Guds styrende hånd fremmer civilisationer

Troen på en straffende gud, der ser alt, fremmer samfunds­strukturer på samme måde som love, politi og domstole, viser ny forskning.

‘En stor del af succesen for menneskelige civilisationer kan tilskrives guderne, uanset om de eksisterer eller ej.’

Sådan konkluderer Dominic D. P. Johnson fra University of Oxford i England i Nature på baggrund af et nyt studie gennemført af Benjamin Grant Purzycki fra University of British Columbia i Vancouver Canada i samarbejde med en international forskergruppe med deltagelse af Dimitris Xygalatas fra Aarhus Universitet.

I moderne samfund forlader vi os på love, domstole og politi for at sikre samarbejde mellem mennesker, der ikke kender hinanden, og på at folk, der forbryder sig mod regler, bliver fanget og straffet.

Men før disse systemer måtte civilisationer opretholdes på anden vis, og en hypotese lyder, at en af disse måder har været religion.

Interviews og spil

Purzinsky og co. satte sig for at undersøge denne hypotese gennem interviews og to nøje udtænkte spil blandt 591 personer i otte samfund med meget forskellige religiøse opfattelser, herunder bl.a. buddhisme, islam, kristendom og lokale ånder.

I første spil fik hver person 30 mønter, to skåle i hver sin farve og en sekssidet terning, hvor tre sider var farvet som den ene skål og tre sider som den anden. Forsøgspersonen skulle kaste terningen og derefter placere en mønt i skålen med den farve, terningen viste. Forsøgspersonen havde på forhånd valgt, hvilken skål der skulle gives til en lokal gruppe af samme religiøse opfattelse, og hvilken skål der skulle gives til en fjern gruppe af samme religiøse opfattelse.

Forsøget foregik uden opsyn, så forsøgspersonerne kunne snyde og eksempelvis placere flere mønter i skålen til lokalsamfundet, end terningkastene bestemte.

Uden snyd skulle antallet af mønter følge en binomialfordeling, så der i gennemsnit var 15 mønter i hver skål – men sådan gik det ikke.

Blandt forsøgspersoner, der troede på en alvidende og altseende gud, der ville straffe umoralske handlinger, var der 14,58 mønter i skålen til den fjerne gruppe, mod kun 12,97 blandt dem, der ikke vidste, om deres gud ville straffe.

Næste spil var identisk med det første, bortset fra at forsøgspersonen selv kunne beholde indholdet af den ene skål. Indholdet af den anden skulle stadig gå til en fjern gruppe.

Nu var der 14,53 mønter i skålen til den fjerne gruppe hos forsøgspersoner med en straffende gud, men kun 12,50, hvis forsøgspersonerne ikke vidste, om deres gud straffede.

Otte forsøgspersoner placerede endog alle 30 mønter i lokal-skålen, og ti placerede alle 30 mønter i selv-skålen. Sandsynligheden for, at alle mønter havner i samme skål efter 30 terningkast er 9 x 10-10.

Frygt for straf betyder noget

Forsøgspersonerne var også blevet udspurgt om, hvor straffende en moralistisk gud var, og der var en klar sammenhæng mellem, hvor straffende, de anså deres gud for at være, og hvor mange mønter der endte i skålen til den fjerne gruppe.

Det understøtter hypotesen om, at tro på straffende og alvidende guder fremmer adfærd, der er grundlaget for menneskelige civilisationer, skriver forskerne i Nature.

De gør dog for en god ordens skyld opmærksom på, at der ‘kun’ er tale om korrelationer, og at de ikke har påvist en årsagssammenhæng.

Dominic Johnson skriver dog i sin kommentar, at det nye studie ‘giver det mest direkte bevis for, at tro på en overnaturlig straf har haft betydning for at fremme samarbejde i menneskelige civilisationer.’

Han fremhæver, at religion er en af de mest effektive mekanismer til at binde folk sammen og give dem et fælles mål, men tilføjer, at der stadig udestår et problem med at forklare, hvordan samarbejde og tillid opstår mellem grupper med forskellig religion.

Kommentarer (82)

Forsøget viser vel kun at man er mere ærlig, hvis man tror på at man bliver overvåget og straffet hvis man snydder??? Er det en "fremmende adfærd for civilisationen"?

Hvis de sætter et kamera op og fortæller forsøgspersonerne at de vil blive straffet hvis de snyder, så vil der også være færre der vælger at snyde... Især når det bare er et spil der snydes i...

 • 14
 • 0

Det kunne jo også bare være at forsøgepersonerne betragtede den kære forsker som en autoritær person på linie med den lokale høvding/læge/politimand/præst.

Samt at forsøget bare også bare beviste at social retfærdighed varierer med "autoritetsstyrken" af personen som stillede opgaven.

 • 7
 • 0

......som findes til brug hvert 4. år, bruges ikke til det den skal. Den skal udpege ledere som kan lede landet og ikke til at forfremme personer der er avanceret i en partiforening til et niveau, der ikke engang kan beskrives ved hjælp af Petersystemer og som har glemt at når de bliver ministre er de landets tjenere og ikke partiets.

Guderne ved at jeg ikke er partimedlem og ikke er venstreorienteret.......men når jeg betragter vor nuværende statsministers kurs så er der kun at udbryde Dronningens nytårs hilsen "Gud bevare Danmark".

Danmark er et sekulært kristent land, med mange arbejdsløse der ikke producerer varer, der ved salg, kan medvirke til landets velfærd, men i stedet skal aflønnes af staten, hvilket jo som bekendt ikke fylder statskassen.

Her påstår statsministeren....gud døde mig.....at vi skal fremme integrationen,af alle de, der uinviterede dukker op her i landet, fra dag et.

Det første punkt der springer i øjnene, der modsiger dette ønske, er manglen på boliger....Det rager ikke "Herren" der skulle lede landet!

Det må være en kommunal opgave, mener han.

Det næste er manglen på arbejdspladser. Den slags arbejdspladser der kan betjenes af alle, er eksporteret, outsourcet hedder det vist, til områder hvor arbejdskraften og skatten er billigere.

Det næste der springer i øjnene er postulatet om, at vi skal have flere højtuddannede.......uddannelse er noget man uden besvær kan tage med sig, derhen hvor indtægt og skatte forholdet er mere fordelagtigt....Monaco for eksempel. Jævnfør Wosniacki!

Vi er for tiden udsat for en stor indvandring af personer. Nogen er flygtet fra krigs områder andre for at få et arbejde. De fleste er tilhængere af en lovreligion som ikke er sekulær og som påbyder troende en adfærd, der ligger lidt langt etisk fra det vi ønsker at vort samfund skal fungere. Men alle skal forsørges af statskassen da arbejdspladserne ikke findes i de mængder der er ønsket.

Her er det en statsminister skal vise hvad han er lavet af og vise vej.

Gør han det ?

 • 14
 • 3

"Participants reported adherence to a wide array of world religious traditions including Christianity, Hinduism and Buddhism, as well as notably diverse local traditions, including animism and ancestor worship."

Husk på at der er forskel på religion, og man har åbenbart glemt "fredens" religion i undersøgelsen.
Et på mange måder pragmatisk fravalg. For det første får man det resultat man ønsker, og for det andet får man ikke en Fatwa.

 • 7
 • 1

En meget lille forsøgsgruppe, som forskerne hentede for ringe viden fra. Forsøgspersonerne bliver som indledning udspurgt om troen på straffende guder. Uddybende spørgsmål kunne have vist en klar sammenhæng med autoritetstro, og dermed lysten til at gøre hvad de så troede, at forskerens forventede. Meget ukonkrete resultater burde få forskerne til ikke at konkludere så bastant.

Om sammenblanding af religion og styreform, viser fx de republikanske præsidentkandidater i USA hvor udbredt den slags er. I Danmark bestod straffeloven frem til 1866 af De Ti Bud, og det er indlysende at hele vores kultur fortsat er tungt præget af Kristendom. Forskellen ligger mest i, at det herhjemme for en tid ikke længere var god tone at drive politik direkte med Biblen i hånd.

 • 1
 • 3

Nogen af de lande der tror på CO2 lever i folkevandringstiden.
Man skal være lidt ufølsom for ikke at se CO2 og miljø som religion

- jf.:

In Kyoto, nations who developed their economies and became wealthy using CO2 were to pay for their sins by giving money to nations who suffered. It was a penance. Catholics paid penance for their sins which included a delay in their entrance to heaven. In the medieval Catholic church, you could buy Indulgences to bypass the punishment. Carbon Credits became the modern equivalent, and Al Gore was the equivalent of The Pardoner selling Indulgences as celebrated in Chaucer’s Canterbury Tales. With Indulgences and Carbon Credits there was no reduction in the sins. In fact, they encouraged more sins because you simply bought a pass – a get-out-of jail-free card...

Kilde:

http://wattsupwiththat.com/2016/02/21/are-...

PS Der ser ud til at være (opstået) problemer vedr. korrekt visning af klikbare links!?

 • 1
 • 6

Nogen af de lande der tror på CO2 lever i folkevandringstiden.
Man skal være lidt ufølsom for ikke at se CO2 og miljø som religion.
Alle synder og mødes til fælles højtidelighed senest hvert 4 år med en blyant.


I Danmark mødes vi med blyanten i hånden en gang i mellem ja, men ikke i de lande som lever i Middelalderen.
Der er det enten en stenrig familie eller en skingrende sindssyg (eller en kombination: en skingrende sindssyg stenrig familie) som styrer landet (imod afgrunden).

 • 2
 • 0

Hvis menneskers afholden sig fra at begå umoralske handlinger er affødt af frygt for at blive opdaget snarere end det er et spontant udslag af praktiseret god moral, så er det fandme uhyggeligt, og kan på ingen måde være fremmende for civiliseringen af Jordens befolkning.

 • 9
 • 1

Vi er for tiden udsat for en stor indvandring af personer. Nogen er flygtet fra krigs områder andre for at få et arbejde.

Og det bør vi nok være glade for. Se på befolkningsudviklingen. Når jeg bliver gammel nok til at have brug for hjælp til rengøringen (både huset og den personlige) er der ganske enkelt ikke nok mennesker til at udføre arbejdet, hvis vi samtidig skal have nogen til at betjene butikkerne, kraftværkerne og ordne hullerne i vejene.

Valget står ikke så meget om, hvorvidt arbejdskraften skal importeres - for det skal den. Valget gælder hvorvidt vi vil give folk tid til at lære dansk og om danske vaner, eller vi hellere vil have at de som dukker op og skal tørre os i bagen kun snakker arabisk eller kinesisk og ikke forstår kulturen.

Rettidig omhu og alt det der.

De fleste er tilhængere af en lovreligion som ikke er sekulær og som påbyder troende en adfærd, der ligger lidt langt etisk fra det vi ønsker at vort samfund skal fungere.


Har du en kilde eller statistik for denne påstand? Dem jeg har mødt (indrømmet, ikke mange) er ude efter tag over hovedet og muligheden for at tjene nok til at mætte mundene på deres børn. Religionen kan ligge på et meget lille sted.

 • 3
 • 3

....fordi at lande med en meget stor sammenblanding af religion og styreform hører til blandt de mest succesfulde nu til dags...
Mange af dem virker stadig som om de lever i Middelalderen......


Tænker du på USA???
Det er ikke så meget sammenblandingen, men måden!

Historisk har religion spillet en stor rolle i samfundet, fordi der var nogle strukturer, som ud over teologi også kunne formidle viden. Hvor man naturligvis ikke må glemme at viden er magt.

I de kristne samfund har vi så været så heldige, at kristendommen grundlæggende afviser magt af denne verden, så en transition til et moderne samfund har været mere eller mindre uundgåeligt.

Som Danmark ????? der er ikke mange lande i verdenen der stadigvæk har en officiel "folkekirke"


Vi har også en "officiel" dronning :-)

 • 2
 • 1

Her er det en statsminister skal vise hvad han er lavet af og vise vej.

Gør han det ?

Det kan da vist kun være fordi han er religiøs. Stærkt troende på en slags sekulær religion at hvis man gør det gode, vil en eller anden universel myndighed sørge for at det går en godt. Skaffer boliger, forhindrer ubehagelige meningsforskelsstridigheder m.m.

Artiklen viser effekten af at have en tro på en Prima Causa. Men eftersom troen på en yderste Første Bevæger (Primus Movens, Primus Motor) i dag er afskaffet (det var det, Copernicus -> Newton drejede sig om, indførelsen af en kosmologisk model uden en Primus Movens), er troen på en Prima Causa som begrundelse for love svækket, hvis ikke forsvundet.

Jfr. Prima Causa.

Den demokratisk/republikanske model indsætter Folket i stedet som yderste retskilde. En effekt af det er at hvis folket afløses af flere indbyrdes fundamentalt uenige folkeslag, må man genindsætte en ny Prima Causa i den gamle stil.

Vi lever i spændende tider.

 • 0
 • 0

In Kyoto, nations who developed their economies and became wealthy using CO2 were to pay for their sins by giving money to nations who suffered. It was a penance. Catholics paid penance for their sins which included a delay in their entrance to heaven. In the medieval Catholic church, you could buy Indulgences to bypass the punishment. Carbon Credits became the modern equivalent, and Al Gore was the equivalent of The Pardoner selling Indulgences as celebrated in Chaucer’s Canterbury Tales. With Indulgences and Carbon Credits there was no reduction in the sins. In fact, they encouraged more sins because you simply bought a pass – a get-out-of jail-free card...

Max Weber mente de protestantiske landes succes (i hans tid) skyldtes en særlig protestantisk arbejdsmoral. Eftersom der ikke findes beretninger om ændringer i arbejdsmoralen fra reformationstiden er det nok mere sandsynligt at de protestantiske landes afskaffelse af de katolske afladsbreve ("indulgencies") og deres konfiskation af kirkens ejendomme betød pludselig kapitalakkumulation i de protestantiske lande, som blev grundlaget for kolonialismen. Den brutalitet hvormed religionskrigene blev ført kunne tydes i samme retning.

 • 2
 • 1

 • 0
 • 0

ud fra disse 8 lokationer??

eight diverse communities from around the world: (1) inland Tanna, Vanuatu; (2) coastal Tanna, Vanuatu; (3) Yasawa, Fiji; (4) Lovu, Fiji; (5) Pesqueiro, Brazil; (6) Pointe aux Piments, Mauritius; (7) the Tyva Republic (Siberia), Russia; and (8) Hadzaland, Tanzania.

2XVanuata, 2XFiji, ingen vestlige lande, formentlig ingen moderne økonomier iblandt!

"Det understøtter hypotesen om, at tro på straffende og alvidende guder fremmer adfærd, der er grundlaget for menneskelige civilisationer, skriver forskerne i Nature."

Danmark, der vist ikke er kendt for den største gudsfrygt, rangerer nr 1 i verden på tillid til andre, på ikke at være korrupte, skal vi sammenligne med sydlige EU-lande er billedet stik modsat!

Den slags "studier" minder mig altid om en amerikansk undersøgelse blandt universitetsstuderende, der viste at drengene overdrev mens pigerne underdrev deres seksuelle erfaringer. Det blev også lanceret som en universel sandhed.

Kaj Birket-Smith fortæller i "Kulturens veje", hvordan Tuareg-kvinder for ca. 100 år siden tjente til deres brudeudstyr som prostituerede i byerne, og helst skulle komme tilbage til stammen med et barn, så var hun fertil og giftefærdig:-D

 • 4
 • 0

Ja, men kirkerne kan jo ikke bare lyve om hvad der står i bibelen!


Ikke desto mindre gen-oversættes den danske udgave af bibelen med jævne mellemrum for at tilpasses markedet.

Denne tilpasning går naturligvis dels på sproget (det talte), men så sandelig også på indholdet, som via sproglige finurligheder kan tilpasses de gældende kulturelle normer, og således nyde tilslutning fra også nutids-orienterede mennesker.

Her lidt fra det gode gamle testamente, oversat til nu-dansk:

 1. mosebog kap. 13 vers 11:
  Du skal stene ham til døde, for han har forsøgt at lede dig bort fra Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset.

På nu-dansk:

Træk ham i løn for en udokumenteret sygedag. (subsidiært smid ham ud af vores fagforening)

 1. Korinther kap. 14 vers 34:
  Skulle eders Kvinder tie i Forsamlingerne; thi det tilstedes dem ikke at tale, men lad dem underordne sig, ligesom ogsaa Loven siger.

På nu-dansk:

Lad dem nu bare knævre, så længe de kan kan gøre det dæmpet.

Og ja, du har ret det var humoristisk ment, men ikke kun...

 • 0
 • 0

"Nej da religioner ligner lommeuld, de opstår af ingenting...hele tiden
En af de sidste er FSM (Flying Spaghetti Monster)"

FSM hævder godt nok selv, den er en religion, og den er da også godkendt som sådan.
Reelt er den måske snarere en kommentar til religion og religiøsitet.

Det kunne i hvert fald forklare, at det ikke bare er på www.venganza.org man kan læse om denne religion, men også på
www.uncyclopedia.wikia.com

 • 0
 • 0

Den implicerede religion er så meget bekvemt ikke med i den undersøgelse som artiklen handler om.

Næææ....man kunne jo tænke sig at den måske er udeladt pga. berøringsangst men det vil jo være en grim tanke......


Det var grimt tænkt. Så ville resultatet af deres undersøgelse jo være dikteret af forfatternes frygt for denne religions straffende gud (eller sammes dennesidige straffende tilhængere). Det er det første trin på vejen til at den bliver statsreligion. Vi kan se frem til en meget civiliseret fremtid.

 • 2
 • 1

 • 1
 • 1

Så ondt kunne ingen kirke finde på at fortolke bibelen :-)


Det kunne jo være kristelig fagforening.

Hvilket jo gør religion endnu mere absurd - når man kæder arbejdsmarkedsmæssige vilkår sammen med religion...

Hvad bliver det næste? Kristelig Cyklistforbund?

Jeg finder religion meget fascinerende, ikke fordi jeg er ramt af det, men det fascinerende ved at observere religion er det evindelige - og for mig stadig ubesvarede - spørgsmål: Hvorfor i alverden tror mange mennesker på guder? Oven i købet enkelte intelligente mennesker tror på det mumbo jumbo...

Er det måske i virkeligheden fællesskabet snarere end den ægte tro, der driver denne business?

 • 3
 • 0

Jeg finder religion meget fascinerende, ikke fordi jeg er ramt af det, men det fascinerende ved at observere religion er det evindelige - og for mig stadig ubesvarede - spørgsmål: Hvorfor i alverden tror mange mennesker på guder? Oven i købet enkelte intelligente mennesker tror på det mumbo jumbo...

Er det måske i virkeligheden fællesskabet snarere end den ægte tro, der driver denne business?


Religiøse mennesker er formodentlig u-autistiske. Det har vist sig at ikke-autister koncentrerer sig om ansigter og ansigtsudtryk på billeder, mens autister ser på samtlige detaljer. Derfor vil ikke-autister få deres fornuftige meninger fra andre mennesker, ud fra forskellige bifaldende eller afvisende signaler disse afsender, mens autister vil danne sig deres egne meninger.

Derudfra kan man også forstå hvorfor religiøse ikke-autister bliver så rasende på autistiske ateister. De har gentagne gange resultatløst sendt bifaldende eller afvisende signaler til autisten, men han/hun/den gentager blot sin forkerte faktabaserede mening. Det er da frustrerende!

 • 1
 • 2

Hvad bliver det næste? Kristelig Cyklistforbund?


Badminton!

Hvad tror du CDU står for i Tyskland.

Er det måske i virkeligheden fællesskabet snarere end den ægte tro, der driver denne business?

Tror din fejl her hedder "ægte tro".
Hvis du tror at Jesus var sort og jeg tror han var brun, taler vi så om ægte tro som burde står i vejen for et fællesskab.
(Ja jeg ved godt at i visse kulturer kan de finde på at slå hinanden ihjel af den grund.)

 • 0
 • 0

Hvorfor i alverden tror mange mennesker på guder? Oven i købet enkelte intelligente mennesker tror på det mumbo jumbo...


Af samme årsag som folk tror på konstruktioner som nationalstaten, visse racers overlegenhed osv: Det giver et fællesskab og forklarer på forskellig vis hvor vi kommer fra og hvorfor vi hører sammen med lige vores specielle egenskaber. Det skaber sammenhængskraft og grobund for at løfte sammen og fordele byrden.

 • 2
 • 0

 • 1
 • 1

De fleste er tilhængere af en lovreligion som ikke er sekulær og som påbyder troende en adfærd, der ligger lidt langt etisk fra det vi ønsker at vort samfund skal fungere.


Har du en kilde eller statistik for denne påstand?

Koranen og (specielt) Sunna.

Læs f.eks. den moralske fortælling om drabet på oldingen Abu Afak og Umayr Ibn Adi's helt nederdrægtige drab på ʻAṣmāʼ bint Marwān, som blev dolket, mens hun lå og sov, omgivet af sine børn, for blot at nævne to. Deres "forbrydelse"? de havde begge gjort nar af Islam og Muhammed.

Spørg dem du kender ("har mødt"), om de mener at teksterne (aya'erne) i Sunna er noget man skal respektere og følge.
[næsten 40% af] Danske muslimer vil have koranen ind i dansk lov. Kun et snævert flertal af de danske muslimer mener, at dansk lov skal bygges på grundloven.
http://www.bt.dk/danmark/danske-muslimer-v...

 • 1
 • 1

Koranen og (specielt) Sunna.

Læs f.eks. den moralske fortælling om drabet på oldingen Abu Afak og Umayr Ibn Adi's helt nederdrægtige drab på ʻAṣmāʼ bint Marwān, som blev dolket, mens hun lå og sov, omgivet af sine børn, for blot at nævne to. Deres "forbrydelse"? de havde begge gjort nar af Islam og Muhammed.

Jeg er træt af den kritik af Koranen der går på at den er grusom, Både det nye og det gamle testamente indeholder lige så brutale overgreb.
Jeg citerer Paulus:
"Ananias og Safira
5 En mand ved navn Ananias og hans kone, Safira, solgte et jordstykke, de havde. 2 Derefter beholdt de selv en del af pengene, og Ananias bragte resten til apostlene under foregivende af, at det var hele salgssummen. 3 Men Peter sagde: »Ananias, hvorfor har du ladet Satan friste dig til at lyve over for Helligånden og selv beholde nogle af pengene? 4 Ingen tvang dig til at sælge din jord, og da den først var solgt, havde du stadig ret til at bruge pengene, som du ville. Hvordan kunne du finde på at gøre det her? Det er jo ikke os, du har løjet for, men Gud!« 5 Da Ananias hørte det, faldt han om og døde. Alle de tilstedeværende var dybt rystede. 6 Nogle unge mænd rejste sig og svøbte ham ind i et lagen. Så bar de ham udenfor og begravede ham.

7 Cirka tre timer senere kom Safira ind uden at vide, hvad der var sket. 8 Peter spurgte hende: »Er det beløb her den fulde pris, I solgte jorden for?« »Ja, det er det,« svarede hun.

9 »Hvorfor er du og din mand blevet enige om at udfordre Herrens Ånd?« sagde Peter. »Kan du høre skridt uden for døren? Det er dem, som har begravet din mand, der kommer tilbage. De vil også bære dig ud.« 10 Straks faldt hun om for fødderne af Peter og døde. Da de unge mænd kom ind, fandt de hende død. Så bar de hende ud for at begrave hende ved siden af hendes mand. 11 Hele menigheden og alle, som ellers hørte om det, blev dybt rystede."

 • 0
 • 1

Jeg er træt af den kritik af Koranen der går på at den er grusom, Både det nye og det gamle testamente indeholder lige så brutale overgreb.

og jeg er enormt træt af folk, som ikke har diskuteret koranen og specielt Sunna med rettroende muslimer og som derfor står uforstående overfor den vigtige forskel mellem en rettroende muslim og en rettroende kristen.

Nogle års ophold i Mellemøsten og Østtyrkiet har givet mig et klart indblik i, hvordan rettroende muslimer opfatter verden gennem religionens briller.

Tag selv et længere ophold i et eller flere muslimsk dominerede lande - masser af ingeniør- og IT-opgaver, og kom hjem med forståelse for, hvad islam er.

En rettroende muslim beundrer en jernaldermand, som levede efter datidens etiske og moralske regler i Arabien, både manden og hans handlinger er perfekte og uendelig højt hævet over enhver kritik.

Kun afvigende kristne som den Amerikanske Taleban og indelukkede kristne sekter kan måle sig med rettroende muslimer.

F.eks. stammer muslimernes ide om at stene en brud, som ikke er jomfru, fra det gamle testamente - Torah indgår udtrykkeligt i islam, det står i Koranen - læs den. Hvornår så vi sidst kristne stene en ikke-jomfru?

Osv., osv.

Jeg er dødtræt af de, som udtaler sig om islam uden at have et ordentligt kendskab til denne ideologi og religion.

 • 2
 • 1

Jeg er dødtræt af de, som udtaler sig om islam uden at have et ordentligt kendskab til denne ideologi og religion.


Mit formål var ikke at forsvare islam, kun at Toraen, Biblen, Koranen og mange andre religiøse skrifter beskriver brutale overgreb fra guderne og deres præster. Og ja alle tre religioner har deres fanatikere der mener det er deres sag at straffe dem der overtræder lpven eller bare er "vantro"..
Til Kjeld Flarup Christensen: Med hensyn til Ananias og Safira, hvordan tror du apostlenes sag havde stået i byretten? Jeg tror de var blevet dømt for mord.

 • 1
 • 1

 • 1
 • 2

Og de kristne fanatikere hedder???


Alle religioner har deres fanatikere og de kristne er ingen undtagelse.
Ingen af de store religioner støtter vold, men alligevel begås der megen vold af religiøse grupper. Egentlig drejer det sig som regel om magt, hvor så religionen inddrages som "våben" idet soldater, der er sikret et evigt liv er mindre bange for at dø end dem, der mener de kun har et liv. Når man har oplevet, at ens kammerater er dræbt eller såret af den anden religions soldater, så opstår der et naturligt had der styrker troen på den religion man kæmper for. Der har været mange krige mellem katolikker og protestanter, den første var vel 30 års krigen. Der har været kampen om Nord Irlands tilhørsforhold der også udartede sig til en krig mellem katolikker og protestanter.
Når man kæmper for en sag er religion et godt våben. (Kirkeministeriet kunne måske med fordel lægges ind under forsvarsministeriet.)
Men fanatisme er meget mere udbredt og kan komme fra meget andet end de store religioner. Dyrenes befrielsesfront, abort modstandere, Scientology, Antivivisektionister, Blekingegadebanden m. fl.
Kristen fanatisme er kendt fra Faderhuset, der nærmest forårsagede krig på Nørrebro, Evangelista der forbyder de døbte at have kontakt med ikke kristne venner og familie, Indre Mission har også fanatiske tendenser og så er der selvfølgelig Jehovas vidner der forbyder kontakt med "frafaldne".
Heldigvis har de fleste store religioner kræfter der modarbejder outreret og voldelig fanatisme. Det lykkedes bare ikke helt og her må det nok indrømmes at for øjeblikket er Islam den religion der har mindst succes med at modvirke vold. Det skyldes for en stor del de overgreb Israel gør overfor palæstinenserne, godt hjulpet af jødelobbyen i USA.

 • 1
 • 0

Stort set enig med dig, Henning, så vidt som at jo nærmere man føler sig sin gud, jo mere kan man slå ihjel uden at ens fingre føles blodige.

Den gamle Niddings Dåd burde indskrives i alle verdens grundlove.

Derudover:
IS er vel politisk og religiøst fuldstændig enig med saudiarabien, Så hvorfor ikke lade saudi få syrien - mere olie til en endnu billigere pris.

Både Iran og Israel ville jo sætte sig imod, men hvad med, at FN sagde 'fuck you'

 • 0
 • 0

Der har været mange krige mellem katolikker og protestanter, den første var vel 30 års krigen. Der har været kampen om Nord Irlands tilhørsforhold der også udartede sig til en krig mellem katolikker og protestanter.
Når man kæmper for en sag er religion et godt våben. (Kirkeministeriet kunne måske med fordel lægges ind under forsvarsministeriet.)


Det er jo egentligt ikke det vi tænker på som fanatisme, når alle løber samme vej.
Fanatikere går derimod til ekstremer i forhold til hvad der er den generele holdning. Religionerne tager jo overordnet afstand fra ekstremismen.

Al Queda, IS, Hitz buts tarir o.s.v. det er grupper som går til ekstremer. De er lette at sætte navne på.
Jeg har for at sige det mildt svært ved at finde sådanne kristne grupper som bruger vold.
Det har været et par stykker som har slået sig selv ihjel.
Generelt så har kristendomme ikke sådanne problemer.

 • 1
 • 0

 • 0
 • 2

IRA - katolsk, Anders Behring Breivik - kristen fundamentalist, Adolf Hitler - katolsk messedreng: "Gott mit Uns", Inkvisitionen - heksebrændinger, Pave Poul - forbud mod prævention => udbredelse af AIDS og overbefolkning, fortsæt selv.
Man bliver næsten selv fanatisk antireligiøs af at komme i tanker om alle disse ting.


Du er allerede fanatisk. Breivik og Hltler var ikke fanatisk religiøse, at du giver kristendommen skylden for det, er antireligiøst.
Paven er per definition ikke fanatiker i den sædvanlige form fordi han repræsentere hele katolicismen.
Nordirland konflikten er heller ikke fanatisme som sådan.

http://www.mx.dk/nyheder/global/story/2152...

ALLE andre organisationer ville blive dømt ulovlige og tvangslukket som organiseret kriminalitet for lignende forhold..


Altså hvis du mener at alle katolikker er pædofile, er du på kant med paragraf 266B

 • 1
 • 0

Toraen, Biblen, Koranen og mange andre religiøse skrifter beskriver brutale overgreb fra guderne og deres præster.

Den væsentligste forskel på Koranen og de to andre hellige skrifter er, at de kristne og jødiske helligbøger erkendes som tekster, der er frembragt af mennesker, hvor kun de ti bud angiveligt er guddommens diktat (til trods for, at de findes i flere varianter (et af budene lyder: "man må ikke koge et gedekid i dets moders mælk" ... øh, nå?!?)). Er der dele af bibelen, man ikke bryder sig om, trækker man åndeligt på skuldrene af dem, siger "skrøner" og ignorerer dem.

Koranen, derimod, er dikteret af guddommen selv og forkyndt af en ærkeengel, og den er derfor "perfekt og fuldkommen", dens anvisninger kan ikke fraviges uden at guddommen krænkes groft, hvilket i nogle muslimsk dominerede lande medfører dødsstraf for den krænkende.

Den næstvigtigste forskel mellem islam og de to andre abrahamiske religioner er, at Allah selv griber direkte ind i menneskers liv, noget man kan genfinde i den Amerikanske kristne Taliban og hos andre kristne fanatikere. Denne tankegang var, som bekendt, almindelig i kristendommen før oplysningstiden, men forlængst droppet af de "afslappede kristne", som f.eks. de fleste danske.

 • 0
 • 1

Du er allerede fanatisk. Breivik og Hltler var ikke fanatisk religiøse, at du giver kristendommen skylden for det, er antireligiøst.


Ja det er nok rigtigt at jeg er fanatisk, men så er begrebet vidst så bredt at der ikke er mange der går fri. Jeg skulle nok hellere selv have brugt ordet antireligiøs.
Breivik kaldte sig selv kristen fundamentalist.
Hitler startede som religiøs, men efterhånden som han anså sig selv som en gud, så fortog det sig.
IRA,s ledere var vel overhovedet slet ikke religiøse, de brugte bare religionen som et våben i deres kamp for et samlet Irland. De fremavlede fanatikere, de er jo så gode til at slås.
Jeg giver for øvrigt ikke kristendommen skylden, jeg hævder bare at der også inden for kristendommen er fremtrædende ledere, der begår kritisable eller strafbare handlinger, der kan tilskrives om ikke fanatiske så inhumane opfattelser.
Når væbnede konflikter opstår så melder mange religiøse ledere, inden for alle religioner, sig under fanerne hos dem, der lokalt har magten. Nogle skal det retfærdigvis siges går imod, især hvis der er tegn på at den anden part vinder.
Nu har jeg vist fornærmet mange nok for denne gang:)

 • 0
 • 0

IRA - katolsk

Det burde være alment bekendt, at konflikten i Nordirland i det væsentlige handlede og handler om sociale forskelle og - i mindre grad - om forestillingen om forskellig etnicitet, idet en større andel af befolkningen hovedsagelig nedstammer fra indvandrere fra Skotland og England i perioden 1550 til 1670.

Katolik eller protestant bruges hovedsagelig som emblemer.

 • 1
 • 1

Korstogene var en reaktion på Halvmånetogene.

I år 632 var alle lande omkring Middelhavet kristne.

Vore dages lande: Syrien, Armenien, Jordan, Israel, Egypten, Etiopien, Eritrea, Libyen, Algier, Tunesien, Marokko, Spanien, m.fl., var alle kristne da Muhammed døde.

Nutidens Irak og Iran var kristne lande med et indslag af Zoroastra-religion. Pakistan, Afghanistan, Indonesien m.fl var buddhistiske.

I vore dage er af disse kristne lande kun Israel, Etiopien and Spanien fri for muslimsk styre.

Armenien er nu en del af Tyrkiet. Dets hovedstad, Edessa, var en af de helligste byer i kristenheden, i dag kaldes den (Sanli) Urfa. Det nuværende kristne "Armenien" er et andet territorium, med det gamle navn, i Kaukasus.

Det første korstog var i hovedsagen affødt af de tidligere nævnte middelhavslandes (plus Siciliens og andre dele af Sydtaliens) skæbne.

Især erobringen af Palæstina, tabet af kristendommens helligste by, Jerusalem, at kristne var blevet udelukket fra Jesu grav og deres andre helligsteder i Palæstina, og en reaktion på 'al-Hakim bi-Amr Allah's ordre om at ødelægge alle kristne kirker i Nordafrika og Mellemøsten (og desuden de jødiske synagoger, men dette sidste havde de kristne næppe noget imod).

 • 0
 • 1

Jeg prøvede at google sagen og fandt ingen hits.

Halvmånetogene er et navn jeg har tillagt de islamiske "kors"tog, fordi ingen vestlige historikere tør røre ved denne forfærdelige "krænkelse af islam". Kun indiske historikere har gravet ordentligt ned i overfaldene på det Indiske Subkontinent.

Det er vist vore vestlige historikeres selvhad og føcked up ideer om europæernes skyld, sammen med deres manglende kundskaber i arabisk, der hindrer dem i at dykke ned i Halvmånetogene.

Det var vistnok min kære halvbror St.John, som fandt på navnet for 30-40 år siden.

Hvis du ikke fandt gurgle-hits, så prøv denne søgning, som giver 8 sider af blandet kvalitet.

https://www.google.com/search?hl=en&as_q=&...

 • 0
 • 1

Den er et udmærket eksempel på "fanatisme", om den er kristen kan jeg ikke afgøre.


Du skulle prøve at læse teksten i det link, du omhyggeligt har udvalgt ud af de 70-80 sider, gurglingen gav.

Hvor mange gange er halvmånetog nævnt?

En hel del af teksten er meget følelsesladet, men en hel del kan dokumenteres og bliver dokumenteret.

Hvilke dele mener du er fanatisk?

Hvad mener du om de dokumenterede påstande?

Fredens religion har fredelige fortalere:

Dansk imam underviser muslimer om stening og pisk
Ved hjælp af skjult kamera kan TV 2 dokumentere, hvordan en kendt, dansk imam underviser muslimske kvinder om islams voldelige regler for utroskab.
http://www.b.dk/nationalt/dansk-imam-under...

Bland jer ikke i vores religionsfrihed
Formanden for Grimhøjmoskéen afviser, at det er problematisk at undervise i piskeslag og stening.
http://www.b.dk/nationalt/grimhoejmoske-bl...

Jeg overvejer selv at starte en religion for den almægtige 'Zolzhar med Sjælespanden', den eneste sande guddom - det indebærer en årlig fejring af Nanjing-massakren, hvor mindst 200.000 civile blev myrdet og mindst 20.000 kvinder og piger blev voldtaget, dertil lidt kannibalisme og menneskeofringer generelt - Bland jer ikke i min religionsfrihed.

 • 0
 • 1

En hel del af teksten er meget følelsesladet, men en hel del kan dokumenteres og bliver dokumenteret.
Hvilke dele mener du er fanatisk?
Hvad mener du om de dokumenterede påstande?


Jeg mener at teksten er fanatisk antimuslimsk.
Ja, mange af påstandene er dokumenterede. Ja, Islam har mange fanatikere, f.eks. knaldhætterne i Grimhøj moskeen. Men langt de fleste muslimer er meget afslappede i deres religion, på præcis samme måde som hos danskere er deres religion en del af kulturen.
Det jeg mener er rabiat fanatisme er f.eks. bemærkningen om Özlem Cekic. Citat: "Fra politisk side arbejder islamisten fra Socialistisk Folkeparti, Özlem Cekic, indefra på at gøre sin del af arbejdet. Hun har igennem flere år fået gennemtrumfet sine ramadanmiddage i Folketinget og fortsætter ufortrødent, for ingen har indtil nu været i stand til at forhindre hendes korstog halvmånetog."
Med mit kendskab til Özlem Cekic er det helt ude i hampen at kalde hende islamist. Der er vel intet odiøst i at skabe en forståelse mellem religioner. Denne tråd har vist at der er et stort behov for en af-dæmonisering.

 • 2
 • 0

langt de fleste muslimer er meget afslappede i deres religion

Helt sikkert. Problemet er bare, at de afslappede flertal er uden indflydelse, ikke blot muslimer, men mange andre, f.eks.

 1. Det store flertal af kommunister i Sovjetunionen opførte sig ordentligt: ca. 50 millioner døde, det store flertal var uden betydning.

 2. Det store flertal af nazister i Tyskland opførte sig ordentligt: ca. 60 millioner døde, det store flertal var uden betydning.

 3. Det store flertal af kinesere i Maos Kina opførte sig ordentligt: ca. 100 millioner døde, det store flertal var uden betydning.

Sammenfatning: Det store flertal er uden betydning, det er de forholdsvis få fanatikere, der er farlige.

 • 1
 • 1