Gurkemeje beskytter leveren imod alkoholskader

Karry er et blandingskrydderi af varierende sammensætning. Gurkemeje, muskat, peber, kryddernelliker, kardemomme og kanel er almindelige ingredienser, men også allehånde, paprika og cayennepeber kan indgå.

Det er gurkemejens gule farvestof, curcumin, som giver den karakteristiske farve. Gurkemejen bidrager hverken med duft eller smag i nogen væsentlig grad.

Curcumin er en antioxidant. Dens to phenoliske OH-grupper reagerer villigt med frie radikaler, og netop radikaler er mistænkt for at være afgørende faktorer i ældning, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Måske også ved andre sygdomme. Et koreansk universitet har i hvert fald patent på curcumin som middel til forebyggelse og helbredelse af Alzheimer (patent WO2002/074295).

Et finsk-amerikansk forskerhold gav fire grupper af rotter føde via sonder ned i mavesækken. En gruppe fik fiskeolie + ethanol, FE. En anden fik fiskeolie + druesukker, FD. En tredie fik FE + curcumin, FEC, og den sidste fik FD + curcumin, FDC. Efter fire uger undersøgte man leveren hos rotterne. Sukkergrupperne, FD, var kontrolgruppen. Rotterne var underkastet behandlingen med sonden og så videre, men fik ingen ethanol.

FE-gruppen udviklede fedtlever med dødt væv og betændelser. FEC-gruppen, som havde fået curcumin sammen med alkoholen, forblev derimod raske.

Ikke bare drikke løs

Kalle Jokaleinen fra universitetshospitalet i Helsinki vil gerne understrege, at man ikke kan slutte af hans forsøg, at man kan drikke løs, blot man spiser karry-retter til. Effekten er jo kun vist hos rotter, og de fik store doser curcumin.

Curcuminen virkede ved at hindre produktionen af faktor-kappa-B. Dette stof får levercellerne til at dø, når de angribes af f.eks. bakterie-toxiner, og det bliver de netop ved indtag af store mængder alkohol.

»Hvis man drikker for meget, får man "leaky gut syndrom"«, siger Jokelainen til New Scientist.

Med lækager i tarmen kan virus, bakterietoxiner, trænge ud i blodet og dermed transporteres til leveren. Gurkemejestoffet hindrer, at den overreagerer ved de fremmede stoffers indtrængen og holdes skadefri.

Forsøgene beskrives i artiklen »Curcumin prevents alcohol-induced liver disease in rats by inhibiting the expression of NF-kappa-B-dependent genes« i tidsskriftet American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology, Vol.284, p.321-7, 2003.