I en ny beretning retter Rigsrevisionen en skarp kritik af Transport- og Boligministeriet for håndteringen af byggeriet af Niels Bohr Bygningen, der er en af de største byggeskandaler på dansk jord i mange år.
Rigsrevisionen har blandt andet gennemgået de seneste budgetter, der viser, at projektet står til ekstraregning på 2,4 milliarder kroner. Prestigebyggeriet på 52.000 m2 var således budgetteret til 1,8 milliarder kroner (2020-priser), da det blev igangsat i 2013, men står nu til at koste 4,2 milliarder kroner efter flere år med udbedring af fejl og mangler samt slagsmål med entreprenører.
Byggeriet ventes afsluttet inden for få uger – fire år efter det skulle være overdraget til Københavns Universitet.
Dårlig håndtering har kostet dyrt
Da der senest blev lavet en større granskning af projektet i 2017, kostede det daværende direktør i Bygningsstyrelsen jobbet, og efterfølgende blev bygherreansvaret overdraget til Vejdirektoratet.
Konsulentfirmaet Ernst & Young kritiserede dengang Bygningsstyrelsen i hårde vendinger for tilrettelæggelsen og organiseringen af projektet, herunder udbudsstrategien, de indgåede kontrakter, risiko- og økonomistyringen, reserveniveauet samt organiseringen af bygherrefunktionen.
Dengang havde regningen akkurat rundet 3 milliarder, men siden er det ikke lykkes at få projektet under kontrol. Heller ikke for Vejdirektoratet.
Rigsrevisionen har i den nye beretning særlig fokus på, at begge bygherrer, som ministeriet har haft til at styre projektet (Bygningsstyrelsen og Vejdirektoratet), har været dårlige til at håndtere ændringer undervejs.
»Rigsrevisionen vurderer, at Transport- og Boligministeriet har haft en meget utilfredsstillende styring af ændringer i byggeriet af Niels Bohr Bygningen. Konsekvensen er, at den mangelfulde ændringsstyring har bidraget til den samlede fordyrelse på cirka 2,4 mia. kr., som ikke har ført til forbedringer af bygningens kvalitet. Desuden har manglerne i styringen af de gennemgåede ændringer bidraget til forsinkelsen på cirka 4 år, der bl.a. har medført, at de ønskede gevinster for forskning og uddannelse indtil videre er udeblevet,« skriver revisorerne i beretningen.
Undlod tillægskontrakter
Blandt kritikpunkterne i den nye rapport er blandt andet, at aftalegrundlaget med Københavns Universitet inden projektstart var uklart på flere punkter.
»Det betød, at det godkendte projektforslag indeholdt en række væsentlige forhold omkring bygningens indhold og funktionalitet, som ikke var afklaret, bl.a. omfanget af laboratorieudstyr og ventilationshastigheden i lugeåbningen af bygningens stinkskabe, « lyder det fra Rigsrevisionen, der videre skriver, at Bygningsstyrelsen heller ikke havde afsat en særskilt reserve til at håndtere disse forhold i budgettet.
Senere i projektet undlod Bygningsstyrelsen at lave tillægskontrakter, da der blev vedtaget to større justeringer i byggeriet (ændringen af stinkskabsleverandør og ændringen af ventilationskanaler fra stål til PVC), og fejlvurderede implikationerne for økonomi og tidsplan. Det fik store negative konsekvenser.
»Bygningsstyrelsen skønnede blandt andet, at ændringen af stinkskabsleverandør ville medføre direkte omkostninger for cirka 50 mio. kr., men styrelsen beregnede ikke, hvilke merudgifter til forsinkelser ændringen kunne medføre. Ændringen har foreløbig medført en fordyrelse på cirka 220 mio. kr. Heraf skyldes cirka 200 mio. kr. en forsinkelse som følge af en langvarig dialog mellem Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet om placeringen af stinkskabene i bygningen,« bliver det forklaret.
Rigsrevisionen konstaterer også, at det ikke havde den ønskede effekt, da ministeriet overdragede bygherreansvaret til Vejdirektoratet den 1. januar 2018.
»Vejdirektoratet har efter overtagelsen af bygherreansvaret ikke kunnet lægge en holdbar tidsplan. Dette skyldes flere forhold, herunder kompleksiteten i nogle af ændringerne i byggeriet. Byggeriet er således mere end 1 år forsinket i forhold til den tidsplan, som Vejdirektoratet fremlagde efter overtagelsen.«
Minister: Kritik er berettiget
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kommenterer i en pressemeddelelse, at kritikken fra Rigsrevisionen er ’både berettiget og forventet’.
»Opgaven med at bygge en kompliceret højteknologisk laboratoriebygning blev fra begyndelsen undervurderet. Håndteringen af de væsentlige projektændringer, der har været nødvendige undervejs, er foregået under uklare aftalemæssige rammer og har bidraget til de forsinkelser og fordyrelser, der har været. Og endelig er byggeriets forsinkelse og fordyrelse i sig selv efter enhver målestok helt uacceptabel,« er han citeret for.
Boligministeren overvejer på baggrund af Rigsrevisionens kritik at se nærmere på, om den aftaleform mellem styrelserne og Københavns Universitet, der har været anvendt ved Niels Bohr-byggeriet, skal tilpasses eller helt afskaffes.
Det er oplevelsen hos især Bygningsstyrelsen, at det undervejs har givet væsentlige forsinkelser, at det var nødvendigt at gå i dialog med Københavns Universitet, når der skulle gennemføres ændringer.
»Dette har ført til langvarige processer, hvor Bygningsstyrelsen flere gange har måttet vælge mellem enten at videreføre byggeriet uden en formel aftale om en ændring eller at sætte byggeriet i stå, indtil den formelle aftale foreligger,« skriver Transport- og Boligministeriet.
Flere voldgiftssager
Den endelige aflevering af byggeriet ventes i november. Slagsmålene er dog langt fra slut.
Bygherren er involveret i en lang række voldgiftssager. Mest omtalt har været tvisterne mellem Bygningsstyrelsen og den fyrede spanske installationsvirksomhed Inabensa samt den interne statslige sag med Københavns Universitet om, hvor meget universitet skal dække af ekstraregningen. Desuden verserer der en sag med VVS-firmaet Pro Ventilation, som blev fyret under Vejdirektoratets ledelse.
Herudover er der sager med flere andre danske entreprenører på projektet, har projektdirektør Erik Stoklund Larsen tidligere oplyst til Licitationen uden at sætte antal eller navn på.
