Gurkemeje gør karry til kræftmedicin

Karryen har sin gule farve fra stoffet curcumin, som har sit navn fra Curcuma longa – også kaldet gurkemeje. Stoffet er kendt for at modvirke vækst i kræftceller og minimere forbrændingsskaderne på huden hos patienter, der modtager strålebehandling imod kræft. Man anbefaler ligefrem patienterne at spise meget karry i maden i dagene, før strålebehandlingen påbegyndes. Curcuminen findes også i pilleform.

Karry og curcumin synes fri for bivirkninger, så det er et ideelt, naturligt kræftmiddel, hvis det fungerer, og det tyder meget på, at det gør. Det skriver netmediet The Alchemist.

Curcumin fungerer ved at binde sig til enzymet aminopeptidase N, eller APN. Dette enzym benytter kræftceller til at nedbryde proteiner i cellevæggene i vævet, som de breder sig i.
Dels kan de selv vokse ud i vævet og danne metastaser, dels kan der vokse blodkar hen til kræftvævet. Kræftceller formår nemlig at få det omgivende vævs blodkar til at danne nye kar (angionese), som forsyner kræftvævet med blod og dermed med energi og molekylære byggesten til cellevækst.

Test i USA

Det var Ho Jeong Kwon på Sejong Universitet i Seoul i Sydkorea, der opdagede at curcumin blokerer APN-enzymet. Han testede hele 3.000 forskellige naturstoffer, og et af dem var altså gurkemejestoffet. Curcumin er en phenolisk antioxidant. OH-grupperne i molekylets "ender" neutraliserer reaktive radikaler og modvirker herved kræft og åreforkalkning. Kwon mener, der er de to keto-grupper (C=O) i molekylets midte, der binder sig til enzymet APN, så det ikke kan fungere som kemisk værktøj, der lukker nabocellerne op, hvor kræftcellerne eller deres blodforsyning vil trænge frem.

Curcumin testes nu for dets evne til at hæmme angionesen. Det sker på National Cancer Institute i USA. Forskerne håber, at curcumin kan hæmme kræft i bryst, mave, tyktarm og måske leukæmi. Forskere på University of California San Diego, USDA, fandt således, at curcumin hæmmer enzymet COX-2, som findes i tyktarmskræftceller. Nogle mener i øvrigt, at Indiens lave forekomst af Alzheimers skyldes befolkningen høje indtag af gurkemeje.