»Generelt er der ikke nok håndværkere, der ved noget om bly, og især de unge ved ikke, hvilke byggematerialer, der indeholder det,« siger formand for Dansk Asbestforening Jens Jensen.
Siden bly i 2001 blev forbudt i byggerier, har der ifølge Jens Jensen simpelthen ikke været nok fokus på de mange blyholdige byggematerialer, der endnu udgør tusinder af ejendele landet over.
Man har sænket paraderne i faget, og på håndværkeruddannelserne kigger man hovedsagligt kun på nye materialer, som siden 2001 kun har haft lavt eller intet indhold af bly og tror, at man har ryggen fri, mener Jens Jensen.
»Bly er især et problem, når man udsættes for det over lang tid. Og som tungmetal, ophober det sig i kroppen,« siger reservelæge på den arbejds- og miljømedicinske afdeling på Bispebjerg Hospital, Kirstine Heltoft. Her ser man jævnligt tilfælde af forhøjet indhold af bly i blodet.
Kirstine Heltoft forklarer også, at man ofte finder et forhøjet niveau af bly i blodet i forbindelse med andre undersøgelser for eksempelvis asbest. Det kunne derfor godt tyde på, at der er flere, der arbejder med bly til daglig uden at vide det.
Men hvad kan indeholde bly? Kabler? Maling? Tag-inddækninger? Eller pakninger? Hvis bygningen er opført før 1970 og ikke er blevet restaureret siden, er der en reel risiko for, at alle de nævnte materialer indeholder rå mængder af det praktiske, men giftige metal.
I princippet skal bygninger, der er opført inden 2001 betragtes som giftige indtil det modsatte er bevist, siger Jens Jensen, der afviser at overdrive problemet.
»Vi maler ikke fanden på væggen. Tværtimod bruger vi blot de grænseværdier, arbejdstilsynet har udstukket,« siger Jens Jensen.
På Arbejdstilsynets hjemmeside fremgår det, at det er arbejdsgiverens ansvar at få foretaget målinger af blyindholdet i luften hver tredje måned. Hvis målingen indeholder mere end de tilladte 50 µg bly/m3, skal arbejdspladsen saneres.
Hvis den derimod ligger under den værdi to gange i træk, kan arbejdsgiveren nøjes med at lave en enkelt måling om året.
»Den lille håndværksmester og hans lærling får jo ikke foretaget de her målinger hver gang, de er ude,« siger Jens Jensen. Derfor er det ifølge ham vigtigt at de ved hvilke materialer, de skal være opmærksomme på, så man kan tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.
Derfor har foreningen udgivet en opdateret vejledning om håndteringen af bly. Den indeholder blandt andet en oversigt over, hvornår bly i forskellige materialer blev forbudt samt hvornår det rent faktisk ikke blev anvendt længere.
Skulle man opdage, at man har arbejdet med giftige, blyholdige materialer er det aldrig for sent.
»Har man arbejdet med bly uden brug af korrekte værnemidler er det vigtigt, at man tager til egen læge, som kan rådgive om man skal henvises eller have foretaget yderligere undersøgelser,« siger Kirstine Heltoft. Hun fortæller også, at der skal meget til, før man bemærker symptomerne på for meget bly i blodet.
Har man mere end 20 µg bly/100 ml blod kan man få koncentrationsbesvær, nedsat hukommelse og mave- og tarmproblemer. I slemme tilfælde kan en blyforgiftning også resultere i nedsat leverfunktion.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard