Guinea er erklæret ebola-frit for første gang

Der er ekstra grund til at feste i Guinea i disse dage.

Landet, hvor den alvorlige ebola-epidemi startede i marts 2014, kan nemlig med udgangen af i år også glæde sig over, at WHO har erklæret landet for ebola-frit.

Sygdommen har på de knap to år krævet 2.536 menneskers liv i landet.

Læs også: Guinea hæver karantæne for 68 personer med kontakt til landets sidste ebola-patient

»Dette er en meget stor sejr for nationen og for folket i Guinea,« siger Fode Tass Sylla, en talsmand for landets ebola-taskforce ifølge New York Times.

Dermed følger landet efter Sierra Leone, der blev erklæret frit i november måned. Kun i Liberia er der stadig mistanke om ebola, efter at nye tilfælde er opdaget, siden landet ellers blev erklæret frit i september.

Guinea er blevet erklæret frit efter at have overstået to gange 21 dage, som er inkubationstiden for Ebola, siden den sidste smittede person i landet, en 3 uger gammel pige, blev testet negativ for virussen to gange.

Stadig fare for udbrud

Selvom landet nu er erklæret frit, er det ikke ensbetydende med, at muligheden for endnu et udbrud er udelukket. Landet går nu ind i en tre måneder lang periode med forhøjet overvågning, hvor man håber på, at det ikke går som i nabolandet Liberia, som to gange har oplevet tilbagefald efter er været blevet erklæret frit.

»Vi fortsætter med at overvåge situationen. Tillykke til alle, der har været med til at bekæmpe Ebola,« sagde Guineas sundhedsminister, Rémy Lamah, til New York Times.

Sygdommen har i alt kostet 11.315 mennesker livet ifølge WHO. Kun 15 af dødsfaldene er sket udenfor Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Epidemien har vist sig sværere at bekæmpe i Guinea end i de to andre lande, hvor dødstallene er langt højere, og det var mere tydeligt, at der skulle gøres en kollektiv indsats.

Læs også: Guniea og Sierra Leone oplever laveste antal nye ebola-tilfælde siden 2013

I Guinea gik der lang tid, før sygdommen blev taget seriøst af alle dele af befolkningen.

»På en måde arbejdede den manglende eksplosivitet i spredningen imod dem,« som Dr. Thomas R. Frieden udtrykker det overfor New York Times.

Regeringen i Guinea har planlagt en stor fejring i hovedstaden Conakry, men ifølge New York Times har flere borgere udtrykt ønske om, at der i stedet fokuseres på at bede og sørge over de mistede.

Emner : Sygdomme