Grundstødt færge har hul i yderskroget
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Grundstødt færge har hul i yderskroget

Færgen »Isabella« fra det finskejede rederi Viking Line gik i nat på grund ved Ålandsøerne i Østersøen. Ombord findes 662 passagerer og 156 besætningsmedlemmer, der iført redningsvest nu venter på besked om, om de vil blive evakueret fra færgen. Isabella har fået hul i skroget og en skadet propel, men skaderne ikke kritiske oplyser Kaj Jansson, teknisk chef i rederiet, til den svenske avis Expressen.

»Der er fejl på den ene propel, så hun har egen maskinkraft, men kan ikke manøvrere så godt,« siger Kaj Jansson til avisen.

Viking Lines vicedirektør Kent Nyström oplyser, at det kun er færgens ydre skrog, der har fået et hul.

»Færgen tager vand ind, men lækagen er ikke af alamerende natur,« siger han.

Panik ombord

Passagerne ombord har det efter de første meldinger godt, men flere svenske aviser beretter om, at der udbrød panik ombord, da færgen gik på grund. Flere passagerer kritiserer også den måde, som færgens personale håndterede krisesituationen på.

24-årige Björn Juhlin, der var på vej hjem til Sverige for at fejre jul, opholdt sig i bådens diskotek, da færgen gik på grund. Han fortæller til Expressen, at alle glas røg i gulvet ved grundstødningen.

»I starten var det dårligt organiseret. Der var meget lidt information. Der kom en alarm om, at vi skulle gå op på dæk 7, 8 og 9, og da jeg kom derhen, var passagerne selv i gang med at dele redningsveste ud,« siger han.

En anden passager kritiserer informationen for stort set kun at være på finsk.

Lennart Ljung lå og sov i sin kahyt, da Isabella gik på grund, men vågnede på grund af larm.

»Så hørte jeg alarmen. Syv korte og en lang. Derefter kom råbet: Forlad skibet. Først troede jeg ikke, at det var sandt. Jeg tænkte på Estonia og tænkte, at jeg måtte tage alt mit tøj på. Andre nåede ikke at gøre det. Jeg tænker især på en familie med fire små børn. Børnene havde bare fødder.«

Alle i bådene

Efter at passagerne havde iført sig redningsveste, blev de beordret ud i de redningsbådene, som fik prøvekørt motorerne for at være klar til brug. Udenfor var det snestorm med vindstyrke op til 30 meter i sekundet.

Men efter en halv times ophold i de kolde rednningsbåde, var situationen kommet så meget under kontrol, at det stod klart, at færgen ikke ville synke, og folk kunne forlade redningsbådene igen.

Alle passagerer opholder sig nu i bådens konferencesale, men dog iført redningsveste. Panikken ombord er nu stilnet af, og folk tager det roligt, men alligevel opholder de fleste sig nær ved udgangene, skriver de svenske aviser.

Rederiet oplyser, at flere fartøjer er på vej mod Isabella for at bugsere skibet i havn. Passagerne forventes først i land i løbet af aftenen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten