Grundfos sælger NoNOx-pumpen til tyskere

Udviklingsselskabet Grundfos NoNOx er solgt til den tyske producent af udstødningssystemer Emitec, der igen er ejet af Continental og GKN.

Salget markerer, at produktet, der begyndte som en flyvsk idé for næsten ti år siden, nu er blevet voksent.

Grundfos' koncernchef Carsten Bjerg er da også yderst tilfreds med, at pumpen, der fjerner NOx (kvælstofoxider) fra dieselmotorers udstødning, nu er fløjet fra reden.

»Vi er meget glade for, at en af vores nyskabende innovationer nu får endnu bedre levevilkår og udviklingsmuligheder hos Emitec. Det er bedre for teknologien og miljøet, at vores NoNOx-teknologi nu lever videre inden for den branche, hvor den hører til. Vi er stolte over på den måde at have skabt en bæredygtig løsning til autobranchen, der med den kan gøre endnu mere for miljøet,« siger han i en pressemeddelelse.

I løbet af de fire år, produktet har været på markedet, har det givet et underskud på 283 millioner kroner. Grundfos vil ikke ud med de mere præcise tal for salget, men koncernkommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted siger til Ingeniøren, at »vi er godt tilfredse med beløbet, og radikal innovation betaler sig bestemt. Nu mangler vi jo heller ikke penge jvf. vores halvårsresultat«.

Også koncechef Carsten Bjerg glæder sig over, at investeringer i radikal innovation betaler sig.

»Så vi fortsætter i samme spor og intensiverer vores arbejde med innovation. Der kommer flere nye innovative løsninger fra Grundfos,« bebuder Carsten Bjerg, der netop er ved at ansætte 100-150 flere udviklingsingeniører globalt.

Fem år undervejs

Grundfos' NoNOx-teknologi indgår i en samlet emissionsteknologi, hvilket vil sige, at installation både består af en SCR-katalysator og en ureapumpe.

Ureaen sprøjtes ind i udstødningsgassen ved hjælp af pumpen, der bruger trinmotor og avanceret elektronik til at dosere meget nøjagtige doser af urea til et bredt spektrum af NOx-niveauer i udstødningsgassen, hvor den omdannes til ammoniak.

En SCR-katalysator omdanner de skadelige gasser til uskadeligt vand og nitrogen. Den proces er central, når tunge dieselkøretøjer skal leve op til EU-krav om kvælstofudledning fra udstødningen.

Da NOx-emissionen afhænger af motorens aktuelle driftsbetingelser, skal urea-doseringen foregå med kort reaktionstid og i meget præcis mængde for at undgå ammoniak-lækage og samtidig sikre, at systemet fungerer optimalt.

Det faktum sammenholdt med, at Grundfos plejer at arbejde med vand i stedet for urinstof gør, at det har taget udviklerne fem år at udvikle NoNOx-pumpen, som kom på markedet i 2006, hvor den også vandt Ingeniørens Produktpris i kategorien energi og miljø.

Alle 72 medarbejdere i Grundfos NoNOx A/S i Danmark, Kina og Frankrig, fortsætter hos Emitec. 11 danske ingeniører og funktionærer sidder i dag i Bjerringbro, og her bliver de ifølge Grundfos siddende indtil videre. Det store antal medarbejdere (ingeniører og mest produktionsfolk) er placeret på fabrikken tæt ved Lyon i Frankrig.