheder, der kan forekomme, og derfor er der en garanti som hjælper forbrugeren. Nogle forhandlere tilbyder endog ekstra garanti (dyrt betalt) så forsigtige forbrugere kan forsikre sig. Men mine erfaringer siger mig, at det er helt uhyggeligt dyrt, så det skal man ikke. Det med at købe 'dyre' apparater, 'så er det nok bedre' er heller ikke altid så ligetil. Der nævnes Elektrolux, men hvor mange producenter af kompressorer er der tilbage (4)? Så ganske mange produkter kører med den samme kompressor. Pålideligheden vil dog stadig påvirkes af skabproducenten. Et dårligt isoleret skab vil alt andet lige give meget større belastning af kompressoren og dermed større sandsynlighed for nedbrud, men hvordan er det lige forbrugeren får adgang til disse data? I øvrigt tjener fabrikanterne uhyggeligt lidt på at fremstille en kompressor. Det er nok derfor Danfoss nu hedder Secop. Embraco (Brasilien) er i øvrigt også oplært af Danfoss Se prisen for en Electrolux i Alibaba 30$ link: http://zjaspera.en.alibaba.com/product/102...

 • 2
 • 0

Hvis man ikke indbygger en software styrbar faktor, er levetid ikke som sådan styrbar.

Det er det da i allerhøjeste grad!

Kig på stort set al konsumelektronik, check specifikationen på elektrolytkondensatorerene og du finder at de har levetider på kun 1000-5000 fuldlast timer.

Til orientering er der 8760 timer i et normalt år.

Check så et stykke "professionelt" elektronik og du finder kondensatorer med levetider på en 100.000 og endog 1.000.000 fuldlast timer.

Overvej hvor meget elektronikskrot den forskel i designvalg er årsag til ?

 • 15
 • 1

Se prisen for en Electrolux i Alibaba 30$ link: http://zjaspera.en.alibaba.com/product/102.

Problemet er at det sikkert ikke er en Elektrolux kompressor (hvad det så end er?), men et kummerligt kopiprodukt, som nogen gange ligner så meget, at selv det trænede øje kan tage fejl.

Og så kommer vi ind på et helt andet problem i hele denne debat, nemlig kvaliteten af produkter fra underleverandører, som slet ikke er dem man troede de var:

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/esbjerg...

 • 2
 • 0

vores Beko vaskemaskine, købt i sommeren 2003, som vi er flyttet med adskillige gange siden - bl.a. op og ned ad trapperne fra 3. sal (bump-bump på sækkevognen) uden monterede transportsikringsbolte (de var forsvundet).

Den kører fint endnu (7-9-13) og kostede dengang 1995,-. Den er så også aldeles mekanisk styret og ikke med alt det der nymodens elektronik :-)

At den så er blevet lidt for lille til hvad der siden hen er blevet en børnefamilie er en anden snak. Den bliver virkelig fyldt op på sine gamle dage.

Alt i alt ikke en firma, som jeg mistænker for at konstruere maskinen til at gå i stykker...

Mvh MM

 • 2
 • 0

Selvfølgelig kan isolering af maskinen flytte lidt, men det er ret marginalt, da den meste af energien går til at varme vandet op.

Nå, for pokker - og når vaskemaskinen så bliver mere eller mindre varm uden på, skyldes det henfald af radioaktive partikler i lakeringen?

Netop fordi det meste af energien går til at opvarme vand - og holde det varmt i en længere periode - har isoleringen stor betydning.

Det meste af energien fra fjernvarmen går til at varme luften i huset op, så isoleringen har kun marginal betydning for energiforbruget - nej, vel?

 • 1
 • 8

DEt er efterhånden 20 år siden, de fleste vaskemaskiner kørte på flere faser. Ligeledes er der ikke sket meget med vandforbruget og derved også elforbruget til vandopvarmningen i de sidste 20 år. Vandforbruget er mere forskelligt fra mærke til mærke.

Levetiden på vaskemaskinerne er ikke som den var engang. I dag bliver mange fabrikaters kar lavet i plast, og før var de skruet sammen. Nu er de limet/svejset sammen, så man ikke kan skifte tromlelejer og pakdåse. Kar og trommel skal skiftes komplet.

 • 1
 • 0

Ja, det er netop opvarmningstiden som forkortes, ved at køre vaskemaskinen på flere faser. De gamle maskine helt tilbage midt i 70érne, kunne også godt køre på kun 1 fase. Så var varmeeffekten blot noget mindre.

 • 1
 • 0

Som køber er der ingen mulighed for at vide om et dyrt produkt holder bedre end et billigt. Derfor kan man lige så godt tage det billige. Tit koster de kun en 3 del af de dyre og så kan man jo få 3 for samme pris og dermed behøver det ikke holde lige så længe. Så det er vel et naturlig valg for at udgå at blive snydt.

Som producent er der jo ingen fordel i at holde længe. Hvis man laver et produkt der holder evigt så fjerner man jo sit eget marked. Så hvorfor bruge tid og ressourcer på det? Køber vælger jo alligevel det billige. Det optimale for producenten er jo netop at produktet lige holder et par år og forbrugeren så igen fortager et køb. Derfor køber producenten også fra den underleverandør der kan levere et komponent der til laveste pris holder ca. 2 år.

Jeg ser intet mystisk i det. De behøver ikke "programmere" elektronikken til at holde 2 år da de allerede har fundet frem til de produktions metoder der er optimale for garanti og kundetilfredshed.

Som det nævnes tidligt i tråden er eneste løsning at forbrugeren gennem lovgivning forlanger f. eks. 10 års garanti.

 • 4
 • 1

Pointen er vel at det ikke kan betale sig at reparere på apparater i dag om det er fjernsyn eller hvidevarer.

Mjaeh - Man er vel Ingeniör. Jeg har det princip at jeg fikser en husholdningsmaskine 2 gange för den ryger ud. Det förste som ryger på vaskemaskinen er som regel noget trivielt som kullene motoren - det er typisk 300 kroner i RePart. Det näste er pumpen, det er typisk 700 - 1200, efter det begynder det at blive lidt tilfäldigt.

Det hus jeg köbte for nyligt kom med en "indesit" törretumbler, hvor varmelegemet döde - 1600 SEK som reservedel - det er klart at der er en efterspörgsel for den komponent ;-) Den mekaniske konstruktion af maskinen er fuldständigt patetisk - ultra tyndt blik og med "stretched" "point-to-point wiring" for a spare en meter kobber et cetera - så selv om man fikser den i det her tilfälde så er det kun et spörgsmål om tid.

Den rög ud direkt.

Jeg köber naturligvis heller aldrig de billigste märker, disse er ikke värd at reparere under nogen omständigheder. Jeg forsöger at köbe "midten" af det vi er efter - i det her tilfälde noget til prisen mellem "Miehle" og "Indesit" - men ikke Samsung (Konen har ind imellem gennemtvunget Miehle og vi har aldrig haft noget ballade med det).

Jeg tror at hvis man köber "top-of-the-range" brands så bliver man snydt fordi prisen ikke kan matche kvaliteten - "fysikken" dikterer hvor god en opvaskemaskine kan väre - samtidigt, hvis man köber "lowest-price", så bliver man også snydt fordi kvaliteten her er perfekt afspejlet i prisen.

 • 4
 • 0

Det er ikke min erfaring. Varmeeffekten er nogenlunde stadig på ca. 2000W, og den tid ovnen er tændt er stadig ca. halvdelen ved 200 grader. Ofte er de nye ovne også større, og derved med mindre isolering. (A-mærket eller ej). Mange nye ovne kører under opvarmningen på ca. 3500W (En fase med 16A), så opvarmningstiden er kortere. Nogle ovne viser at de er opvarmet, før de er det, hvis der er elektronik styring i.

 • 1
 • 0

Du skal tilbage før 1995, før de fleste vaskemaskinerner kunne køre på flere faser. Industrimaskinerne kører stadig på flere faser, for at afkorte opvarmningstiden.

 • 2
 • 0

Den 6,3A sikring du taler om, går ofte fordi reverseringsrelæet (orange Schrack relæ) kortslutter, så den ene kontakthalvdel står i en stilling og den anden i en anden stilling. = kortslutning af ledningerne til motorankeret.

 • 1
 • 0

Jeg har en 4år gammel AEG vaske/tørrermaskine (7500,-), hvor lejerne er slidt efter knap 1000 vaske og 380 tørringer(målt på energi overvågningen). Det viser sig at lejerne er monteret indefra og karet er svejset sammen og derfor skal hele karet skiftes. Karet koster 1900,- plus montering mod et lejesæt til 250kr. Kan lejerne ikke holde længere bør de være lettere at skifte.

 • 1
 • 0

Hvis man ikke indbygger en software styrbar faktor, er levetid ikke som sådan styrbar.

Öh Jo. I Gamle Dage beskäftigede jeg mig en hel del med MTBF / MTTR beregninger, dette var forfärdeligt kedeligt og omständigt, men - man kan sagtens ved det rette komponentvalg og en "optimering" af driftstemperaturen på kritiske "sliddele" f.eks. elektrolytter eller effektelektronik designe et produkt hvor, for eksempel, halvdelen fejler efter en forudbestemt tid.

Jeg tror dog ikke at mange bevidst spilder design-ressourcer på det, det er enklere bare at köbe de billigste komponenter man kan finde på det globale marked. Der kan väre op til en faktor 1000 i livetid mellem en "dyr" kvalitetskomponent og en "billig" generisk under de samme driftsforhold.

 • 1
 • 0

I følge Feha, så kostede en vaskemaskine i 1972 det der i dag ville svare til ca. 33.000,-

Det jeg egentligt bare ville frem til, er at lavprissegmentet er opstået, fordi fabrikanter kan optimere på pris og kvalitet meget præcist på 17 millioner forskellige måder (jeg har selv lavet software til en af dem), og så kan de sælge maskiner til folk i lande, der kører med lave lønninger.

Det er dét mange forbrugere i højtlønnede lande ikke fatter dyt af, og så går de hen i Bilka og køber en faux vaskemaskine til 1799 kr, fordi "en vaskemaskine til 1799 kr er jo bare fantastisk". Men de maskiner er slet ikke beregnet til dem. De sælges alligevel her, fordi fabrikanten vil tjene penge.

Jeg ved snart ikke, hvor mange gange, jeg er rendt ind i folk, der er uforstående overfor, at pris og kvalitet altså stadig hænger sammen.

 • 0
 • 1

Vedrørende Miele-vaskemaskiner. For nogle år siden var der en nostalgisk reklame med en ingeniørfamilie, der mange år tidligere havde optrådt i en reklame med 3 småbørn foran vaskemaskinen. I den ny reklame sad familien på samme måde foran vaskemaskinen. "Meget er sket siden. Børnene er blevet voksne og der er kommet børnebørn. Men Miele vasker stadig". Gad vide om Miele stadig vasker.

 • 1
 • 0

Nu til dags, ser jeg flere vaskemaskiner hvor tromlelejerne er defekte efter kun 3 år. (Ingen mærket nævnt, ingen glemt). Det er endda på maskiner som koster 5000Kr. . Kardelene er limet/smeltet sammen, så de ikke kan skilles ad. Nyt kar, tromle og det hele i en enhed til en indkøbspris på knap 2000Kr. Motorkullene er i mange tilfælde KUN slidt 1/4 af deres nye længde. Et eller andet går jo galt. Men lejerne er blot mærket (Turkey), og det er i maskiner som er med et tysk navn. Pakdåsen ved jeg ikke navnet på. Man kan kun komme derind, ved at skære karret i stykker. Varmeelementerne er nu med indbyggede termosikringer, som afbryder, hvis de ikke er afkalket godt nok. De kan endda afbryde, selv om de IKKE er kalket til.

 • 1
 • 0

Du skal tilbage til 80érne før nogle af vaskemaskinernes varmeelementer kørte på 400V. Oftest var der 2000W og et mindre på 950W bygget i samme element med 4 stik. 230V på hver, med hver sin fase, for at holde sikringerne på 10A.

 • 1
 • 0

Men de maskiner er slet ikke beregnet til dem.

Det var da en mærkelig holdning at lægge for dagen - du mener måske ikke at det er nødvendigt at et produkt skal kunne holde, når det bare er en haleneger der skal bruge det?

Jeg ved snart ikke, hvor mange gange, jeg er rendt ind i folk, der er uforstående overfor, at pris og kvalitet altså stadig hænger sammen.

Og endnu en gang - det er ikke entydigt, og mange gange skuffes man over dyre mærkevarer man troede var gode (produceret af underbetalte børn i Bangladesh, eksempelvis Nike eller lignende), og som så alligevel skuffer fælt.

Og så er der jo også den detalje, at en nyt og billigere produkt måske også kan være produceret smartere, så kvaliteten ikke nødvendigvis er sat over styr.

 • 1
 • 0

hej Carsten Junge

Det er vist almindeligt kendt at producenter bevidst laver deres produkter mindre holdbare. Det er gælder alt fra køleskabe, el-pærer, computere, telefoner, blomster(!), printere og meget mere. Begrebet hedder "planlagt forældelse". Der er i øvrigt lavet et rigtigt god udsendelse som DR har sendt på et tidspunkt (vist nok med titlen "planlagt forældelse"). mvh Martin

 • 1
 • 0

Ja, jeg mener ikke der er den store forskel fra noget godt gammelt til meget af det nye. En gammel ovn fra 1985, var ca. 20 minutter om opvarmningen til 200 grader med 2x800W. I dag tager det ca. 15 minutter med ca. 1000+1100W. Når den ER varm, er varmetiden ca. halvdelen af tiden, både på nyt og gammelt. Jeg har lavet mange målinger på sådanne ting. Flere vaskemaskiners energimærkninger er hvor de varmer til ca. 45 grader på 60 graders programmer (Såkaldte labelprogrammer eller ECO programmer.) Samtidig er de proppet til randen med tøj, så vandforbruget kan deles ud på flere Kg. tøj. Lignende sker nok med ovnene, blot uden tøj og vand selvfølgelig.

 • 1
 • 0

Så det vi i virkeligheden vil have er en vaskemaskine med professionel elektronik til 1.799,-??? Der er jo en grund til at prof. ting koster mere og vi får ikke forbrugerne til at betale ekstra...

 • 0
 • 1

For 52 år siden arbejdede jeg på en landbrugsmaskinfabrik som havde indset at det var tåbeligt at give produkterne alt for lang holdbarhed. Forbrugerne kom derved til at betale for meget for det de købte, og blev med tiden nødsaget til kostbare håndværkertimer til reparation og vedligehold af udstyr som i mellemtiden var forældet, og egentligt ikke værd at vedligeholde på, men når forbrugerne nu havde brugt så mange penge på anskaffelsen, så havde man jo færre penge til nyanskaffelser.

Altså måtte fabrikken gøre store anstrengelser for at imødekomme forbrugernes sande behov

 • 5
 • 0

Vi kan slet ikke være uenige om at pris og kvalitet hører sammen.

Men hvor meget mener du at prisen på et køl/frys burde være for at holde længere end 2 år?

Da jeg flyttede ind i min nuværende bolig stod der et grønt Atlas (så ved du nogenlunde alderen), sandsynligvis fra 70erne eller 80erne.

Det køleskab som vi godt på daværende tidspunkt kan sige var 10+ år gammelt uden at overdrive.

For nogle år siden omkring 2008 jeg er ikke helt sikker, ja så kunne det ikke mere. Det var et solidt køleskab der bare virkede.

Det blev så skiftet ud med et andet mærkevarer køl/frys, jeg husker ikke helt hvilket, ja jeg sidder med en grim influenza :-) så huskeren kører i lavt gear :-) Men jeg mener det var et Siemens.

Pris 6.500 (efter en rabat på 1500), holdbarhed 2.5 år hvorefter der kom et pufff efterfulgt af en lille atomsky der steg op bagved skabet. Jeg har nu et Bosh, ca. 4000 kr, der stadig holder, altså mere end de 2.5 år og med udsigt til at fortsætte ufortrødent. pris/kvalitet Atlas super deluxe pris/kvaliter (Siemens) jeg må ikke bande sååå pris/kvaliter (Bosh) top, top

Så fik min søster for 3 år siden et nyt køkken, med Whirlpool køl/frys med en pris på den forkerte side af 8000 kr. Det stod af efter 2-3 år, teknikeren kom og så på det (rent bogstaveligt) han sagde at det nok er printet der ikke virker, og bad hende at bestille et nyt (2700 kr.) Det var så ikke printet, min søster blev plukket, røvet og snydt af Whirlpoos og deres uduelige tekniker.

Så pris/kvalitet OG SERVICE (Whirpool/Philips) Jeg må stadig ikke bande, men for helvede. Min søster havde lige mistet sin mand og orkede ikke kampen, og jeg vidste intet, ellers så var der blevet kamp.

Nej pris og kvalitet hænger ikke altid sammen. Men i mange tilfælde gør den da.

 • 2
 • 0

@John

Bosch og Siemens er det samme, så tilfældet kan ligeså meget have spillet en rolle.

Jeg har haft mange hvidevarer gennem årene, nogen holder uendeligt, andre ikke, men det er meget svært præcist at sige at dette er godt, dette er skidt - og jeg har også hørt om at Miele kan gå i stykker!

Men kan eksempelvis nævne at min Whirlpool opvasker døde efter kun et par år - den kom med fejlbetjenings bip (bare det at finde fejlkoderne kostede en del søgning), som først fik mig til at tro at det var varmelegemet der var røget.

Hvilket det så ikke var fandt jeg ud af ved at ohme det, hvorefter jeg fortsatte fejlsøgningen.

Problemet lå så i, at ledningerne til betjeningen ligger i en plastikskinne, der bliver knækket hver gang maskinen åbnes, så til sidst knækker ledningerne også (i øvrigt udgør konstruktionen en stor brandrisiko) - simpelthen rendyrket fejldesign.

Jeg flåede så alle ledningerne ud, og forbandt betjeningspanel med resten af maskinen med et 24x0,75 kabel, der føres ned i den ene side af lågen, bøjer i en blød bue således at ca 40 cm ligger aksialt i selve omdrejningspunktet, og så går ud i en blød bue i den anden side - det fordrede lidt redesign af lågen, men det er helt sikkert at det går ALDRIG i stykker igen, og nu har den kørt problemfrit i 3-4 år siden jeg lavede den.

 • 2
 • 0

pris/kvaliter (Siemens) jeg må ikke bande sååå pris/kvaliter (Bosh) top, top

Så vidt jeg har forstået er Siemens og Bosch inden for opvaskemaskiner og køl/frys præcis de samme produkter, bare med forskellige branding. Jeg købte en Siemens-opvaskemaskine for et par år siden, efter Mieles patent på bestikskuffen var udløbet. Man kan nu godt mærke på min model at den måske er en af de første bestikskuffe-versioner, synes skuffen fungerer bedre på mine forældres betydeligt ældre Miele.

 • 1
 • 0

Der er ingen rationel årsag til at hårde hvidevarer ikke holder mindst 10 år.

EU burde simpelthen vedtage 10 års garanti og så er en masse resourcespild fjernet.

Hvis vi så kombinerer dette med et standardiseret interface (a la i2c el. lign) til direkte udlæsning fra sensorer og styring af motorer, aktuatorer, varmelegemer m.m. kunne man sikkert yderligere fordoble produktets levetid ved blot at udskifte programstyringen. (Eller bare smide en Arduino eller Rasp. PI i med det samme og give fuld adgang til src.)

Det eneste min over 10 år gamle Samsung vaskemaskine fejler er styringen - den er som den var fra ny - det er det der er problemet. Nogen gange kan man godt savne den gamle mekanisk-ur styrede vandfrådser: 2 store drejehjul - et til program og en (trinløs) til temperatur. I sagens natur med mulighed for tvangsstyring undervejs (bare drej på knapperne). Desuden en sikkerhedsdørlås der KUN er aktiv HVIS temperaturen er for høj ELLER vandstanden er for høj. Den "nye" maskine har bare 2 minutter timer anset hvad - også når den har spillet sin åndsvage jeg-er-færdig-med-at-vaske-dine klæder melodi.

 • 1
 • 0

Den med at jo mere man putter i af smarte gadgets jo større er risikoen kan jeg kun være 100% enig i.

Det jeg har nu er et no-nonsens køl/frys der bare står der og virker, helt som min gamle Atlas.

Jeg har selv i mange år arbejdet med it og har stadig helt siden barndommen "leget" haft elektronik som hobby, og nyder da også stadig at se resultatet af endnu en succes med min RaspberryPI, så jo jeg ved godt at risikoen ryger i vejret jo "smartere" det bliver.

Jeg anbefalede da også min søster at undgå alle de smarte features, og bare at have noget der gjorde det sådanne djævle nu var skabt til :-)

Jeg kan ikke se hvad jeg skal med en fryser der fortæller mig at jeg er ved at løbe tør for hakket kød, når jeg henter den næst sidste pakke.

Ig jeg er endda IT nørd fra før nørd var et modeord, fra dengang man blev mobbet hvis ikke det lige var fordi de andre(mobberne) havde brug for mig til at reparerer deres båndoptagere, grammofoner og radioer.

Men selv om jeg har arbejdet med IT i snart 40 år så gider jeg ikke mere end nødvendigt, eller måske er det netop på grund af mine mangeårige IT og elektronik erfaringer :-)

Så jo du har ret jo flere ting der kommer på jo større risiko.

 • 1
 • 0

Hvilket jeg er blevet belært om er en rigtig dum ide, idet enzymer mv. i moderne vaskepulver netop har brug for den langsomme opvarmning for at få maksimal effekt.

Har du en reference til det?

Jeg har engang for hundrede år siden lavet en opgave omkring enzymer, og jeg kan ikke genkalde billedet af at langsom opvarmning skulle være en fordel - tværtom.

Enzymer denatureres typisk over ca. 60 grader, men er også afhængige af tiden - det vil sige at ved en langsom opvarmning vil der foregå en betydelig denaturering før man når op på den optimale vasketemperatur.

Men som sagt, der kan være løbet meget vand i åen, så hvis du har nogen reference ville det være interessant.

 • 2
 • 0

Det var da en mærkelig holdning at lægge for dagen - du mener måske ikke at det er nødvendigt at et produkt skal kunne holde, når det bare er en haleneger der skal bruge det?

Det er jo ikke mig der bestemmer det, men importørerne. Producenten har valgt at lave noget billigt ragelse for at kunne trænge ind på lavtlønnede markeder. Mellemmænd importerer så hertil, da de kan køre med en højere profitmargen her, fordi mange, selvom de har penge, går stadig efter det billigste bras de kan finde.

 • 0
 • 1

Jeps, det er jeg klar over. Jeg startede da også mit indlæg med netop dette, men jeg valgte så i stedet at skrive begge navne.

Det var så bare personlige eksempler, så jo du har da ret.

Og jeg havde da også selv en whirlpool vaskemaskine som netop den selv samme søster(da hun ikke kunne bevæge sig ned i vaskekælderen efter hendes man døde, det gjorde for ondt) fik efter jeg valgte at benytte ejendommens maskiner, der er ikke mere optaget da alle andre har fået deres egne.

Den whirlpool (topbetjent) fortjener en hædersplads blandt forbruger elektronik. Jeg havde den i 10+ år, og den har knoklet og knoklet og knoklet wow. Så fik min søster den, den havde hun så i et par år mener jeg. Så fik hun det nye køkken med alt i.

Så vi kørte whirlpool ned i et fælles kælderrum, og skrev Virker perfekt. Dagen efter var den væk, og er ikke set i storskrald siden, så den virker sikkert stadig.

Jo det var en ægte slider

 • 0
 • 0

Ja. Der testet på disse temperaturer umiddelbart. Men når nu 60 grader kun bliver til 45-50 grader, så hjælper det jo lidt på el-forbruget.

 • 1
 • 0

I mange af de nye maskiner, som f.eks. Bosch og SIemens, kører der kun svagstrøm i ledningerne til lågen. Det er kun tynde ledninger, mest med styrestrøm, bortset fra en puls til sæbeautomaten. Det er på de nyere maskiner, hvor sæbelåget skubbes oppefra og nedaf, og ikke fra højre mod venstre. Al effektelektronikken befinder sig i bunden af maskinen. Desværre står det altid med spænding på (også når der slukkes på maskinen), så de er lidt følsomme overfor tordenvejr i nærheden.

 • 1
 • 0

Ja. Det har du ret i. Af samme grund var der nogle maskiner, (de gamle Zanussi), hvor man kunne tilvælge en biofase. I andre maskiner er det sommetider indbygget i programmet, hvor man holder en pause på 5-10 minutter i opvarmningen når man når knap 40 grader.

 • 0
 • 0

De er ganske vist langt fra opslidte, men de nyeste er nu nede i en pris der gør at de faktisk betaler sig selv. Mindre forbrug og længere levetid - dertil et væsentligt stærkere lys - og indrømmet så er øjnene jo ikke blevet bedre i de forgange 10 år. Så slidt op er de slet ikke, men faktisk betaler de nye sig selv. Den gamle vaskemaskine gik sidste år kaput efter 15 års tro tjeneste og det kunne ikke betale sig at skifte vandpumpen (hvis den overhovedet kunne skaffes). Den nye vasker faktisk mere effektivt og ved endnu lavere temperatur og større tromle, så den er betydeligt billigere i brug. Centrifugeringen er også bedre, så jeg brokker mig ikke, men glæder mig over besparelserne.

Jeg har også skiftet et fjernsyn til fladskærm med kun 60 watt forbrug. Giver mig et større billede - hvilket sparer mig et par nye briller - men de er nu ikke så dyre som de har været - og det sparer mig en masse strøm

 • 0
 • 0

Vasketeknisk er det en god ide, at vandet varmes langsomt op. Nogle smudstyper fjernes bedst ved koldt og lunkent vand ( blod og protein). Enzymerne får længere virketid.

Vigtigt i diskussionen om installation ved 1 eller 3 faser er, at det jo ikke kun er temperaturen ( energitilførslen) der er med til at vaske tøjet rent. Når en vaskemaskine "møver" i 2-3 timer er den mekaniske bearbejdning så kraftig, at man kan Få samme renhed ved lavere temperatur.

 • 2
 • 0

Da jeg skulle skifte støddæmpere på vores godt 19 år gamle Miele vaskemaskine fandt jeg et tysk forum, kun om dette emne. Der var bl.a. tråde om luxusmodeller, der blev levetidsforlænget med nogle eller alle dele fra mere ydmyge modeller. Selve støddæmperne kostede i øvrigt mindre for 2 stk. incl. forsendelse på Ebay.de end 1 stk. fra Danmark excl. forsendelse.

Eksempel på en tråd: http://forum.iwenzo.de/--p226498.html#real...

For få år siden var det lettere at finde en detaljeret konstruktionstegning til en A-bombe på nettet end et eldiagram og en programbeskrivelse til en Bosch opvaskemaskine.

 • 3
 • 0

Pulveret klumper en smule efter ret kort tid, og vi bruger ikke så meget som tidligere, Jeg er derfor begyndt bruge flydende vaskemidler beregnet til 20 grader, og herefter går det fint. Vasketiden er knap 2 timer, og tøjet fint rent, men i en 8 kg maskine er med en stor tromle og dermed ret høj centrifugeringshastighed, og det sidste er vigtigt fandt jeg ud af allerede i 1968 hvor jeg måtte udskifte en HAKA Varina fordi den var opslidt efter knap 2 år.

 • 0
 • 0

Det er jo ikke i sig selv en kvalitet at tingene holder længe, hvis prisen for en ny er lav.

For visse hvidvarer (e.g. tørretumbler, køler, fryser, TV) er energiforbruget faldet dramatisk. Det er ærgerligt at kassere en fuldt funktionsduelig, men dyr 8 år gammel Miele.

 • 0
 • 0

Der var en udførlig aftale, hvor man havde fastsat en begrænsning af en lampes levetid på forskellige niveauer.

Hej John Jensen

Aftalen er formentlig rigtig, men de har formentlig blot harmoniseret levetiden, så effektiviteten er sammenlignelig for de forskellige producenter.

Kompromiset man indgår med en glødelampe er levetid kontra lyseffektivitet: * Dagens glødepærer har en effektivitet på ca. 3% (700-750 lumen ved 60W. Levetid: 1000 timer). * Dagens bil halogen glødepærer har en effektivitet på ca. 6%. (910-1800 lumen ved 55W. Levetid: 150-800 timer)

Jo længere levetid jo mindre lyseffektivitet.

Sæt en modstand i serie med en glødepære og levetiden øges drastisk - men lyseffektiviteten er faldet.

Eller køb 240V (eller 250V hvis de findes) istedet for 230V glødepærer - og levetiden øges drastisk - men lyseffektiviteten er faldet.

Det gælder også halogen bilpærer og bilglødepærer!

-

"Evighedsglødepærens" lydudbytte lumen/watt eller lyseffektivitet har sikkert også været horribel:

Longest-lasting light bulbs: https://en.wikipedia.org/wiki/Longest-last... Citat: "... The world's longest lasting light bulb is the Centennial Light located at 4550 East Avenue, Livermore, California. It is maintained by the Livermore-Pleasanton Fire Department. The fire department claims that the bulb is at least 110 years old (installed 1901) and has only been turned off a handful of times. The bulb has been noted by The Guinness Book of World Records, Ripley's Believe It or Not!, and General Electric as being the world's longest-lasting light bulb. ..."

-

Dagens lysdiodepærer er ren lotto - holder de i lang tid, så de rent faktisk tjener sig hjem - eller futter de af efter fx 3 år - ét år efter at reklamationsretten er udløbet.

Er det et "no name" brand, eksisterer de nok ikke om 3 år?

 • 2
 • 1

Det er lidt mere nuanceret! :-)

Det er bestemt meget nuanceret.

Vi kommer dog ikke uden om at der mangler et udefrakommende encitament før elektronikproducenterne begynder at designe for længere levetid end de sølle to års reklamationsfrist vi har her i EU.

En meget sjov detalje i den forbindelse at jeg engang har været med til at sammenligne den præcist samme model laptop solgt i USA og i EU og der fandt vi klare forskelle, f.eks vedr. lyt'er der ville forbedre levetiden i EU modellen.

 • 3
 • 1

Kig på stort set al konsumelektronik, check specifikationen på elektrolytkondensatorerene og du finder at de har levetider på kun 1000-5000 fuldlast timer.

Hej Poul-Henning

Det er lidt mere nuanceret! :-)

De 1000-5000 fuldlast timer er ved fx 85°C omgivelsestemperatur.

Hvis elektrolytkondensatorens omgivelsestemperatur er lavere, vil levetiden ca. fordobles for hver -10°C (alt andet lige):

Life Calculators: http://www.illinoiscapacitor.com/tech-cent...

.

Eksempler på levetid:

CAP ALUM 1000UF 35V 20% RADIAL. 1000 Hrs @ 85°C: http://www.digikey.dk/product-detail/en/UF...

CAP ALUM 1000UF 35V 20% RADIAL. 10000 Hrs @ 105°C (den har så en levetid på: 40.000 Hrs @ 85°C): http://www.digikey.dk/product-detail/en/UH...

CAP ALUM 1000UF 35V 20% RADIAL. ESR=29 mOhm. 5000 Hrs @ 125°C (den har så en levetid på: 20.000 Hrs @ 105°C - og 80.000 Hrs @ 85°C - og 320.000 Hrs @ 65°C): http://www.digikey.dk/product-detail/en/EE...

-

Den del af elektrolytkondensatorerne, der typisk har det hårdest i konsum elektronik er den indbyggede switch-mode strømforsyning, hvor elektrolytkondensatorerne sidder tæt på effekttransistorers og dioders køleplader.

Den høje temperatur her, giver væsentlig lavere elektrolytkondensator levetid.

Fx i fladskærme - selv mærkevare:

DIY LG LCD Flat-panel TV repair with blown capacitor: https://www.youtube.com/watch?v=S3tZ8iIJhMY

Girl fixing tv :-) Saving $400: Samsung TV - Power on Problem - Capacitor Replacement: https://www.youtube.com/watch?v=8l0AUj8QUkg

Broken LG LCD TV Capacitor Black Screen My Wont Turn On: https://www.youtube.com/watch?v=EbGiXqBAvvo

Advice on How to fix Samsung LCD HDTV Clicking Problem: https://www.youtube.com/watch?v=tK7zFBBU6p4

Glemmer forskellen mellem non-low-ESR og low-ESR elektrolytkondensator: Installation and Removal of Capacitors: https://www.youtube.com/watch?v=YCSNWi3UHf4

(Se fx https://en.wikipedia.org/wiki/Equivalent_s... )

-

En anden drastisk elektrolytkondensator levetidsforkorter var her:

What Causes This Disaster?: http://www.badcaps.net/pages.php?vid=4 Citat: "...They didn't discover this until it was too late and they had manufactured and distributed literally MILLIONS of these flawed capacitors..."

Capacitor plague: https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_pl...

-

Et andet problem er hvis indkøberen kommer til at købe non-lav-ESR elektrolytkondensatorer, hvor der skulle sidde lav-ESR elektrolytkondensatorer, så er levetiden for apparatet drastisk sænket.

Non-lav-ESR elektrolytkondensatorer, med høj ripple-strøm i switch-mode strømforsyninger, vil hede meget op og dermed tørre ud - levetid slut.

-

Der er også elektronik i hårde hvidevarer...

 • 4
 • 3

Og da vi ikke med sikkerhed ved hvad levetiden bliver, så vil dette indtil videre blive gætværk, men med forventet levetid på 30.000 timer og et forbrug på 10 watt, så bliver prisen pr. time en anelse mere end 2 øre. Pærens pris divideret med 30.000 er kun en brøkdel af en enkelt øre, selv ved en noget højere anskaffelsespris. Pærens levetid formentligt også længst hvis man lader den forblive tændt. (Altså ingen on/off). Dette forudsat man bruger den pt bedste pære med lidt mere end 80 ra og 2500 grader kelvin og lidt mere end 800 lumen. Det giver et rigtig godt lys og væsentligt bedre end de sparepærer jeg nu har brugt i nogle år. Der er dog en enkelt ting der undrer mig, nemlig når fabrikanterne kan påstå de samme værdier for deres pærer, men der alligevel er en synligt kraftig forskel i lysstyrke.

 • 1
 • 0

Det var ikke vaskemaskinen som sådan der var opslidt, men pumpen der pumpede vand ud, og vaskemaskinen var så gammel (15 år) at reservedele ikke længere kunne fås. Skulle reservedelen laves som håndarbejde så var en ny maskine billigere og langt mere energieffektiv. Det gjorde valget nemt.

 • 0
 • 0

Folk vælger jo selv hvad de kommer i. Mieles professionelle serie bruger almindelige sæbeskuffer, hvor man selv vælger hvad man kommer i. De kører muligvis med lidt længere holdetider på temperaturerne. Electroluxes 6Kg industrimaskiner til boligblokke, indeholder 3 varmeelementer, har jeg set. De er hver på 2 eller 3 KW.

 • 0
 • 0

Hvorfor skulle du også det? Hvis du kun fylder en Miele fra år 2005 halvt op, skyller den med to skyl ved alle temperaturer. En ny skyller med 3 skyl, bortset fra når du vasker ved 75 eller 95 grader. Vand- og elforbruget er ikke mindre i de nye modeller. Tromlerne er blevet fra 5 til 6 eller 7KG, og bruger derved lidt mere vand. Ikke alle får fyldt maskinen helt op hver gang.

 • 0
 • 0

Elektrolytkondensatorerne i strømforsyningerne i lysdiodepærerne holder mange gange ikke ret lang tid. Jeg har skiftet rigtig mange i mine LED pærer. De er ikke lavet til at blive skilt ad og repareret, men som regel kan det lade sig gøre alligevel. Ofte viser fejlene sig ved, at de begynder at blinke.

 • 0
 • 0

Ja. Kondensatorerne er blevet betydelig dårligere efterhånden. Samtidig må de ikke fylde noget, hvorved der vælges typer som ikke holder ret længe. En gang imellem kan jeg ikke lade være med at tænke på følgende: Da jeg for 25 år siden reparerede det ene farvefjernsyn efter det andet fra 70érne med rør som varmede så meget, at man med et termometer kunne måle 60 grader oven på bagbeklædningen over det varmeste sted (Den var somme tider erstattet med et stykke metalgitter), var det sjældent kondensatorerne som fejlede. Det var i stedet modstande som blev for store i værdi og transistorer, som der også var sammen med rørerne. (hybridfjernsyn). Det var endda efter 15 års drift.

 • 0
 • 0

De varmer ofte også sig selv op, grundet den elektriske seriemodstand (ESR) sammen med de højere og højere switch-frekvenser, for at få mindre transformatorer. Det kan lade sig gøre, da transistorernes stige og faldetider (åbne og lukketider) er mindre end før i tiden.

 • 0
 • 0

Ofte er det ikke producenten som giver denne tilkøbsforsikring, men et forsikringsselskab. Miele gør dog i visse modeller. I dag er der ofte 10 års motorgaranti på de kulfri motorer. ( I 70érne var der heller ikke kul i motorerne), men hvad hjælper det når man giver 1000 Kr. mere for maskinen og tromlelejerne holder 3-5 år og ikke kan skiftes. På de kulfri vaskemaskiner, er der et helt elektronisk modul mere i maskinen (En lille frekvensomformer), som der ikke er 10 års garanti på. Denne kan gå i stykker og koster typisk 1500Kr. En standard motor med kul, koster ca. 1000Kr.

 • 0
 • 0

DR har engang sendt en dokumentar der hed "Det store glødepære eksperiment" netop omkring planlagt forældning fra producentens side. Kan dog ikke finde dokumentaren mere.

 • 0
 • 0

Hvis vi ser bort fra forbrugsstoffer, så tror jeg ikke på planlagt forældelse i udbredt grad. Hvilken interesse skulle producenten have i (hvis det IKKE koster ekstra at fabrikere) at tingene ikke holder? Så køber man jo måske konkurrentens maskine næste gang. Jeg tror mest på, at det er for at holde omkostningerne nede. Spares der 10 kroner pr. apparat, bliver det til meget på bundlinien med de store mængder der produceres i. Husk at mange underleverandører leverer til flere fabrikater eller brands, så mængden er stor.

 • 1
 • 0

Ja, det er også derfor jeg skriver i parentes (Hvis det IKKE koster ekstra at fabrikere). Og ja. Det koster ekstra.

For nogle år siden fik jeg en helt ny Indesit vaskemaskine af en elektriker, som havde installeret den for en kunde, men den virkede ikke. Importøren så og målte på maskinen. Kunden/elektrikeren fik en ny maskine og kunne beholde den første nye maskine, men var ikke interesseret. Jeg fik den, og købte ny styring i den til 1500Kr. Nyprisen på maskinen på tilbud var 3000Kr. Det, at de ikke var interesseret i den, viser jo at den ikke har kostet mange kroner at importere, og at slutkontrollen som du skriver, nok ikke er eksisterende. Det er nemlig et dyrt led, da det kræver varme hænder.

 • 0
 • 0

ofte er det måske også en myte at det ikke kan svare sig at reparere fordi det er så dyrt. Men er det altid sandt, eller smider vi blot vores ting for at slippe for et montørbesøg til x antal kroner inden vi er nået til selve reperationen. Nogen gange kan man måske også selv gå lidt igang. Ligesom med gamle biler og cykler er der nogle ting man godt selv kan lave, hvis man er lidt snild på fingrene. Har lige skiftet vakumslange på vaskemaskine. Pris 85 kr. Og en del tid på at finde fejlen på diverse fejlsøgningsguider. Andre gange må man desvære opgive og få profesionel hjælp.

 • 1
 • 0

Jeg var for nogle år siden i en lille elektronik virksomhed for at købe nye kondensatore til mine 2 stk 22" monitorer. Men dem havde de ikke, selvom de næsten udelukkende reparerede fladskærme/monitorer for Bilka / A/Z. De brugte de billigste kondensatorer, velvidne om at de ikke kunne klare mosten. Men skærmen virker jo når de kommer retur til hr og fru Danmark. Så ofre en masse penge på reperation er heller ikke altid det bedste.

 • 0
 • 0

Men generelt er mange produkter blevet meget billigere, og før man får for travlt med at tale om "de gode gamle dage", så skal man lige tænke rationelt - for mange produkter ville være grotesk dyre, hvis prisen var den samme som den gang, eksempelvis ville en vaskemaskine rask væk koste 20-30.000 og et fjernsyn over 50.000.

Det er måske der hunden ligger begravet. Hvad betyder en reparation til 2.000 Kr. hvis et nyt koster 25.000 Kr. Reparationer er simpelthen urimeligt dyre, og en stor del af det er jo skat.

Jeg har selv æren af at eje en AEG opvaskemaskine, hvor låsen i døren gik i stykker efter 5 års brug. Nu er man vel ingeniør, så jeg skillede døren ad og fandt en brækket plastik dims. Ud på nettet og søge efter den. Første melding, den kan man kun få via en elektriker, men senere så fandt jeg den dog. Pris 500 Kr. for en dims som højt koster 10 Kr. at lave. Og så er den end ikke sat i. Selvom jeg selv kunne klare det, så var jeg dog derhenne hvor jeg overvejede om reparationen stod mål med maskinens pris.

Heldigere var jeg med mit induktionskomfur fra Siemens. Efter godt 2 år begyndte den at opføre sig mærkeligt og blinke. 1200 Kr, bare for at få nogen til at se på det. Nej tak. Så jeg skillede lortet ad, og tænkte læææænge over det. Så målte jeg lidt og skiftede en kondensator i strømforsyningen. Og lige siden har det bare virket. Det plager mig dog lidt, at det bare var en billig low grade en jeg havde liggende i min rodeskuffe, som ikke var rated til høje temperaturer.

Mikrobølgelegment i min Siemens Microbølgeovn (indbygningsmodel) fik jeg skiftet to gange på garantien indenfor de første 2 år.

Jo ting kan gå i stykker. Og hvad kan man gøre ved det.

Jeg tror ikke på 10 års garanti. Der er ingen som kan lave produkter som holder i 10 år, så konsekvensen bliver blot at varerne stiger i pris, fordi producenterne pålægges nogle urimelige omkostninger. Hvad sker der når en maskine går i stykker efter 9 år. Ja så er det billigere at levere en ny, som jo så får en ny 10 års garanti periode. (På samme måde havde jeg robot støvsuger på garantien i 5 år) Jeg tror ikke på at der vil ske de store ændringer i produkternes udformning, de vil blot blive dyrere fordi vi på forhånd betaler for reparationer og udskiftninger. 10 års lovbestemt garanti er nærmere at sammenligne med en påtvunget dyr forsikringsordning. Jeg er ikke sikker på at det nødvendigvis er til fordel for de producenter som laver kvalitet, hvis det ikke er muligt at lave ting som ikke går i stykker.

Vejen frem er nærmere at gøre det lettere at reparere ting. * Lettere adgang til reservedele. * Modul opbygning som gør udskiftning af dele lettere * Lettere adgang til servicemanualer * Lavere skat på reparatørens arbejdsløn

Skulle maskinen endelig være dødt, så vil et genbrugsvenligt design også være at foretrække. Ressourcemæssigt, så er genindsamlingen af hårde hvidevarer i Danmark vist tæt på 100%, så spildet er faktisk til at overse.

 • 1
 • 0

Min første vaskemaskine, en allerede i 1972 gammel Ferm vaskestolsmaskine, der stod i huset da vi overtog det, brugte 2-300 l vand til en vask, og de første ca 100 l skulle alle varmes op. At den skulle betjenes flere gange, og ikke havde centrifuge gjorde den ikke sjovere.

Billede af en tilsvarende

http://www.guloggratis.dk/hvidevarer/vaske...

I USA mener man åbenbart, at en højeffektiv moderne vaskemaskine skal bruge over fra 56 til 114 l vand til en vask, en "almindelig" op til 170 l!

http://www.home-water-works.org/indoor-use...

De fleste af vores vaske bruger 37-50 l, iflg manualen, v. 90 grader, som vi aldrig bruger, knap 100 l.

Det forklarer en pæn del af faldet i elforbrug!

 • 0
 • 0

Og vurdere de indbyggede besparelser der oftest ligger i nyt elektronik, så har jeg de seneste 15 år nedsat el-forbruget med ca 2000 KWh årligt. Med solceller har jeg så yderligere nedsat forbruget, og det resterende forbrug udlignes af "over" produktion.

At jeg endda har sparet så meget at jeg får penge tilbage var egentligt ganske uforudset. Jeg ville blot spare mest muligt, men udskiftninger af hvidevarer og elektronik har gjort resten. Alene udskiftning af belysning til sparepærer og senest LED har betydet et fald i forbruget på ca 800 KWh årligt. Med andre ord jeg "investerer" hvor det kan betale sig selv med en rimelig kort horisont.

 • 0
 • 0

Ja. Vandopvarmningen er den største elforbruger i vasken. I firserne var der trinløs termostatregulering. I halvfemserne blev det sammen med elektronikken i trin, indbygget i programmet, ofte startende med 30 grader. I dag reklameres igen med at man kan vaske ned til 20 grader eller koldt vand.

 • 0
 • 0

Mon ikke det meste skyldes ændrede vaner? Her de seneste år er stand-by forbrug på elektronik dog faldet til næsten ingenting, det er rigtigt, men man kunne også denne gang slukke helt for tingene. Køl og frys kan også spare. Ligeledes cirkulationspumpen. Men lige netop vaskemaskinen, tror jeg ikke er den store årsag.

 • 0
 • 0

Hej. ' De nævnte ting bør holde i lang tid, så vi sænker ressource-forbruget.

Der er nogle der siger, at nogle produkter har bevidst indbygget forældelse, da det holder salget oppe. Om der er noget om dette, ved jeg ikke.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 0
 • 1

Ja du har ret, man ville være nødsaget til at se på historiske data fra forbrugerne, en rating a la trustpilot kunne måske give en indikation på producent niveau. Måske man kunne få bedre garantier fra leverandørerne ligesom rustgarantier på biler. Det ville være en konkurrence parameter som kunderne kunne medtage i overvejelsen når der skal vælges fabrikat

 • 0
 • 0

Ja du har ret, problemet er at alle lover lang holdbarhed og uovertruffen kvalitet men man kan ikke hænge en fabrikant op på disse gyldne løfter. En længere garanti ville gøre det mere troværdigt når en fabrikant lover høj kvalitet og lang holdbarhed. Uden en garanti er løfterne jo blot tomme ord.

 • 0
 • 0

Samtidig har der jo været en kraftig udvikling som siger at nye apparater bruger mindre energi, så er det overhovedet af værdi af få en længere garanti:

Jeg havde en gang en bil - Opel P2 - som kunne køre ca 10 km på literen. Det er mere end 50 år siden og anskaffelsessummen svarer vel til omkring 200.000 kroner eller mere i dagens kroner. Jeg har set en parkeret ved siden af en Trabant. ca. samme størrelse men en bedre motorlyd, men hvor glad ville jeg være for en sådan bil i dag ?. Dårligere sikkerhed, dårligere økonomi, s¨hvor meget kenne jeg betale ekstra uden at føle mig dum.

 • 0
 • 0

en rating a la trustpilot kunne måske give en indikation på producent niveau.

Trustpilot er intet værd!

Hvis et virkeligt skodfirma (har lige bøvlet over halvanden måned med skruvat.dk for at få nogle banale bildele) får grimme anmeldelser, så kommer der lynhurtigt 4-5 superpositive on-liners, som får skubbet de rigtige anmeldelser ned.

Og firmaet kan så ovenikøbet nøjes med at indlejre de positive anmeldelser på deres egen side.

 • 0
 • 0

"pris/kvalitet Atlas super deluxe pris/kvaliter (Siemens) jeg må ikke bande sååå pris/kvaliter (Bosh) top, top"

Ikke for at sige du ikke har ret, men Bosch og Siemens er samme firma og bruger de samme komponenter - dyre (forhåbentlig gode) komponenter til de dyre produkter og billige til de billige.

 • 0
 • 0

"pris/kvalitet Atlas super deluxe pris/kvaliter (Siemens) jeg må ikke bande sååå pris/kvaliter (Bosh) top, top"

Ikke for at sige du ikke har ret, men Bosch og Siemens er samme firma og bruger de samme komponenter - dyre (forhåbentlig gode) komponenter til de dyre produkter og billige til de billige.

 • 0
 • 0

Vi har en Vølund fra sluthalvfemserne, den fik skiftet pumpen for et par år siden... (Rep.manden ville gerne sælge os en ny maskine, men nej tak!). Der kan man så vaske skånevask/uldprogram- med det ½ vandforbrug.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Meh!

Vi har købt (i dyre domme!) forskelligt, det værste var nu en B&O video, der efter TRE garantireparationer- for det samme (båndløbet lavet i plast) på lige så mange år, røg til evig skændels- og gid sælgeren bliver evigt hjemsøgt af "The Ring"- på loftet. Så købte vi en Sharp, der kunne 8 gange så meget til 1/8 pris.

"Tysk kvalitet"- er altså ikke, hvad, det har været:

Vi købte i sluthalvfemserne en Bosch vaskemaskine og en Siemens tørretumbler. De holdt ikke i 10 år! (Boschen tabte lugen, der sad i noget letmetal i hængslerne- metaltræthed. Den anden døde vist bare).

Så købte vi forresten en (rigtig rigtig) dyr Siemens støvsuger, der knak en stump båndjern (pris: en femmer), der holdt posen fast- så døde motoren i støv og kattehår... Tysk kvalitet?!- A twill.

(Nu har vi så Harald Skralds industri, den LARMER, men får kun halm o. lign galt i røret. Til pænt brug en anden billig. De LARMER- men stikker ikke op for bollemælk/kattehår- men de æder sokker!!).

Forbrugerådet har forresten kigget på Miele, som mærke, de er ikke mere holdbare eller effektive- de er faktisk bare dyrere. Men der er Miele-anbefalere rundt om endnu, der er lidt mere possetive i anbefalingerne.

Min mors Vølund er- ikke supergod til at vaske, ophlnget i den ene side har det ikke så godt. Men, den kan det, vi har haft brug for- og sålænge den holder- skal jeg ikke vaske tøj i hånden. (Er prøvet i 3 usselige måneder- for længe. UFF)

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Jeg kender ikke svaret. Hvad med en stor skrotnings afgift? Så vil nogle jo nok påstå at mange havner i skoven eller bliver smidt i havet ved Lange Linie, og nogen sandhed er der nok i den indvending. Tak for dit indlæg. Preben

 • 0
 • 0

Måske er det mange faktorer der bidrager til at kvaliteten er lav på mange produkter.

En af dem er valget af produkt. Hvad er det som forbruger vi ofte gør? Vi går efter det billigste produkt. Når vi som forbruger har købt de billigste løsninger længe nok må udvalget af produkter vi kan vælge imellem også gå i den retning. Det er selvforstærkende. Vi ender med at skulle vælge i et udvalg hvor få produkter er af god eller høj kvalitet.

