Gyroskophjul på Mars-sonde gået i stykker efter ti år

Nasas aldrende rumsonde i kredsløb om Mars, Mars Odyssey, har fået problemer med et af sine gyroskoper. Da rumsonden også fungerer som relæstation for Mars-biler, betyder dette, at de videnskabelige aktiviteter med Mars-bilen Opportunity har været begrænsede på det seneste.

Problemet kan, hvis det ikke bliver løst, også gøre det mere besværligt for den kommende Mars-bil Curiosity, der lander på Mars den 6. august i år. Her skal den sammen med den nyere Mars Reconaissance Orbiter fungere som relæstation.

Mars Odyssey lukkede sig selv ned i standby-mode den 8. juni, efter at dens computere opdagede usædvanlige data fra det ene gyroskophjul.

Gyroskoperne i rumsonden benyttes til at styre dens orientering i rummet uden at bruge af det begrænsede styrebrændstof, som den også medbringer. Det viste sig, at det ene gyroskop var kørt fast kortvarigt.

Rumsonden benytter tre gyroskophjul til styring og medbringer et ekstra i reserve. De tre gyroskophjul sidder vinkelret på hinanden og benyttes til at dreje rumsonden. Når de roteres, vil rumsonden dreje i modsat retning. Det ekstra gyroskop er anbragt i en vinkel i forhold til de tre andre, så det kan benyttes som erstatning for alle tre.

Nasa har nu fra Jorden været i gang med at afprøve det ekstra gyroskophjul. Gyroskopet har ikke været brugt i 11 år, men onsdag i sidste uge bestod det alle Nasas afprøvninger, hvor det bl.a. blev spundet op til 5.000 rotationer pr. minut i både forlæns og baglæns retning.

Nasas projektleder på Mars Odyssey, Gaylon McSmith fra Jet Propulsion-laboratoriet, oplyser til space.com, at det var netop til dette formål, at man valgte at medbringe det ekstra gyroskop.

Besværligt på Mars

Marsbilen Opportunity har været i gang med at undersøge noget lyst sand på overfladen i den nordlige ende af området kaldet Cape York ved det store Endeavour-krater.

Med Mars Odyssey i safe mode, blev undersøgelserne vanskeliggjort, da der ikke længere var UHF-kommunikation med Jorden via Mars Odyssey.

Via en række kommandoer sendt direkte til Opportunity sikrede Nasas teknikere sig, at Opportunity stadig var o.k. Efterfølgende er kommunikationen med Mars-bilen blevet flyttet til det direkte, men meget langsommere, system over X-båndet.

Mars Odyssey blev opsendt i april 2001 og har undersøgt den røde planet siden oktober måned samme år. De videnskabelige observationer fra Mars Odyssey har været i gang siden februar 2002, og rumsonden er den længst fungerede rumsonde ved Mars nogensinde.

Data er bl.a. blevet benyttet til at skabe kort over forekomster af kemiske sammensætninger og mineraler, sand, vand og vandis i planetens overflade.

Dokumentation

Artikel fra Mars Daily

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nasa har nu fra Jorden været i gang med at afprøve det ekstra gyroksophjul. Gyroskopet har ikke været brugt i 11 år, men onsdag i sidste uge bestod det alle Nasas afprøvninger, hvor det bl.a. blev spundet op til 5.000 rotationer pr. minut i både forlæns og baglæns retning.

Nasas projektleder på Mars Odyssey, Gaylon McSmith fra Jet Propulsion-laboratoriet, oplyser til space.com, at det var netop til dette formål, at man valgte at medbringe det ekstra gyroskop.

Mars Odyssey bliver bare ved med at imponerer år efter år efter år – jeg har købt elektronik til hjemmet der har holdt i korter tid end Mars Odyssey har holdt. Hver gang man tror nu kan den ikke mere så liver den op igen og forsætter arbejdet og nu er den klar til at modtage Curiosity - det er sgu flot arbejde og mens den venter så kan den jo snakke lidt med Opportunity som efterhånden også har været i gang langt længere end man kunne forvente

  • 0
  • 0

Kan jo så håbe på at de to sidste gyro hjul ikke står af om lidt, de har jo kørt lige så længe, som det der stod af.

  • 0
  • 0

jeg har købt elektronik til hjemmet der har holdt i korter tid end Mars Odyssey har holdt.

Det er lige præcis derfor, at NASA har fyret mange af deres ingeniører. Marketingafdelingen var utilfreds med, at produkterne holdt så længe at man ikke kunne overbevise kongressen om at købe nyt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten