Gyserafstemning: Ingeniør-pensionskasse fortsætter med at investere i olie og kul
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gyserafstemning: Ingeniør-pensionskasse fortsætter med at investere i olie og kul

142 stemmer mod 148. Blot seks stemmer adskilte tilhængere og modstandere, da der på ingeniørernes pensionskasse, DIP's, generalforsamling i sidste uge blev stemt om et forslag om at stoppe investeringer i fossile brændsler.

Dermed faldt forslaget, der var blevet stillet af en medlemskreds med civilingeniør og projektleder Rose Maria Laden Holdt i spidsen.

»Det var lidt af en gyser. Jeg var så ærgerlig, for det var så tæt på,« siger Rose Maria Laden Holdt og fortæller, at stemningen på generalforsamlingen var både god og anerkendende.

Læs også: Forslag: Stop for sorte energiinvesteringer i ingeniørernes pensionskasse

Kernen i afstemningen var spørgsmålet om, hvorvidt det er størst muligt afkast eller etiske investeringer, der er at foretrække for pensionskassen.

Bestyrelsen havde anbefalet et nej til forslaget om at gå væk fra investeringer i fossile brændsler. I anbefalingen skrev bestyrelsen blandt andet, at DIP har 'en forpligtelse til at sikre medlemmerne det bedst mulige risikojusterede afkast, og bestyrelsen ønsker ikke at gå på kompromis med denne målsætning i bestræbelserne på at implementere en grønnere investeringsprofil'.

Politik eller etik?

Ud over hovedargumentet om at optimere afkastet understregede DIP's direktion, ifølge Rose Maria Laden Holdt, at man ikke ville tage hverken politiske eller etiske investeringsbeslutninger – på trods af at DIP trods alt ikke investerer i klyngebomber, som Rose Maria Laden Holdt påpegede på generalforsamlingen.

»Vi tager også etiske hensyn rundt omkring, men dette mener vi er så drastisk et skridt, at det ville begrænse vores muligheder for at være en effektiv investor. Og vi tror hverken, at det ville rykke på energiselskabernes holdninger, børskurserne eller deres evne til at sælge deres produkter, hvis vi som enkeltstående pensionskasse sagde, at vi ikke mere ville investere i det,« siger Søren Kolbye Sørensen til dagbladet Information.

Kampen fortsætter

Senere på måneden vil to andre pensionskasser have samme forslag til afstemning: Pensionskassen for Magistre og Psykologer, MP Pension, samt Juristernes og Økonomernes Pensionskasse, JØP. Begge pensionskasser samarbejder med DIP.

Rose Maria Laden Holdt understreger, at forslagsstillerne trods det nedstemte forslag ikke har givet op, men hun vil dog ikke kommentere, hvordan de vil gribe sagen an i fremtiden. I første omgang vil de se, hvordan de to andre pensionskasser reagerer på forslaget.

Investeringer for milliarder

Ifølge initiativtagerne til forslaget har DIP aktieinvesteringer for 555 millioner kroner i de 200 største fossile energiselskaber.

Forslaget er en del af kampagnen AnsvarligFremtid, der er et initiativ i samarbejde med Klimabevægelsen. Kampagnen arbejder for at få pensionskasserne til at undgå at investere i kul, gas og olie. Ifølge kampagnen har alene de fem største danske pensionsselskaber investeringer i netop disse fossile brændsler for 5,71 milliarder kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DIP inden redaktionens afslutning.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det ikke ved at være lige lovligt gammeldags at fagforeningerne styrer folks pensionsordninger i "solidaritet"?

Tidligere havde vi også eksemplet med lærerernes fagforenings formand som var ude og sige at deres pensionskasse da gerne ville have taget amerikanernes plads i Dong (uden han havde mandat til det) - alt for politisk - og det samme er grønne investeringer - ren politik.

Fagforeningernes magt bør reduceres - lad istedet folk selv spare op - og hvis fagforeningen skulle noget - så rådgiv og giv uddannelse i det at spare op til pension.

 • 4
 • 8

Jeg havde ventet at det blandt ingeniører var blevet nedstemt med større margin. Jeg kunne til en vis grad forstå det hvis firmaerne lavede produkter vi ikke brugte, eller opførte sig uetisk, men da det ikke er tilfældet er det blot unødvendig symbolpolitik. Det er vel en udløber af den kampagne der arbejder for at amerikanske universiteter også skal lade være at investere i disse firmaer. Hvis de virkelig mente det, så skulle de lade være med at bruge deres produkter, den foreslåede aktion er blot hykleri.
Hvis disse firmaer stoppede udvindingen af fossile brændstoffer, ville der næppe gå meget mere end en uge før vi var i meget alvorlige vanskeligheder. Vi ville ikke engang kunne læse om ud/afviklingen på internettet.

 • 8
 • 8

Er det ikke ved at være lige lovligt gammeldags at fagforeningerne styrer folks pensionsordninger i "solidaritet"?
Tidligere havde vi også eksemplet med lærerernes fagforenings formand som var ude og sige at deres pensionskasse da gerne ville have taget amerikanernes plads i Dong (uden han havde mandat til det) - alt for politisk - og det samme er grønne investeringer - ren politik.
Fagforeningernes magt bør reduceres - lad istedet folk selv spare op - og hvis fagforeningen skulle noget - så rådgiv og giv uddannelse i det at spare op til pension

David, kan du ikke lige forklare os, hvilken fagforening, der styrer DIP?

Bare et lille vink - du er totalt på vildspor. DIP er 100 procent ejet og på demokratisk vis styret af dem, der har deres pensionsordninger der. Fra vedtægterne:

§ 4. Generalforsamlingens kompetence

Generalforsamlingen med tilknyttet referendum har, inden for de af lovgivningen og vedtægten afstukne grænser, den højeste myndighed i alle pensionskassens anliggender.

 • 8
 • 1

fremsætter man i sit hjertes godhed den slags pæne, men lidt naive forslag.

Når man nærmer sig pensionsalderen, indser man endnu klarere end tidligere, at det nu alligevel er ganske rart og nyttigt, at der er lidt gryn i kassen til husleje og rødvin til søndagsstegen.

Og da alt dette for langt de flestes vedkommende skal komme fra deres pensionskasser, var der måske en ganske nyttig og pragmatisk holdning, at lade disse investere medlemmernes penge med henblik på afkast - og ikke kun på ideelle holdninger.

 • 5
 • 6

Der er inerti i sådanne beslutninger. Ændringskonsekvenser har lange tidskonstanter.
Vi, der får pension nu, vil ikke komme til at mærke for meget til klimaændringerne, men de yngre ingeniører vil næppe bifalde denne afstemning. Når det er nødvendigt at lade 80% af de fossile brændsler blive i jorden skal der skiftes retning NU for at undgå et for stort overshoot. Det er en meget kortsigtet holdning, DIP bestyrelsen giver udtryk for, og som vil mindske DIPs troværdighed blandt de unge, der rigtig får skoen på med uændret kurs.

Pensionister med børnebørn: Tænk på dem. Ansvaret er (også) vores.

 • 2
 • 2