Det er ligesom at pris er den vigtigste faktor når det gælder hårde hvidevarer, elektronik samt andre anskaffelser i det prisleje. Når vi køber bil er vi mere tilbøjelig til at betale for god kvalitet, finesser og funktion. Vi kunne sagtens undvære noget af det eludstyr der er i biler der er lidt over billigste model i serien. Nu er det ikke direkte sammenlignelig da det er en meget større investering. Men tankegangen.

Vi har måske ubevidst en magt som forbruger. Og ja, jeg har også ind imellem valgt kvantitet frem for kvalitet.

 • 1
 • 0

Har lige repareret vores AEG vaskemaskine, den er konstrueret således, at omdrejningsmåleren bare kan falde af? en skrue til et par øre kunne have forhindret det. Gad vide hvor mange, der har smidt vaskemaskinen ud pga. det?.

Vores Electrolux køleskab er konstrueret, så håndtag og låge til fryseren går i stykker, så man får et planlagt ekstra salg af reservedele, der koster det hvide ud af øjnene.

 • 0
 • 0

Sonnich Jensen 20 minutter siden Re: Tysk kvalitet? (tysk miljøsvineri)

Vores Electrolux køleskab er konstrueret, så håndtag og låge til fryseren går i stykker, så man får et planlagt ekstra salg af reservedele, der koster det hvide ud af øjnene.

Dertil kommer det ekstra forbrug, der et alt andet end grønt, pga almindeligt grådighed.

Det er ærligt talt uforskammet overfor naturen!

Det er faktisk nogle alvorlige anklager i kommer med der. Har i noget belæg for at electrolux, udfra grådig, har designet låge og håndtag, så de er sikre på at det går i stykker efter garantiperiodens udløb Og så de er sikre på at i selvfølgelig køber de nødvendige reservedele fra dem.

Eller er det sølvpapiret der strammer?

 • 1
 • 3

Der kan være noget om at det ikke har tænkt på de ting i designfasen - eller netop har gjort det som oprindeligt skrevet.

Om ikke andet, så burde de tænke på det. Det er underligt at købe et A mærket køleskab og så¨have F i reservedele

 • 0
 • 1

Har i noget belæg for at electrolux, udfra grådig, har designet låge og håndtag, så de er sikre på at det går i stykker efter garantiperiodens udløb Og så de er sikre på at i selvfølgelig køber de nødvendige reservedele fra dem.

Blomberg har også haft problemer med nogle håndtag --- der blev solgt rigtig mange håndtag :-0

Om det er grådighed (bevidst dårlig konstruktion), eller almindelig inkompetence i design eller produktionsled ved jeg ikke.

 • 0
 • 0

"Tysk kvalitet"- er altså ikke, hvad, det har været:

Bosch og Siemens tilbyder 3 års udvidet garanti på deres produkter, i modsætning til de fleste konkurrenter. I alt giver de 5 års garanti, for en merpris på 485 kr, uanset produkt. Selvom deres produkter måske får problemer efter 10 år, så er de i hvert fald designet til, at holde mindst 5 år, uden store garantireparationer. Jeg tror, at det er en meget god idé, at tilbyde 5 års garanti på produkterne, også selvom det koster en smule ekstra. Så ved kunden at produktet er designet til at holde godt.

Jeg tror at industrien i dag er præget af stor inkompetence. Det skyldes, at der lægges vægt på udviklingshastighed, og ikke kvalitet. Medarbejderne opnår aldrig den nødvendige knowhow, for at kunne gøre tingene ordentligt. Og, det er ikke deres interesse. Virksomheder skal i dag presses til kvalitet - f.eks. ved hjælp af lovgivninger. Er der ikke en standard der direkte fortæller, hvordan det skal gøres, så kan virksomhederne ikke finde ud af det. Standarderne skal i dag næsten udformes som arbejdsbeskrivelser, for at industrien kan levere varen.

 • 4
 • 0

Hi, we've got one of the build in's Micromat Combi ovens. We have had it for about a year now, and even though we're using it several times every day it's a pain to use. The buttons and menu system are the most unlogical se have ever had on any microwave out of five so far. The limitations in the Owens ability to store frequent used cooking sequences are also not understandable which also goes for the lack of turning plate, which is a must in a microwave oven. After all this oven is not exactly cheap and I must say we expected a lot more from this brand.

 • 0
 • 1

Be aware that at least for some products the AEG name is just for show, it may very well just have been added to a potentially low quality product, that is it was not produced by the company them selves, in fact I am not even sure if they have their own original AEG product lines anymore.

 • 1
 • 0

AEG Germany went bankrupt several years ago... The name (brand) was split up and sold to: Electrolux (Sweden): Household products (washing machines, fridges, microwaves etc.). Made all over Europe and Asia. TTI (Hong Kong): Power Tools. Today many AEG tools are nearly identical to TTIs other brands, Milwaukee and Ryobi. Production moved from Germany to Czech republic and China.

 • 1
 • 0

Tromlelejet er begyndt at larme ved centrifugering og tromlen går ujævnt kan jeg mærke når jeg drejer den rundt med hånden. Lejet skal skiftes. Maskinen er 5 år gammel, og jeg tænkte det gør jeg selv. Så diverse youtube videoer, og fat i nettopart for at få de rigtige reservedele. Desværre siger de at lejerne ikke kan skiftes i den model. Det kræver en helt ny tromle, og den produceres desværre ikke mere. Suk. Vores forrige var også en Ariston, som døde af samme årsag dog efter 9 år.

 • 0
 • 0

..sine husholdningsmaskiner ved at undlade at overbelaste dem og behandle dem hensynsfuldt......med at betjene dem efter forskifterne der angives i brugsanvisningen så vil jeg antage at en vaskemaskine til 3-4000 holder en 10-12 år.

Men læser man brugsanvisningen ?

Jeg er efter 42 år på den fjerde der nu er 6 år gammel og netop en Elektrolux Inspire der arbejder upåklageligt. De tidligere var Atlas, AEG, Blomberg. AEGen holdt 16 år !

 • 2
 • 2

Nej Min AEG maskine til 3 gange prisen er død efter kun knap 3 år. Så AEG er også blevet billigt KINA skrammel, solgt under et forhenværende tysk kvalitet mærke. De helt billige maskiner giver mere for penge, hvis du kan undvære nogen funktioner, og koster det halve af hvad et tekniker besøg koster på de dyre. Den billige vaskemaskine som AEG afløste kostet kun 1/3, men holdte 9 år.

Så næste gang bliver det nok en IKEA vaskemaskinne de er også billige men de tør give 5 års garanti. Noget som AEG også skulle kunne, hvis det var et kvalitets produkt de solgte. Noget som det så ikke er.

Aktionæren ved Aeg / Electrolux skal nok have skummet fløden ved at (mis)bruge et forhenværende mærkevare til salg af billigt KINA dele. Lidt tral på godt Jysk da jeg købte AEG da den have børsteløs mortor. Det var motoren som steg af på den gamle lavprismodel. Den kunne laves med ny motor eller kul til 600,- eller 1400,- lidt dyr til en 1800,- kr 9 år gammel maskine. Så vi valgte at købe en ny. Dårligt valg, af AEG desværre.

 • 2
 • 1

Så næste gang bliver det nok en IKEA vaskemaskinne de er også billige men de tør give 5 års garanti. Noget som AEG også skulle kunne, hvis det var et kvalitets produkt de solgte. Noget som det så ikke er.

Køb Bosch eller Siemens. De tror selv på, at deres produkter holder, og de giver 5 års garanti (3 år ud over de 2 års obligatoriske), hvis du betaler ca. 500 kr. ekstra. Plus garantien skal bestilles indenfor de to år med almindelig reklamationsret. http://www.bosch-home.dk/plusservice.html

Hos Miele tilbyder de servicecertifikat til hele 10 år.

Jeg syntes det er værd at støtte virksomheder, der tager levetid og garantien alvorlig. Førhen, var 5 år almindelig garanti på hårde hvidevarer. Jeg har selv været glad for Bosch's plus-garanti, og køber fremover kun Bosch.

 • 2
 • 0

Jeg anskaffede et nyt hus i 1998 og nu går elektronikken i stykker efterhånden. Det var egentligt forventeligt, så ny fryser, køleskab, vaskemaskine, tørretumbler, mikroovn og fjernsyn i løbet af få måneder,men de bruger alle mindre energi end de gamle. Set ud fra et forbrugssynspunkt betaler de sig selv i energibesparelser idet jeg har halveret elforbruget i løbet af de seneste år. Så jeg beklager mig egentligt ikke, men noteret mig at sådan er det.

 • 1
 • 0

Producenten kan indbygge en timer, så maskinen dør når garantien udløber. Så ved forbrugeren hvor længe maskinen holder.

 • 0
 • 0

Kære Jens Madsen.

Jeg skal huske dit indlæg, når jeg om 1½ års tid skal ud og købe opvaskemaskine. Så vil jeg købe et Bosch, Siemens eller Miele.

Ud over det vil jeg sige, at det er da et stort problem, hvis hvidevarer og måske TV kun holder relativ kort tid. Der vil være mindre forbrug af energi og ressourcer hvis hvidevarer og TV samt alle andre ting holdt i lang tid.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 3
 • 0

Køb Bosch eller Siemens.

jaja, og så er Bosch heller ikke bedre.

Jeg har en Bosch tørretumbler, hvor knappen til timeren knækkede.

Da jeg skilte den ad viste det sig at der fra timeren og ud til frontpanelet var lavet en håbløs Storm P's anordning med dobbelte kardanled, og i alt 8 komponenter.

Hvis timeren var flyttet lidt frem, eller men havde lavet knappens position på frontpanelet 5 mm ved siden af, så kunne man i stedet have nøjes med en komponent, og det hele ville have været langt mindre dinglet og sårbart - jeg lavede så selv en ny knap i stedet, og nu virker det.

Men fuldstændigt håbløst design sjusk, så Bosch my bare.

 • 4
 • 0

Sad knappen på en printplade.

Nej knappen sad ikke på en printplade (hvordan kan en knap i øvrigt sidde på en printplade?), men der er tale om en mekanisk timer, som sidder inde i maskinen og er forbundet til knappen der kan betjenes på forsiden af maskinen via en rædselsfuld gang dinglepik, som sagt, bestående af dobbelt kardanled og 8 komponenter, fordi en eller anden klovn havde fejldesignet apparatet fælt - og i stedet for at indse fejlen og enten flytte timeren, eller hullet knappen sidder i 5 millimeter, så kaster man sig ud en en fuldstændig vanvittig konstruktion, som dels må være dyr at lave, dels medfører et slattent resultat.

