Håndholdt apparat hjælper med at servere planter det rette fosfor-måltid

18. januar 2017 kl. 11:30
Danske forskere har i samarbejde med engelsk firma skabt en håndholdt måler, der kan bestemme indholdet af fosfor i planter på 25 minutter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hellere lidt for meget end lidt for lidt. Sådan er løsningen for mange landmænd, hvis de er i tvivl om, hvorvidt planterne har fået tilført nok fosfor til at vokse sig store.

Men med en ny håndholdt enhed får landmændene nu et nyt redskab til at afgøre, om de har gødet nok. Og dermed kan de bremse de negative effekter af overgødskning i form af iltsvind i søer, vandløb og havområder.

Læs også: Gyllespredning får Danmarks søer til at gispe efter vejret

»Vi giver en metode til at undgå overgødskningen, fordi landmændene nu bedre ved, hvor de kan spare,« siger Andreas Carstensen ph.d.-studerende på Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apparatet bliver lanceret på et meget velvalgt tidspunkt, eftersom danske landmænd i år bliver underlagt lofter over udbringningen af fosfor på markerne, og lofterne bliver særligt lave på naturfølsomme områder. Så her vil landmanden have særlig interesse i at spare på fosforen.

Læs også: GRAFIK: Fire veje til et mindre forbrug af fosfor

Fosformåleren fra firmaet Spectracrop - som forskerne fra KU har oprettet - virker ved at måle på fluorescensmønstrene i planten. Mønstrene giver et fingerpeg om planternes sundhedstilstand, præcis som hjertediagrammer giver en idé om menneskers sundhedstilstand. Og forskerne har afluret præcis de mønstre, der fortæller om fosforniveauet i planten.

Fluorescensmønsteret er et resultat af det lys planten udsender og hænger dermed nøje sammen med plantens fotosyntese. Det udnytter forskerne ved at skygge for planterne i 25 minutter for dermed at nulstille fotosyntesen og derefter udsætte den for pludseligt lys. Når lyset atter rammer planterne, skal apparatet kun bruge tre sekunder til at udregne fosforindholdet, som bliver vist på enheden eller på en smartphone i nemt aflæselige grafikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Danmark som storsynder: Vi opbruger verdens fosfor-ressourcer med rasende fart

Hvor de nuværende metoder som Olsen-P og DGT har fokus på indholdet af fosfor i jorden, så måler Spectracrop-metoden direkte på fosfor i planten. Metoden siger dermed kun indirekte noget om fosforindholdet i jorden.

Læs også: Landbrugspakken vil øge brugen af fosfor

Olsen-P metoden er dog ikke en perfekt metode. Den mere end 50 år gamle metode er behæftet med en del usikkerhed, men er til gengæld meget billig.

Det kan man ikke sige om Spectracrop-metoden, der bliver præsenteret på en stor plantekongres i Herning i dag. Med en pris på 37.000 kroner må folkene bag også erkende, at det nok ikke bliver de små landmænd, der kommer til at købe den.

»Det bliver nok landbrugskonsulenterne og de store landmænd, der vil købe den. For engangsinvesteringen er stor. Til gengæld kan du tage alle de målinger, du vil, til samme pris,« siger Andreas Carstensen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger