Grundvand i Antarktis kortlagt med helikopterbåret dansk system
Permafrost og grundvandssystemer under Antarktis er blevet kortlagt med et helikopterbåret dansk antennesystem.
Med systemet er foreløbig opmålt et område på 295 kvadratkilometer i en dybde på ca. 300 meter. Det åbner mulighed for, at forskere i fremtiden kan studere mikrobielle økosystemer i subglaciale miljøer.
På hjemmesiden for National Science Foundation forklarer Slawek Tulacyk fra University of California Santa Cruz, at geofysikere i årtier har forsøgt at skabe et billede af grundvandet i Antarktis, men er blevet forhindret i det af den tykke permafrost og glaciale islag.
»På få uger har SkyTEM afdækket mere om de dybtliggende hydrologiske systemer i McMurdo Dry Valleys, end hvad lange serier af heroiske prøveboringer og geofysiske kampagner har kunnet indsamle siden 1970'erne,« bemærker han.
Det var lektor Esben Auken fra Aarhus Universitet, der stod i spidsen for målingerne. Han forklarer:
»Vi har fået nogle rigtig flotte resultater. Vi har kortlagt overraskende meget varierende tykkelser af permafrost, og noget der kunne ligne et grundvandssystem under den. Der er nu planer om at skaffe midler til egentlige kortlægninger dernede. De 295 kvadratkilometer er jo kun en prik på kortet over Antarktis.«
Induceret magnetfelt
Systemet, der kaldes SkyTEM, er udviklet på Aarhus Universitet og markedsføres af et kommercielt firma af samme navn.
Det udnytter en teknik, der kaldes Transient Electromagnetic Method, hvor en stor sekskantet træramme flyves hen over jorden i 15-30 meters højde.
Rammen er omviklet med kabler og fungerer som en spole med fire vindinger. I spolen opbygges en strøm af høj styrke, der danner et primært magnetfelt.
Når strømmen slukkes, forsvinder det primære magnetfelt. Herefter opstår der elektriske hvirvelstrømme nede i jorden, som skaber et sekundært magnetfelt. Det opsamles i en induktionsspole, og gennem den måles, hvor hurtigt magnetfeltet dør ud.
Da ler og saltvandsholdige aflejringer virker strømledende, vil der være langvarig respons fra disse jordlag. Grundvandsmagasiner befinder sig i lag med sand eller grus, som alle har høj elektrisk modstand, og hvor magnetfeltet derfor dør hurtigt ud. Herved kan man identificere disse lag.
Ingeniøren har tidligere omtalt, hvordan SkyTEM har været brugt ved målinger i Danmark og på Galapagos-øerne.
Dokumentation