Så nej, jeg er på ingen måde imponeret over Bosch (ligesom jeg heller ikke er imponeret over VW's mærkelige pantentløsninger), så når det drejer sig om hårde hvidevarer, så mener jeg mere at man skal vende blikket mod LG og Samsung som er meget gennemførte, eller vælge Miele eller Vølund, som alt andet lige, er bygget som en kampvogn.

 • 3
 • 1

Hvordan en knap kan sidde på en printplade? Det gør knapperne på de fleste printplader. De er loddet på printet, og sådan er det på de fleste maskiner i dag. Det sparer ledninger og monteringstid. Printet er klikket fast på betjeningspanelet.

 • 1
 • 1

Hej.

Jeg ved ikke særlig meget om levetiden på hvidevarer, TV og computere. Men jeg har følgende kommentarer.

Man kan købe ting så billigt, så det måske går hurtigt i stykker. Da jeg købte mit tv, kunne jeg få et lille TV til 2500 kr af et ukendt mærke. Men det turde jeg ikke købe, da jeg var bange for at det ville gå hurtigt i stykker. Istedet købte jeg et 40 tommers TV, der var sat ned fra 6000 kr til 4000 kr. Det er af Phillips. Jeg har mere tiltro til, at sådan et TV holder end et TV af ukendt mærke til 2500 kr.

Da jeg købte computer sørgede jeg også for ikke at købe det (for) billigt, da det ellers kunne øge risikoen for kort levetid.

Min far og mor gav mig en fryser til 2000 kr. Den er jeg selvfølgelig glad for. Men jeg frygter, at den kan gå hurtig i stykker, når den ikke er dyrere.

M.hg.t. TV vil jeg som sagt ikke købe et 40 tommers TV, der er billigere end 4000 kr, da jeg er bange for, at det ellers nemt kan gå i stykker. Men modsat er jeg også bange at købe TV for dyrt. HVis TV kun holder f.eks 5 år, er det jo tosset at gå ud og bruge 10.000 kr på et TV.

Jeg havde ellers tænkt mig at købe et lille OLED tv fra LG, når disse kommer ned i pris og når størrelsen kommer ned mod 40 tommer. Så ville jeg købe det for 9.000 kr og bruge ca. 1000 kr på kalibrering af skærmen. Men hvis TV går hurtigt i stykker, vil jeg måske alligevel ikke bruge så mange penge.

Min opvaskemaskine, som jeg vil købe om et års tid, skal ikke være for billig, da det kan gå hurtigt i stykker. Jeg synes derfor, at 5000 kr er passende for en maskine.

ALLE computere, TV og hvidevarer bør holde i mindst 5 år. Ellers synes jeg at det er for dårligt.

P.s: man kan selvfølgelig være heldig at meget billige ting holder utrolig lang tid. Men det er en chance at tage.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 1
 • 0

Det gør knapperne på de fleste printplader. De er loddet på printet, og sådan er det på de fleste maskiner i dag.

Nej!

En knap kan aldrig være loddet på et print, men en (dreje)omskrifter eller, i tilfældet en tørretumbler, en timer, kan være loddet på et print.

På timerens (eller omskifterens) aksel er der så monteret en knap - og det var så denne knap der i mit tilfælde var forbundet via det håbløse Storm P. arrangement.

 • 0
 • 1

Jeg synes derfor, at 5000 kr er passende for en maskine.

Du kan desværre ikke bruge en absolut pris til noget som helst.

Jeg har oplevet at dyre "mærkevarer" kun lige lever garantitiden ud, men jeg har også oplevet at billigt no-name udstyr bare holder.

Med hensyn til opvaskemaskiner, så ligger der en potentiel fare i maskinerne hvor betjeningen forgår i lågen, da der er føres mange flere ledninger ud i lågen, som har en risiko for at knække med tiden.

 • 0
 • 0

Den whirlpool (topbetjent) fortjener en hædersplads blandt forbruger elektronik. Jeg havde den i 10+ år, og den har knoklet og knoklet og knoklet wow. Så fik min søster den, den havde hun så i et par år mener jeg. Så fik hun det nye køkken med alt i.

Mærket betyder nok ikke alverden, hvis bare konstruktionsprincippet er det rigtige; Der burde være en en ordentlig gang afgift på alle vaskemaskiner som man kan sidde og kigge ind i! Jeg har altid brugt topbetjente vaskemaskiner inden jeg flyttede ind i lejlighed med et stort skrummel til sidebetjent vaskemaskine. Jeg har tidligere brugt Zanussi og andre topbetjente maskiner som alle holdt over tyve år uden andre vedligeholdelsesudgifter end en kilerem hvert tiende år. Den topbetjente maskine har mange fordele:

 1. Den har aldrig problemer med "hovedlejet"; den har ikke noget!

 2. Den giver en god arbejdsstilling.

 3. Den fylder ca. det halve.

 4. Den vejer meget mindre fordi den ikke er fyldt op med støbejern eller beton.

 5. Den ryster ikke når den centrifugerer (derfor ikke behov for jern og beton!)

 6. Den kan skubbes ind mange steder i badeværelset, når den ikke bruges.

Min nuværende Miele sidebetjente vaskemaskine (hører til lejligheden) er nu 10 år. Den vasker fint, men gosh, hvor har den dog været dyr i vedligeholdelse, i forhold til mine tidligere topbetjente maskiner!

John Larsson

 • 0
 • 0

Købte for nøjagtigt 20 år siden en brødrister m. timer, en elkedel og en mikroovn, de billigste jeg kunne finde. De bliver brugt flere gange dagligt og fungerer stadig fejlfrit. Det er da ok!

 • 1
 • 0

Synes nok jeg havde set et afsnit af kontant fra DR der handlede om dette emne og om vanskeligheder ved at reparere nye maskine kontra de ældre modeller.

Skal ikke kunne sige om afsnittet stadig kan ses kva DR's noget pudsige forældelsesfrist?

Her er ialtfaldt et Link til en artikel om samme.

dr.dk/nyheder/penge/kontant/ekspert-vaskemaskiner-er-bygget-til-holde-kortere-tid

Mvh Jesper

 • 0
 • 0

Der er utallige knapper loddet på print. Både færdige trykknapper og knapper bestående af flere lag metalplader. Prøv at pille et print ud fra en vaskemaskine eller andet.

 • 1
 • 0

Christian Nobel 2 dage siden Re: Pris

Det gør knapperne på de fleste printplader. De er loddet på printet, og sådan er det på de fleste maskiner i dag. 

Nej!

En knap kan aldrig være loddet på et print, men en (dreje)omskrifter eller, i tilfældet en tørretumbler, en timer, kan være loddet på et print.

På timerens (eller omskifterens) aksel er der så monteret en knap - og det var så denne knap der i mit tilfælde var forbundet via det håbløse Storm P. arrangement.

Alt kan være loddet på et print. Selve betjeningspanelet, kan være et print med tryk på, så det ligner et panel.

I nogle tilfælde, klistres printet bare fast på indersiden - så føler den trykket på knapperne gennem plastik'et. Stort set alle microcontrollere der sælges på markedet, indeholder hardware til den type knapper. Men indholdet af fugt og vand, gør måske at de endnu ikke tør bruge dem i en opvaskemaskine. Det er en avanceret form for det vi kendte som touch-knapper i gamle dage. I dag, kan man endda føle hånden foran panelet, og kan reagere på det, som brugeren "har tænkt sig" at gøre. F.eks. kan maskinen være bootet, inden man når at trykke på tænd.

Touch taster bruges i dag mere og mere - fordi at stort set alle microcontrollere har teknologien indbygget. De kan også bruges til at aflæse almindelige taster mere pålideligt.

En anden billig metode, er at man har en spændingsdeler på et print, og når der trykkes et sted, så skabes kontakt til et bestemt sted på spændingsdeleren. A/D konverteren i chippen detekterer hvilken tast der trykkes på kulbanen, eller modstandsrækken. Årsagen til, at der bruges en spændingsdeler, og ikke en modstand i serie med hver tast, er at en modstand i serie med tasten giver fejlaftastninger, f.eks. hvis der ikke sluttes helt tæt. Derimod, så er en spændingsdeler robust, fordi der ikke er et kontakt problem.

I gamle dage, brugte man ofte variable modstande. De havde stort set altid 3 ben, fordi at modstanden til midterbenet var udefineret. Selvom man ofte så, at de to ben var slået sammen, så var det reelt ikke lovligt, da modstanden så ikke var ordentligt defineret. Specielt, hvis knappen drejes, skifter modstanden på midterbenet, helt op til uendeligt. Normalt, blev en spænding derfor altid delt ned af drejeknapper, og en høj impedanset input sat til midterbenet, med lidt kapacitet på, til at huske. Metoden med taster på en kulbane, er en variant af denne.

De elektroniske metoder, kan normalt aftastes med et meget lille strømforbrug. Som oftest, tager det ikke mange mikrosekunder at aftaste en tast, og selvom det måske kan kræve et par milliampere, så giver det et middelforbrug der er meget lavt, når tasterne kun aftastes 20 gange i sekundet.

Endeligt, kan optiske fibre også bruges, og andre optiske metoder. En optisk aftastning bruger typisk nogle få milliampere, men kan gøres på ultrakort tid (mikrosekunder), og bruger derfor meget lidt energi i middel, da aftastning kun sker op til 10-25 gange i sekundet. Som regel, vil hver aftastning kræve et par blink, så der detekteres der er mindre/mere/mindre/mere/mindre lys, og derfor er sikker optisk forbindelse. På microcontrollere gøres det ved at først op eller aflade fotocellens kapacitet, og den vil så langsomt ændre spændingen, så nogle samples afgør lysniveauet.

Noget af det, som er sværrest at aftaste er en af de moderne drejeknapper med gray output. Faktisk, så gøres det forkert i 98% af alle produkter! Det kan kunden f.eks. opdage, ved at dreje knappen en smule frem og tilbage. Så kan den skifte. I andre tilfælde, tælles forkert, hvis der drejes hurtigt. Ingen, af de diagrammer, der er på nettet, og hvor det gøres i hardware (uden software), gør det korrekt. Det er forholdsvis svært, at lave en PAL der gør det, og giver clock, og up/down output. Problemet er, at man f.eks. ikke må bruge position 0, man skal tage højde for afbrudte baner, og afbrudte kontakter (alle tre), og der skal være hysterese (knappen står normalt i position 0, og må ikke skifte, ved at blive drejet -1 eller +1, og den skal altid indstille sig inden den når position 0), samt outputtet skal være styret af indgangene direkte, uden brug af timere og klok, når det lægges i en PAL. Støjfjerningen (prel) gør de fleste forkert, f.eks. tager de ikke hensyn til, at det oftest er den fælles forbindelse, der afbrydes og preller, og ofte glemmer de, at tage højde for at output ikke må skifte, ved et hul i banen, som en af de tre kontakter møder. Optisk rotationsknapper er nemmere, da der ikke er huller i banen, og der ikke er tre kontakter.

 • 0
 • 0

Hvordan kan tromlen køre rundt i karret uden et leje?

Det skulle et solidt magnetfelt vel kunne fixe ;-)

Min Baukneckt vaskemaskine er ca 30 år gammel og bæstet skulle allerede efter 15 år have ny vandpumpe. Efter visse lyde at dømme, kunne man godt tro at den vil have en mere.

Mit første fjernsyn (Philips) holdt tyve år, det næste (også Philips) virker for så vidt stadigvæk men er analogt (dvs. 10 år) og blev derfor udskiftet da signalet blev rent digitalt.

Mit vækkeur opgav ævred efter ca 22 år med en nedslidt snooze knap der åbenbart fik det til at tro der var 45 minutter på en time (dette billige stykke elektroniske crap var forresten en velkomstgave da jeg tegnede et abonnement på et tidsskrift - det er jo forventeligt at den slags ikke holder længe).

Værst er dog forstærkere - de holder sjældent mere end 8-10 år.

Måske skulle jeg gå lidt mere efter kvalitet når jeg køber elektriske dimser.

M

 • 1
 • 0

Er det moderne klasse D forstærkere - eller er det de gamle analoge "kinesere" med nogle af lytterne vendt forkert?

Njah, dem der er stået af er fra før kineserne begyndte at være storproducenter af elektronik - har glemt hvad de to første var men de var japanske (nuværende er en Denon, og ja, den er også japaner).

Jeg har en stærk mistanke om at det er mine højttalere der gør grimme ting - du slår nok syv kors for dig når jeg fortæller at det er et par Jamo Power 160R ;-)

De slår delvist fra når man (over)belaster dem i en længere periode og jeg er ikke sikker på at det er så sundt.

M

 • 1
 • 0

Eller også er du ikke, da den dyre til 9000Kr. er spækket med unødvendig elektronik og display, som når det går i stykker enten ikke kan skaffes, eller koster en krig at reparere, i stedet for at vælge et simpelt produkt som er billigt at reparere.

 • 0
 • 0

Mange af dem har dog det problem at varmeveksleren stopper til, selv om der er filtre foran. Da varmeveksleren er den del af kølekredsløbet, skal HELE maskinen adskilles for at gøre den ordentligt ren efter kun et par år. På de gamle typer kondenstumblere, kunne man jo tage varmeveksleren ud.

 • 0
 • 0

I forbindelse med f.eks. vaskemaskiner, som er den hvidevare der holder kortest tid, har du ret i, at der ikke er sket ret meget i de sidste 20 år. Vandforbruget er stort set det samme. Elforbruget går især til opvarmning af vandet. Økoprogrammerne eller labelprogrammerne som de nu hedder, bruger mindre strøm, fordi de i virkeligheden ikke varmer op til den indstillede temperatur. Stil i stedet den trinløse termostat på den gamle ned til 30 grader. Så bruger den ikke mere strøm.

 • 0
 • 0

Det er nok kun selve motoren der har den garanti. Den er jo uden kul. Til gengæld er der en masse elektronik med en frekvensomformer, der kan gå i stykker.

 • 0
 • 0

Enig. Jeg har dog set mange nye frysere der står af efter kun tre år. Enten med kompressorfejl eller mangel på kølemiddel, som er fordampet ud gennem en lækage.

 • 0
 • 0

Enig. Jeg har dog set mange nye frysere der står af efter kun tre år. Enten med kompressorfejl eller mangel på kølemiddel, som er fordampet ud gennem en lækage.

Kan kun være enig. Jeg har en Atlas Crystal Freezer 310, som stadig kører. Den er vel ca 45 år. Kompresser blev repareret en gang , da den var ca 10 år. Den holder jeg på ca -25°, og den står i en kælder. (Ved godt den er (eller skulle være) en energisluger - tror jeg sætter en måler på :-) )

 • 0
 • 0

Kort levetid gavner omsætningen og BNP. Hvad der er godt for firmaerne er godt for os alle. Brian vil nok snart foreslå at garanti nedsættes til 3 måneder. Han vil jo forkæle erhvervslivet, forkæle forkæle.

At lave noget der holder er hul i hovedet. Hvor naiv kan man være. Vi lever i en markedsøkonomi. Tag Jer sammen.

 • 1
 • 3

I forbindelse med f.eks. vaskemaskiner, som er den hvidevare der holder kortest tid, har du ret i, at der ikke er sket ret meget i de sidste 20 år.

Lettere relateret: Producenterne forsøger sig med ny tekologi:

29. jun 2009, ing.dk: Vaskemaskine med polymer-perler sparer 90 procent af vandet.

25. jun 2001, ing.dk: Pulverfri vaskemaskine: Citat: "... Sanyo er ved at lancere en vaskemaskine, der ikke behøver vaskemiddel, skiver Ananova. Maskinen renser tøjet ved hjælp af ultralyd og elektrolyse. Ultralyden producerer bobler, som "slår" snavset løs. Derefter opløses det ved hjælp af elektrolyse. Til det formål bruger maskinen aktiveret ilt og klor i vandet. ..."

Sanyo unveils world's first no-detergent washing machine.

-

February 9th, 2009, BioWashBall – Washing your clothes without detergent:

The Original Biowashball® Washes Clothes with NO Detergent Biowashball Is a Green Eco-Friendly Laundry Ball That Lets You Wash Your Clothes without Detergent and Soften Them without Fabric Softener: Citat: "... The BioWashBall can be used for 3 years or approximately 1000 laundry loads based on tests using a 9 lb laundry load per day. If your washing machine capacity is larger than 9 lbs., use two BioWashBalls. ..."

 • 0
 • 1

Jeg har købt et brugt topklasse plasma fra panasonic, der har kostet 28.000. Jeg gav 1500 kr. Ja det bruger lidt strøm, men det bliver svært at få noget til samme pris, der har godt billede og god menu/fjernbetjening. Så skulle jeg måske af med 6-10.000kr - for et middelmådigt tv, med 4K og smartfunktioner, som jeg aldrig bruger, da hverken kildemateriale og eller funktionalitet på nogen måde lever op til hypen. Og desuden, kan jeg for den prisforskel, godt bruge lidt strøm, med den smule tv jeg ser. Man kan faktisk også spare de første ca 100w ved blot at justere skærmen lidt og ydermere bruger plasma'en kun det fulde strømforbrug i de lyseste scener. Så jeg er nede på et gennemsnitsforbrug på 177w på et 50" plasma. Men jeg ser heller ikke tv om dagen og fortrækker et lidt mere mørkt billede, som heller ikke er et problem, når kontrasten er på panasonic's typiske kvalitets niveau. Benytter desuden kvalitets LED pære, næsten overalt, så der spare jeg en del - da lyset bliver brugt mere end tv'et.

 • 1
 • 0

Hvis låg-pakninger ellers er tætte og den virker, er der ingen grund til at skifte den ud. DEn bruger nok lidt mere strøm når den kører, men køretiden kan være kortere end mange nye, hvor det hele er dimensioneret lige til kanten.

 • 1
 • 0

Vaskemaskinen sparer stort set kun, fordi den ikke varmer vandet op til den temperatur du stiller den på i øko-programmet. Jeg har udskiftet min aftrækstørretumbler med en varmepumpeudgave. Aftækkeren bruger 2000W til opvarmning, mens den nye bruger ca. 1000W. Tørretiden på den nye er mærkbart længere end på aftrækkeren, om kompressoren kører hele tiden har jeg ikke målt, men det gør den nok det meste af tiden, så der spares nok ikke så meget som man tror. Desuden bliver varmeveksleren efterhånden tilstoppet, selv om der er tre filtre foran. DEn kan ikke renses, uden at hele maskinen skal adskilles. Den er nu 13 måneder gammel, og det vil helt sikkert blive et problem senere. Jeg reparerer selv hvidevarer og elektronik, så jeg har set det flere steder. Mange af de nye tøj-vaskemaskiner kan heller ikke repareres, når tromlelejerne efter 3-5 år er færdige. De to kar-dele er limet sammen, så tromle og kar skal skiftes som en enhed til prisen af en halv maskine excl. arbejdstid.

 • 0
 • 0

Det har de gjort længe. Programmer der kan vaske på 15 minutter? Jeg kalder det et reklameprogram. Spild af sæbe og vand Der kommer vand i maskinen, opvarmes måske lige til 30 grader. Pumpes ud 5 minutter efter start. 2 gange skyl og en kort centrifugering. Hæng tøjet ud til udluftning i stedet, eller vælg et rigtigt bomuldsprogram/øko-program.

Jeg kan nævne maskiner fra først i 90érne som ikke bruger mere vand og strøm end nye. Bosch og Siemens har lavet flere, Bauknecht lavede også en lækker maskine (som dog ikke havde god holdbarhed) først i 90érne. Den hed WA1400 og var meget avanceret dengang. Senere kom WA3773 og WA3760, som holdte få år, da pakdåsen ved tromletætningen kun bestod af to tynde pakninger, som også Vølund brugte i 80érne. Bosch og Siemens lavede maskiner allerede i 1997 med aquasensor, som skar et skyl af, hvis der ikke var sæbe/skidt i vandet. Strømmen går til vandopvarmningen, og de bruger ikke mere vand til klarvasken end nye maskiner. Helt uden tøj bruger de ca. 23-28 liter vand. Mange nye maskiner bruger mere. Det er især ved små fyldninger de store forskelle gør sig gældende. Der er AEG/Electrolux/Zanussi produkter ikke så gode til at spare på vandet, hvis man kun vasker små mængder.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten