Håndholdt test-kit skal afsløre ebola på under en time

I en kamp mod tiden har britiske og amerikanske ingeniører i firmaet Cambrigde Consultants nu annonceret, at de agter at stå klar med en simpel håndholdt enhed, der på 45 minutter kan fortælle patienter, om de har ebola. Enheden vil være klar inden et halvt år.

I Vestafrika, hvor næsten 20.000 blev smittet med ebola sidste år, er behovet for hurtig diagnosticering akut. Hurtig behandling øger chancen for overlevelse. Men hurtig diagnosticering kan også skelne malariatilfælde fra ebola-tilfælde, så de yderst begrænsede lægeressourcer kan bruges optimalt.

Cambrigde Consultants samarbejder med den amerikanske non-profit organisation Diagnostic For All, der har fået en støtte på en million dollars til udviklingen. Ingeniørerne sammenligner det nye test-kit med en graviditetsprøve, fordi svaret på om patienten er positiv med ebola vil også være at aflæse som en tynd rød linje ved siden af en kontrollinje.

Ny dna-teknik klarer konstant varme

I dag bliver ebola diagnosticeret ved PCR-test (polymerase kædereaktion), der er udviklet helt tilbage i 1980’erne. Svartiden er lang, fordi det kræver en løbende opvarmning og nedkøling af blodprøven for at kopiere tilstrækkeligt dna til at få et klart svar. Metoden tager mellem mange timer og flere dage.

Cambrigde Consultants bruger derimod en teknik kaldet Lamp (Loop Mediated Isothermal Amplification), der netop er blevet spået et stort potentiale til hurtig diagnosticering af sygdomme. Med Lamp kan ingeniørerne nøjes med at indbygge en varmekilde i apparatet, der ikke behøver svinge mellem varm og kold.

Med metoden kan ingeniørene skabe en langt hurtigere kopiering af dna, der vil reagere med ingredienser på apparatets målepapir og tegne den røde linje, forklarer projektleder hos Cambrigde Consultants David Chastain til The Engineer.

Testen vil koste mindre end 10 dollars, svarende til cirka 60 kroner, at foretage.